En az yağış rejimine göre şehrin bir yıllık su ihtiyacını planlıyoruz. Bir yılda 1 milyar metreküp suyu İstanbul'a tedarik ediyoruz. Bizim hesabımıza göre, 2024 yılına yüzde 20-21 doluluk oranlarıyla girebileceğiz.
18 EYLÜL 2023 İTİBARİYLE - YouTube.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyarı bulmasanın beklendiği 2025 yılında ise kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4.800 m3'e düşeceği tahmin edilmektedir. Tüketimdeki bu azalış su kaynaklarının kıtlığına bağlanacaktır. Kaldı ki 2025 yılına kadar şu an kullanılabilir durumda olan bir çok su kaynaklığı kirlenecektir.
İstanbul susuz kalacak” şeklinde iddialar kabul etmeyen İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, İstanbulluların önümüzdeki dönemde de herhangi bir su sıkıntısı çekmeyeceğini ifade etti.
İlgili 33 soru bulundu
Kuraklık kapıda
Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğu anlamına geliyor. Bu gidişle, 2030 yılında, yani sadece altı yıl sonra bu oran bin metreküp altına düşecek ve ülkemiz su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına girecek.
Kadıoğlu, “İstanbul'un suyu gerçek anlamda bitti ve şehir günde 3 buçuk milyon metreküp su kullanılıyor. Bu miktara yağmur fayda etmez.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
'Sıfır yağış diye bir öngörüm yok'
Şubat 2023'te BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'a göre İstanbul'un su kaynaklarının uzun vadede tükenmesi mümkün değil.
Yeryüzünde su miktarı yıllar içiresinde sabit kalmakta ve nüfus, tarımsal ve endüstriyel su kullanımı arttıkça, su kaynakları üzerindeki baskı da derinleşmekte. Arz ve talep arasında oluşan bu dengesizlikler su kıtlığı adı verilen küresel bir sorunu ortaya çıkarıyor.
Buna göre çok yüksek su stresi yaşayan 17 ülke bulunuyor: Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Bu ülkelerden 12'si Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yer alıyor.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir.
Son derece yüksek temel su stresinden muzdarip kategoride 17 ülke listelenmiştir – Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botsvana.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Türkiye'de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor.
İstanbul'un su sorunu, Bulgaristan sınırından akan Mutlu Deresi'yle çözülecek. Mutlu Deresi'nden alınacak su, 90 kilometre yol kat ederek Terkos Gölü'nün yanına inşa edilecek Karacaköy Barajı'na aktarılacak. İstanbul'un Avrupa yakası, ilave 100 milyon metreküp içme suyuna kavuşacak.
Ömerli Barajı: Yıllık 220 milyon metreküplük kapasitesiyle İstanbul'un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı 1972 yılında hizmete alınmıştır. Anadolu Yakası'nın neredeyse tamamına Ömerli Barajı'ndan su verilmektedir. Barajın suları Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesislerinde arıtılarak şehre ulaştırılmaktadır.
Dünya'daki suyun ise sadece %2,5'ini (10.633.450 km3) tatlı sular oluşturuyor. Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
İstanbul'da musluk suyunun kötü tadı olmasının nedeni, Barselona veya Roma gibi diğer Akdeniz şehirlerine benzer şekilde yerel su tedarik şirketleri tarafından suya klor eklenmesinden kaynaklanmaktadır.
Kent sularının yetkili kurumu İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSKİ) göre bu durumun nedeni “aşırı sıcaklar nedeniyle kaynaklarda oluşan yosunlaşma ve alg (su yosunu) üremesi…” İSKİ, “Bu durumun; tesislerimizde üretilen suyun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan kalitesine olumsuz bir etkisi yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri