Diyanet İşler Başkanlığı verilerine göre, 2020 yılı sonu itibarıyla, Türkiye genelinde 89 bin 445 cami bulunuyor. İstanbul 3 bin 530 camiyle ilk sırada yer alırken onu 3 bin 238 camiyle Konya takip ediyor.
1453'ten yıkılışına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış İstanbul, 2020'de 3269 aktif cami bulunduruyordu.
Buna göre en çok cami İstanbul ilimizde en az cami ise Tunceli ilimizde bulunuyor.
DÜNYADA EN ÇOK CAMİ HANGİ ÜLKEDE VAR
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet. Dünyada en çok cami hangi ülkede var sorusunu merak edenler için harika bir liste olan en çok cami olan ülkeler listesinde Hindistan ikinci sırada yer alıyor.
İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor.
İlgili 44 soru bulundu
Fransa'da toplam 2 bin 620 cami bulunuyor.
İngiltere'de yaklaşık 1500 cami var ancak bu camilerin %20'den daha azı cami olarak kullanılma maksadıyla inşa edilmiş. Peki bu ne demek? Bu, İngiltere'de cami olarak kullanılan yapıların ekserisinin evden, apartmandan ya da işyerinden mescide/camiye dönüştürüldüğü manasına geliyor.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Azerbaycan 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunda ülkede 20 cami vardı. Bugün, 1500'ü faal, 1700 cami var. Türbeler, tekkeler, medreseler var.
Süleymaniye Cami. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi. Yeni Cami. Mihribah Sultan Cami.
Birincisine göre, 717 yılında yapılmış olan İstanbul'un ilk cami hüviyetini taşıyan eser Arap Camii'dir.
Sultan Ahmet Camii Türkiye'de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Diğer 4 tanesi ise İstanbul Çamlıca Camii, İstanbul Arnavutköy'de Taşoluk Yeni Camii, Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Muğdat Camii'dir.
Duisburg Merkez Camisi, Duisburg Marxloh Camii, Almanya'da en fazla Müslümanın yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'nın Duisburg şehrinde 2008 yılında hizmete giren büyük camidir. Almanya'nın en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük camisidir.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Türkiye'nin en büyük camisi Çamlıca Camii 63 bin cemaat kapasitesi ile dünyanın en büyük 13. camisidir. Adana'da bulunan Sabancı Merkez Camii, 28 500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği Türkiye'nin 2. dünyanın 26. büyük camisidir. Süleymaniye Camii 20 bin kapasite ile Türkiye'nin 3. dünyanın 32. büyük camisidir.
20.000 fazla İznik çinisiyle bezenen Sultanahmet Camii, kubbelerinin içindeki mavi süslemeler nedeniyle “Mavi Cami” olarak da anılıyor. Sultanahmet Cami ayrıca dünya üzerindeki ilk altı minareli camidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet, Türkiye'nin de en güzel camilerinden kabul ediliyor.
Roma Camii (İtalyanca: Moschea di Roma), İtalya ve Avrupa'nın en büyük camisi. 30.000 m2 alan kaplar ve 12.000 kişi alır.
Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram olarak bilinmektedir. Mescid-i Haram'ın kişi kapaitesi ise 850.000 civarındadır. Bu sayı bir ibadet alanı için oldukça fazladır. Buda Mescid-i Haram'ın ne kadar görkemli olduğunun kanıtıdır.
Raporda, 2010'da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020'de 2 bin 769'a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD'deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde 2700'den fazla cami var.
Osmanlı Yunanistan'ın birçok yerinde cami bulunurken, Ekrem Hakkı Ayverdi'nin tespitlerine göre 2.336 Osmanlı cami ve mescit, bugün Yunanistan'da Müslümanların yoğun bulunduğu Batı Trakya'da 300 ve Rodos ve İstanköy adalarında'da 3 resmî cami ve mescit vardır, yeni cami yapımı ve tamiri izne bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri