İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir. İnanmayan ölçsün! Merhum Dursun'un bahsettiği sütun dışarıdan bakıldığında önemli bir özellik taşımıyor.
Bu nokta bugün Şehzadebaşı ile Dedeefendi Caddeleri'nin kesiştiği noktadaki Şehzadebaşı Camii'nin dış duvarının köşesine rastlar. Güney ve doğu duvarlarının birleştiği bu noktada altı ve üstü demir millere oturtulmuş, böylelikle dönen yeşil somaki bir mermer sütun bulunmaktadır.
İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir.
istanbul valiliği, istanbul emniyet müdürlüğü, istanbul büyükşehir belediye başkanlığı, istanbul itfaiyesi ve hatta istanbul vergi dairesinin, yani ilin bütün kamu idari kurumlarının yer aldığı fatih ilçesi, yaygın olarak pek bilinmese de istanbul'un merkez ilçesidir.
Şehzade Külliyesi'nin dış avlu duvarının güneybatı köşesinde bulunan Yeşil Sütun'un Mimar Sinan tarafından İstanbul'un merkezini konumlandırmak amacıyla işaretlendiği rivayet edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Coca-Cola İçecek İstanbul Bahçelievler'de sahip olduğu gayrimenkulu 153.3 milyon liraya Altur Turizm ve Altur Otomotiv'e sattı.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı. Mahalle bazında bakıldığında İstanbul'daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş'tır.
Aydos Tepesi, 537 metrelik rakımı ile İstanbul'un en yüksek noktasıdır. Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçelerinde bulunan Aydos Tepesi (Dağı), adını Roma ve Bizans döneminde bugünkü Sultanbeyli İlçesi sınırları içinde kalan Aydos Kalesi'nden almıştır.
İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca Osmanlı döneminde de ayrı bir kazaydı. Nüfus olarak Adalar ve Şile'den sonra İstanbul'un en seyrek nüfuslu ilçelerinden biridir.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Batı Roma İmparatorluğu'nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
Fatih. İstanbul'un en eski semti Fatih, şehrin tarihini fısıldıyor. Beyazıt, Sultanahmet ve Eminönü, Fatih gezisine başlamak için mükemmel; Fener ve Samatya da eski İstanbul'u merak edenlere birebir…
685 yılına kadar dayanmaktadır. Tarihi yarımada aynı zamanda Sur içi olarakta adlandırılmaktadır. İstanbul Boğazı, Haliç ve Marmara Denizi denize bağlantısı bulunmaktadır. Bizans tarafından yapılan surlarla kaplı olan ve şimdi Fatih ilçe sınırının dahil olduğu bir alandır.
Marmara Bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul'dur. Marmara Bölgesi'ndeki en küçük kenti ise Yalova'dır. İstanbul, Marmara Bölgesi'nin yoğun nüfuslu olmasında önemli bir rol oynar. İl merkezleri baz alındığında Marmara Bölgesi'nde yer alan iller şunlardır.
İstanbul, Türkiye'nin Marmara Bölgesinde 5.196 km² izdüşüm alana (5.461 km² gerçek alan) sahiptir. Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir.
Edirnekapı'dan biraz yükselerek giden yerler var. Birinci tepede Topkapı Sarayı, ikinci tepede Nuruosmaniye Camisi, üçüncü tepede Süleymaniye Camisi, dördüncü tepede Fatih Camisi, beşinci tepede Yavuz Sultan Selim Camisi, altıncı tepede Mihrimah Sultan Camisi, yedinci tepede Haseki Külliyesi yer alıyor.
İstanbul, tarihî yarımada'da kalan eski İstanbul yedi tepe üzerine kurulmuştur ve "yedi tepeli şehir" olarak bilinmektedir. Şehir bu unvanı, bilinçli bir şekilde Roma'nın yedi tepesini takip ederek yedi tepe üzerine inşa edilmiş olan Bizans Konstantinopolis'inden miras almıştır.
Refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından İstanbul'un en düşük dereceye sahip ilçesi olan Sultanbeyli'yi Arnavutköy ve Sultangazi takip etti.
Pendik, Ümraniye, Küçükçekmece ve Bahçelievler ilçeleri genellikle daha uygun fiyatlı konutların bulunduğu semtler olarak değerlendiriliyor. İstanbul'da en ucuz semtler ise; Esenköy, Sultanbeyli, Silivri ve Kurtköy gibi semtlerden oluşuyor.
Buna göre İstanbul'un, sınırlarında en fazla gelir barındıran ilçesi yıllık 11 milyar YTL ile Kadıköy, en zengin mahallesi ise 1 milyar YTL ile İçerenköy.
İstanbul'un ilçeleri; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, ...
Üzerinde herhangi bir tanıtım levhası yer almadığı için bir çok insanın dikkatini çekmeyen Şehzadebaşı Camisi avlusunun köşesindeki yeşil sütun, 470 yıldır tarihin sessiz tanığı olarak varlığını sürdürüyor.
Bunlardan Fatih, Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer kazaları 15 Mayıs 1930'da kuruldu. Bu beş kazanın kuruluşuyla ilgili yayınlanan kararnameden5 anlaşıldığına göre; Beykoz, Kartal, Silivri ve Yalova kazaları bunlardan önce kurulmuştu. Fatih kazasında nahiye olan Eyüp'ün 1936'da kaza olmasıyla bu sayı 16'ya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri