Kasko Bedeli Neden Yüksek Çıkar? Sigorta şirketleri, her bir ürünü için farklı prim bedeli belirler ve bu primler sayesinde olası hasarın masrafları karşılanır. Prim ödemeleri sonucu biriken bu para, tazminat ödemesi için yeterli olmazsa prim bedeli daha yüksek olur.
Kasko sigortası fiyatları, trafik yoğunluğu, kaza oranları ve suç olayları gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı ve kaza oranlarının yüksek olması, araç sahiplerinin daha yüksek bir prim ödemesine neden olabilir.
Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.
Kasko prim tutarları üzerinde belirleyici olan en önemli etkenlerden birisi araç modeli. Aracın sıfır ve ikinci el olması prim tutarlarından farklılık oluşturabiliyor. Ayrıca spor bir araba ile aile arabası arasında kaza riskleri farklı olduğu için fiyatlarda değişiklik gözlenebiliyor.
Araç Kasko Değeri Nasıl Belirlenir? Kasko değeri; araç marka, model ve üretim yılı doğrultusunda belirlenir ve aracınızın ortalama piyasa değerini belirtir. Eğer araç sıfırsa imalatçı ve ithalatçı firmalardan alınan fiyat listeleri göz önünde bulundurulur.
İlgili 35 soru bulundu
Oysa kasko sigortası yaptırmak yasal bir zorunluluk olmasa da sağladığı avantajlardan dolayı önemli bir ihtiyaçtır. Her şeyden önce sağlıklı ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşaman için gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlar ve pek çok farklı durumuna karşı güvence oluşturur.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir.
Araç kasko değerleri Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından farklı dönemlerde araçların model ve markasına göre açıklanır. Sigorta şirketleri araç sahiplerine kasko teklifi çalışırken diğer faktörlerin yanında bu listeyi de baz almak zorundadırlar. TSB, bu listeyi aylık olarak günceller.
Ayrıca “Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?” sorusu da sık sık soruluyor. Kaskonun karşılamadığı durumlar oldukça sınırlıdır. Örneğin; kaza yapan kişinin sürücü belgesi olmaması, sürücü alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması ve savaş durumunun olması gibi çeşitli durumlar dışında kasko aracınızın zararını karşılar.
Full Kasko Nedir? Full; “her şeyi kapsayan, tam ve dolu” dolu anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Tam kaskoyu ifade etmek için kullanılan full kasko ise kasko genel şartlarında belirtilen risklerin tamamından korunmanı sağlayan ve kaskonun ana ve ek teminatlarının tümünü içeren sigorta çeşididir.
Din İşleri Yüksek Kurulundan yetkili kişiler Kasko Yaptırmak Caiz Mi? sorusuna ”Kasko yapılacak araç helal para ile satın alınmışsa sigorta yapılabilir, aracı sigorta şirketi için de sigorta poliçesinin kesilmesi caizdir.” bilgisi ile araç kasko sigortası yaptıracak kişilere olumlu yanıt veriyor.
Kasko fiyatları geçen yıla göre 3 kat arttı - 17.05.2023, Sputnik Türkiye. Yüksek döviz kuru, artan araç ve yedek parça fiyatları kasko fiyatlarını bir yılda üç katına çıkardı. Yılın ilk üç ayında, hasar dosyası başına ortalama tazminat ödemesi kaskoda 15 bin lira, zorunlu trafik sigortasında 11 bin lira oldu.
Bir yıl boyunca hasar yaşamadan yenileme döneminde poliçesini yaptırmak isteyen sürücüler 5.basamağa yükselir. Yani yenileme sırasında %5 indirim hakkı kazanır. Her poliçe dönemi hasar yaşamadıkça basamaklar ilerler.
Aracınla hasar yaşamadığın her sigorta döneminizin sonunda, gelecek yıl için düzenlenecek olan kasko sigortana indirim uygulanır. Bu sayede her yıl daha uygun fiyatlara kasko yaptırabilirsin.
Hasara uğrayan bir araç kasko güvencesinde mi sorusunun cevabı "evet"tir fakat söz konusu güvenceye değer kaybı dahil edilmez. Yani kaskolu bir aracınız hasara uğrar ve akabinde ikinci el değeri düşerse, bu kaybı kaskodan karşılamanız zordur.
Görüleceği üzere MTV Kanununda motorlu taşıtlar vergileri açısından kasko değerine yer verildiği görülmekte olup kasko değerinin aracın satış bedeli olması gerektiği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.
* Aracın sadece pert olma durumuna karşı kasko yaptırabilirsiniz. Aracın kısmi hasarlarını siz karşılar, sadece aracın kullanılamayacak hale gelmesi durumunda sigortanın zararı karşılamasını tercih ederseniz, kaskonun fiyatı yüzde 70-75 düşer.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri