Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreas iltihaplandığında kendi ürettiği güçlü sindirim enzimleri kendi dokusuna zarar verir; akciğerlerinize, böbreklerinize ve kalbinize zarar verebilecek enflamatuar hücrelerin ve toksinlerin salınmasına neden olabilir. Pankreas üst karın bölgesindeki bir organdır.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Kan testleri: Pankreas iltihabı tanısında kan testleri önemlidir. Örneğin, amilaz adı verilen bir enzim pankreasın çalışmasını ölçen bir test vardır. Pankreas iltihabı olan bir kişide, amilaz düzeyi yüksek olur. İdrar testleri: İdrar testleri de pankreas iltihabı tanısında kullanılır.
Akut pankreatit akut olarak, yani aniden oluşan bir pankreas iltihabıdır. Bu pankreas hücrelerinin hasar görmesine ve bu da geçici olarak bir işlev bozukluğuna neden olur. Akut pankreatit gelişimine bağlı olarak hayatı tehdit edebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar. Kişilerde pankreas iltihaplanması gelişmesini takiben durumun ciddiyeti ve süresine göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir: Üst karın bölgesinde ağrı
KİMLER RİSKLİ
Pankreas bezi iltihabı akut pankreatit- herkeste ve her yaşta oluşabilir ama safra kesesi hastalığı olanlar ve alkol kullananlarda daha sık görülür. Pankreas iltihabının sebebi mikroplar değildir. Çoğu zaman bezin kendi ürettiği enzimlerle kendi kendine tahrip olur, iltihaplanır.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Genel cerrahi branşının ilgi alanına giren hepatopankreatobilier cerrahi karaciğer, pankreas ve safra yollarının hastalıklarının cerrahi tedavisidir.
Pankreas kanserinin belirtileri arasında bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yavaş gelişen sarılık, mide çıkışında tıkanıklık ve ağrı görülebilir. Pankreasın baş kısmına yerleşmiş kanserde, ağrısız sarılık ve büyük abdestin camcı macunu gibi açık renk olduğu görülür.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır.
Karnın ortasında oluşan ani, şiddetli, kuşak tarzında sırta yayılan karın ağrısı, hızlı nabız, bulantı, kusma akut pankreatitin belirtilerindendir. Akut pankreatit ağrısı şiddetlidir. Bazen öksürme, şiddetli hareketler ve derin nefes alma ağrıyı kötüleştirebilir. Dik oturmak ve öne eğilmek biraz rahatlama sağlayabilir.
Pankreas İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır? Pankreas iltihabı teşhisi konulduktan sonra hemen tedavi sürecine başlanır. Öncelikle kan dolaşımındaki azalan sıvı hacminin yerine koyulması için sıvı yüklemesi yapılır. Enfeksiyon olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanır.
Akut pankreatit atağından sonra sık görülür. En önemli nedeni safra kesesindeki taşlar ve uzun süre boyunca alkol kullanımıdır. Alkol, pankreasa ciddi ve geri dönüşü olmayan zararlar verir. Sonucunda oluşabilen durumların göz ardı edilmesi, aniden şiddetlenen akut pankreatite neden olur.
Akut pankreatit genellikle geçicidir ve kişi genellikle birkaç gün içinde tamamen iyileşir. Öte yandan kronik pankreatit kaynaklı ağrı aylarca geçip tekrar tekrar baş gösterebilir. Akut pankreatit, kronik pankreatit için bir risk faktörü olabilir.
Sarımsak, brokoli, siyah üzüm, ıspanak, çiğ tercih edilen diğer sebzeler, ev yoğurdu, karahindiba, zerdeçal yemek; evde hazırlanan meyve-sebze suları ve bol su içmek pankreas sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.”
Pankreası Temizleyen Bitkiler
Zerdeçal, çörekotu, yeşil çay, sinirotu, adaçayı, Meryemana dikeni, meyan kökü, ekinezya ve kekik pankreasa iyi gelen bitkiler olarak karşımıza çıkıyor.
Akut Pankreatit kendiliğinden geçer mi? Akut pankreatit hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir ancak ciddi vakalarda tedavi gerektirir.
Üst karın bölgesinde sırta doğru yayılan şiddetli ağrı ile kendini gösterir ve sıklıkla bulantı, kusma, terleme ve ateş ile ilişkilidir. Bu akut enflamasyonun ana komplikasyonları, enfekte olabilen ve apse oluşturabilen psödokistlerin oluşumu ile pankreas dokusunun hasarı ile temsil edilir.
Pankreas hastalığı olan pankreatitin en önemli belirtisi ağrıdır. Bu ağrı mide bölgesinde hissedilir. Fakat karın bölgesinde de görülebilir. Bu ağrılar yağlı ve ağır bir yemekten hemen sonra görülebilir.
Pankreasın başı karnın sağ tarafındadır ve ince bağırsağın on iki parmak bağırsağı adı verilen ilk bölümü ile bağlantılıdır. Dar uç olan kuyruk ise vücudun sol tarafına doğru uzanır.
Diğer Rahatsızlıklar: Kronik kabızlık, peptik ülser, bağırsak fıtıkları, kolon kanseri, bağırsak tıkanıklıkları da nadiren de görülse gaz sancısına yol açabilir. Pankreas sıkışması sebebi olarak karşılaşılabilir. Pankreasın iltihaplandığı pankreatit durumu gaz sancısına yol açabilir.
Pankreas Kanseri Hangi Tahlille Belli olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör şüphesi doğuran değerler çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunda tıkanıklık olan hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek çıkabilir.
Akut pankreatit hastaları ne yemeli sorusuna cevaben diyet listesinin başında tam tahıllı besinler gelir. Tam tahıllı gıdalar sindirim sistemi dostu olduğu için pankreasın fazla çalışmasına neden olmaz ve böylece pankreas iltihaplanması baskılanabilir. Vücutta lif oranının artmasıyla yağ oranı azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri