Can Ayday, Ege, Akdeniz ve Marmara'da meydana gelebilecek 6 ve üzerindeki şiddetli depremlerin Eskişehir'i de etkileyebileceğini söyledi. Türkiye'nin ve Eskişehir'in deprem kuşağı içerisinde yer aldığını, bu nedenle yaşanacak olan depremi hiçbir zaman unutmamız gerektiğini de vurgulayan Prof.
Deprem ülkemizin en çok konuştuğu felaketlerden biri. Deprem fay hatlarının geçtiği şehirlerden biri de Eskişehir. Eskişehir, Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor.
Bu nadir görünürlükteki fay hattının muhtemel Marmara depreminden etkilenebileceğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, “Eğer bu fayın ucundaki Kuzey Anadolu Fayı'nda hareket olursa, doğal olarak o da burayı da etkiler” dedi.
Böyle bir deprem, tüm Marmara çevresini etkiler. Biz, İstanbul depremi gözüyle bakıyoruz çünkü en kalabalık yer İstanbul ama aynı şekilde Kocaeli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Çanakkale'yi etkileyecek bir deprem olur. Kadıköy, Maltepe, Kartal, Tuzla kıyıları en fazla etkilenecek bölgeler.
Eskişehir'de zeminin sağlam olduğu semtlerden biri, Sazova olarak öne çıkıyor. Parkları ve yeşil alanlarıyla ünlü bu semt, zemin güvenliğiyle de dikkat çekiyor. Ayrıca Sazova, eğitim kurumlarına yakınlığıyla da tercih ediliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, diri fay hatlarının geçtiği 24 ilden biri olan Eskişehir için, “Eskişehir'imiz, kuzeyimizle, güneyimizle ve kendi içinden aktif faylarla sarılmış durumda diyebiliriz” dedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve Bakanlar Kurulunun 18/04/1996 tarih ve 96/8109 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiş olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre, inceleme alanının yer aldığı Eskişehir iline bağlı Odunpazarı ilçesi II. derece deprem bölgesinde yer almaktadır (Şekil 11.1).
Eskişehir fay zonu, İnönü'nün batısında KB-GD, İnönü-Oklubalı ara- sında yaklaşık D-B, Oklubal-Turgutlar-Eskişehir arasın- da BKB-DGD, Eskişehir'in güneyinde yaklaşık D-B ve Eskişehir-Sultandere arasında KB-GD doğrultusunda uzanmaktadır (Şekil lb).
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
“Deprem İstanbul'un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.
ÜÇ YIL İÇERİSİNDE ESKİŞEHİR'DE DEPREM OLABİLİR
Eskişehir depreminin tekrarlanma periyodu 70 yıl ile 90 yıl arasında. 1956'da deprem oldu en son. 70 yıl eklendiği zaman 2026 yapıyor.
1956 Eskişehir Depreminin Yıldönümünde Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinden Basın Açıklaması Gerçekleştirildi. 20 Şubat 1956 Eskişehir Depreminin üzerinden tam 67 yıl geçti. 6.4 büyüklüğünde olan ve akşam 21.30 civarında yaşanan deprem sonrasında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştır.
Dr. Can Ayday, Ege, Akdeniz ve Marmara'da meydana gelebilecek 6 ve üzerindeki şiddetli depremlerin Eskişehir'i de etkileyebileceğini söyledi.
ESKİŞEHİR'DEN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Eskişehir ilinden fay hatı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşen depremler, fay hattı aktivitesinden de kaynaklı olabiliyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
İstanbul'a en yakın olanlar Adalar ve Kumburgaz fayları. Adalar fayı kente 10 kilometre uzaklıkta. Kumburgaz fayı ise kente 15 kilometre mesafede. Bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
Eskişehir'in altından fay hattı geçmiyor ancak komşu olan illerde geçiyor. Mesela 99 depreminde Eskişehir de etkilendi. Ancak Eskişehir tepelik bir alan olduğu için ve zemini de sağlam olduğu için depremlerde çok bir şey olmaz.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, Eskişehir'in depreme karşı daha sağlam olan bölgesini açıkladı.
Onun dışında Eskişehir'in şöyle bir yapısı var, şehrin merkezi bir çanak şeklinde alüvyon bir zemine oturuyor. Bu alüvyon zeminler depremi daha fazla hissettiren, depremi büyüten zeminler.
EskiĢehir il merkezi için kritik kaynak zonu, EskiĢehir Fay Zonudur. Bu zon 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahiptir. EskiĢehir il merkezinde bu kaynak zonundan kaynaklanan 6 büyüklüğüne sahip bir depremin her an oluĢma ihtimali mevcuttur [2].
Eskişehir'de 1999 Marmara Depremi sonrasında Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan Depremsellik konulu çalışmada Eskişehir Fay Zonunda olabilecek depremin büyüklüğü 6.4 olarak belirlenmiştir. Eskişehir Fay Zonu7.0 ve 7.0 den büyük deprem oluşturabilecek özelliklere sahip değildir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri