Saat takıldığında onu çalıştıracak güç bir yay içinde depolanır. Mekanik (manuel) kurmalı: Otomatik iskelet saat manuel olarak kurulabiliyor ise mekanik saat ya da mekanik iskelet saat olarak adlandırılır. Bunların yanı sıra kuvars mekanizmalı (pilli) iskelet saatler de vardır.
Kurmalı saat, bir saat modelidir ve bu saatler mekanik olarak çalışır. Kurmalı saatler, kurma sistemi ile hareket eder ve bu sistemdeki saatler herhangi bir elektrik enerjisi veya batarya gerektirmez. Bu saatler, kurma sistemi sayesinde enerjisini kurmanın hareketi ile alır.
Kurma kolu, saati kurmak ya da ayarlamak için kullanılır. Kurma kolu yerine ayarlama kolu denmesi daha mantıklıdır.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Akrep, yelkovanın ayarlaması görevini üstlenen tepe, mekanik saatlerde aya yayın kurulmasını sağlar. Tepenin diğer adı ise, kurma koludur. Tepenin makineye komut vermesini sağlayan parça tij olarak adlandırılır ve tij üzerinde yer alan vida dişleri makinenin çarklarının çevrilmesine yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
Analog saatlerin her birinde bir uzun bir de kısa olmak üzere iki adet çubuk bulunur. Bu çubuklardan kısa olan saati, uzun olan ise o saat dilimindeki dakikayı göstermektedir. Saatlerde yer alan bu çocuklardan kısa olan ve saati gösterene "akrep", daha uzun olan ve dakikayı gösterene ise "yelkovan" adı verilir.
Saati bilek içine takmak (ters takmak) genellikle askerlerin tercihidir.
Kurmalı saatler kullanıldıkça yağlayıcıları bozulmaya başlayabilir. Bu durum, saatin doğruluğunu zedeleyebilir.
En basit tanımlamalarıyla Quartz saat; pil ile çalışan, mekanik saat elle kurulmasıyla çalışan ve otomatik saat ise bileğin hareketiyle çalışan saatlerdir.
Saatte kadrana bakıldığında saatin üzerinde bulunan zamanın ölçe amacıyla kullanılan rakam ve çizgi işareti bulunan rakamları gösteren yüzdür. Elinizdeki kol saatine ilk baktığınızda karşınıza çıkan şey kadrandır. Kadranlar duvar saatleri de dahil olmak üzere son derece önemli bir bölgedir.
İBRE: Akrep ve yelkovan gibi saati veya diğer göstergeleri okuyan kollar. İNDEKS: Kadranda numaraların küçük çubuklarla gösterilmesi. İSKELET SAAT: Tüm mekanizmanın rahatlıkla görülebildiği tasarımlar. KADRAN: Saatin üst yüzeyinde bulunan zamanın yer aldığı tüm yüzey.
Dual Time saatler: Tek seferde iki saat dilimi
Dual Time olarak adlandırılan iki saat dilimli saatler özellikle seyahatlerde oldukça pratik faydalar sağlarlar. Hem yerel saati hem de asıl yaşadığınız yerdeki saati aynı anda görebilirsiniz. Dual Time en sevilen saat komplikasyonlarından biridir.
Mekanik ve Quartz saat mekanizmalarını bir arada bulunduran saat sistemlerine, kinetik saat denir. Daha teknik bir şekilde ise “Kinetik saat nedir” sorusuna “Piezoelektrik kuvars kristali ile elektrik üretmek için kendinden sarma rotor mekanizmasını kullanan saatlerdir” yanıtını verebiliriz.
Otomatik saatler ise kurma işlemine gerek duyulmadığı için günlük olarak daha çok tercih edilir. Kolunuzda olmadığı zaman çalışmaya devam edebilmesi için otomatik saatlerinizi özel kurma kutularında saklayabilirsiniz.
Analog zaman saatleri, diğer bir ismi ile mekanik zaman saatlerinin üzerinde bulunan döner kadran 24 saatte bir döngüsünü tamamlayarak başa döner. Döner kadran üzerinde sağa ve sola hareket ettirilebilen ve 15 dakikalık süreleri temsil eden tırnaklar bulunur.
Örneğin, akrep 9'un, yelkovan ise 12'nin üzerindeyse, 'saat 9' demektir. Yelkovan 3 ya da 9'un üzerindeyse, 'çeyrek' ifadesini kullanman gerekir. Yelkovan 3'ün üzerindeyse çeyrek geçiyor, 9'un üzerindeyse çeyrek var demektir. Çeyrek, 15 dakika anlamına gelir.
Dijital saatler ise sayısal formda zaman gösteren bir LCD ekrana veya LED arayüzüne sahiptir. Bu saatler casual saat olarak kabul edilebilir ve resmi bir kıyafet ile hoş durmayabilirler.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
Saatin seri numarasına dikkat edilmelidir. Saat seri numarası sorgulaması ile imitasyon saati kolaylıkla fark edebilirsiniz. Her saatin kendine özel bir seri numarası vardır. Bu numara saat üzerinde tüm seri no alanlarında ve ürüne ait belgelerde aynı olmalıdır.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
Klasik kol saatleri, basit tasarımları ve kaliteli malzemeleriyle tanınırlar. Kaliteli bir klasik kol saati, doğru kullanım ve bakım ile 10-15 yıl kadar dayanabilir. Ancak, daha ucuz bir saat 3-5 yıl kadar dayanabilir.
Sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı için, yatarken takıp takmamak tamamen size kalmış bir seçimdir.
Kol saatlerinin bilekte doğru bir şekilde durması için, bilek bölgesinin doğru noktasını belirlemek önemlidir. Saat, bileğin kemikli kısmının hemen üzerinde durmalıdır. Bileğinizi ölçerek, saat kayışını doğru bir noktada takabilirsiniz.
Kol saatini sağ kola takmak ise genellikle sol elini kullanan bireylerin tercihi olur. Saatin bu şekilde konumlandırılması yemek yerken, yazı yazarken ve günlük işleri yerine getirirken kullanıcıya kolaylık sağlar. Özellikle öğrenciler ve yazı işleri ile ilgilenen bireyler, sağ kola saat takmayı tercih ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri