Refik Halit'in İstanbul'un İç Yüzü ve Mithat Cemal'in Üç İstanbul romanlarında üç ko- nağın sembolize ettiği devirler tespit edilmiştir. Konaklarda, dönemine göre yapılan fiziki değişiklikler vurgulanırken bu mekânların insan-siyaset ilişkileri üzerinde de durulmuştur.
Refik Halit Karay, Anadolu yaşamını anlatan öyküleri ile tanınmaktadır. Romancı, öykü yazarı ve gazetecidir. Kurtuluş savaşına karşı tutumu ile vatan haini damgası yemiş ve yıllarca sürgün edilmiş bir yazardır. 'Cem' ve 'Kalem' mizah dergilerinde takma lakap ile siyasi mizah yazıları yazmıştır.
İstanbul'un İç Yüzü roman türünde bir eserdir ve Refik Halit Karay tarafından 1920 yılında yayımlanmıştır. Kahraman bakış açısı ile kurgulanmış olan roman gerçek İstanbul beyefendisi olan kişiler ile savaş sonrası zengin olan kişilerin hayatlarını karşılaştırarak anlatmaktadır.
İstanbul'un İç Yüzü, Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul.
İstanbul'un Bir Yüzü' romanı, kahraman bakış açısıyla kurgulanır. Kahraman anlatıcı İsmet, sınırlı görüş açısıyla kendi hayat döngüsünü anlatır. 'İstanbul'un Bir Yüzü' roman, günlük tarzında yazılmış bir eserdir.
İlgili 44 soru bulundu
XVI. yüzyıl şairlerinden olan Taşlıcalı Yahya Bey, Şâh u Gedâ adlı mesnevisine mekân olarak İstanbulu ekleyerek, Fars edebiyatında Hilalî tarafından işlenen Şâh u Gedâ mesnevisinin mekânını yeniden kurgulamayı başarmış ve bu mesneviye özgünlük katmıştır.
Sonuçta konağı, yani Osmanlı toplumunu darmadağın eden Page 8 Kiralık Konak'ın Alafranga Karakteri Seniha 97 yine Naim Efendi'nin eseri olan Servet Bey, Seniha ve Faik Bey gibi kendi kültüründen kopan yozlaşmış kişilerdir.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir.
Bu durum bilhassa Osmanlı'nın son dönemini ve Cumhuriyetin ilk yıllarını anlatan romanlarda sıklıkla işlenen bir konu olmuştur. Çalışmamızda Mithat Cemal Kuntay'ın “Üç İstanbul” romanı ele alınarak, romanda kimlik bunalımı yaşayan tipler üzerinde durulmuştur.
Üç İstanbul'un konusu, Abdülhamit, Meşrutiyet, Mütareke dönemleri İstanbul'unun kapalı fakat geniş ve çeşitli mekânlarında geçer. Eser, çökmüş kurumları ve yozlaşmış insanların aşk, çıkar ilişkilerini ele alırken daha geniş boyutta Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğünü de sergiler.
Refik Halit'in genç yaşta tanınması, Kalem, Cem ve Şehrah isimli mizah dergilerinde "Kirpi" mahlasıyla yazdığı siyasi mizah yazıları sayesinde oldu. Bu yazılarında zaman zaman hükümetin doğru bulmadığı uygulamalarını eleştirdiği için İttihat ve Terakki tarafından muhalif olarak görüldü.
Refik Halit Karay - Vikipedi.
* Refik Halit Karay, Kirpi'nin Dedikleri, İnkılap Yayınevi, İstanbul 2009, 206 sayfa.
Gönen'in Kizik Karyesi'nden Pallaç oğlu Kamil, 150. Gönen'in Keçeler Karyesi'nden Tuğ oğlu Mehmet Ağa. Yüzellilikler, 28 Mayıs 1927'de kabul edilen 1064 sayılı yasa ile vatandaşlıktan çıkarıldı.
Meşrutiyet devrinde gazetecilikle başlayan ve edebiyat çevrelerinde kısa sürede edebî kudretini kabul ettiren Refik Halid Karay, bir önemli İttihat ve Terakki muhalifi olarak sivrilmiş, Kirpi müstearıyla bu fırkayı eleştiren yazılarından ötürü 1913-1918 yılları arasında Anadolu'da sürgün olarak dolaşmıştır.
Refik Halit, Milli Mücadele'ye karşı çıkan aydınlardan biridir.
Mithat Cemal Kuntay (1885, İstanbul - 30 Mart 1956, İstanbul), Türk yazar, şair ve hukukçu. Yazdığı vatanseverlik şiirleri onu Türk edebiyatının en tanınmış hamaset şairlerinden birisi yaptı.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
İSTANBUL KİTAPÇISI KİMİN? İstanbul'un güzelliklerini dünyaya tanıtmak amacıyla 1989 yılında kurulan Kültgür A.Ş.'nin amacı doğrultusunda gerçekleştirdiği projelerden biri de İstanbul Kitapçısı'dır. 1994 yılında kurulan İstanbul Kitapçıları, doğal olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak çalışıyor.
Mai ve Siyah romanı, başkişinin kaygı ile umut, hayal ile hakikat, arzular ile ih- tiyaçların birbiriyle çatıştığı ve sonuçta hayal kırıklığı ile sonuçlanan kendini gerçekleştirme sürecini ele alır. Başkişinin hayallerle gerçekler arasındaki dengeyi kuramadığı bu süreçte temel sorun yanılsama içerisinde olmasıdır.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Mai ve Siyah romanı kahramanlarından Ahmet Cemil' in etrafında yaşanan olaylar, basın yayın ve edebi çevrelerinde yok edilen değerler anlatılmaktadır. Mai ve Siyah kitabı karakterleri; Ahmet, Hüseyin, Raci, Vehbi, İkbal, Lamia olarak hayat bulmaktadır.
Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı. Leylâ ve Mecnûn adlı aşk hikâyesindeki erkek kahramanın lakabı.
Samipaşazade Sezai Romanları
Samipaşazade Sezai'nin Sergüzeşt adlı eserinin konusu bir paşanın oğlu ile cariyenin aşk macerasıdır. Sergüzeşt romanının baş kahramanları Dilber, Celal Bey, Zehra Hanım ve Asaf Paşa'dır.
Yazar bu kitabında, Ankara'dan yola çıkarak Türkiye'deki sosyal gelişimi yansıtmaya çalışmıştır. Romanın kahramanı Selma Hanım, bu üç dönemi birbirine bağlar. Selma Hanım'ın özel hayatında yaşadığı maceralı üç ayrı dönem, Ankara'nın da üç ayrı dönemini yansıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri