İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır.
İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.
Şu ana kadar herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması olmayan vatandaş, isteğe bağlı sigortalı olabilir mi? Sağlıktan yararlanabilir mi? 5510 sayılı Kanun kapsamında Türkiye'de ikamet edenlerden 18 yaşını doldurmuş kişiler, isteğe bağlı sigortalı olabilecekler ve sağlıktan da yararlanabileceklerdir.
-18 yaşını doldurmuş olanlar, -İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunmuş olanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Yine belirtelim ki isteğe bağlı sigortalı olabilmek için T.C. vatandaşı olma şartı yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Kişi, şartları sağladığına dair bir dilekçe ile başvuru yaptıktan sonra geriye dönük prim ödemelerini tamamlayabilir. EYT geriye dönük borçlanma sisteminden yaş ve sigortalılık süresini tamamlayan bireylerin yararlanması mümkündür.
Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
SSK'dan normal emekli olabilmeniz için kalan 4496 günün son 1261 günlük kısmında fiilen 4/1-a kapsamında çalışmalısınız. O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
Posta gazetesinin haberine göre; İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağkur) kapsamında değerlendiriliyor. Bağkur kapsamında SSK'lılara göre daha uzun süre prim ödeyerek emekliliğe hak kazanılıyor.
İsteğe bağlı sigortalılar için % 20 uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm) ve % 12 genel sağlık sigortası primi öderler ancak çalışmadıkları için hastalık, analık veya işsizlik ödeneği almadıkları için hastalık, analık ve işsizlik sigortası primi ödemezler.
İsteğe bağlı sigortanın başlangıcı ne zamandır? İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili uygulamalardan biri olan 4C için isteğe bağlı ödeme dökümü alma işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Zorunlu sigorta kapsamında olmayan ya da zorunlu sigorta kapsamında olmakla birlikte ayda 30 günden az çalışan kişilerin sigortalılıklarını devam ettirebilmeleri için isteğe bağlı sigortalılık müessesesi getirilmiştir. yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek B kadro kapsamında kamu kurumlarında çalışanlar da 4B sigortalı kabul edilir.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık 1.430 lira civarında. Ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.
Asgari ücret üzerinden ödemesi yapılan sigortalı olarak çalışan, ek 5 üzerinden prim ödeyen, isteğe bağlı prim ödeyen ayrıca bağkurlu bireylerin ödemekte oldukları prim nedeniyle her ay için gelecekteki emekli maaşınız iki,üç lira düşmektedir.
Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Emeklilik için ev hanımlarında prim, yaş ve yıl olarak 3 şart aranır. Yılı ve primi tamamlamak için belirli bir süre sigortalı olma şartı vardır. Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır.
İsteğe bağlı sigortalı iken işe girenin isteğe bağlısı sona erer ama kişi buna rağmen isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye devam etmiş ise ödediği isteğe bağlı sigorta primleri geçerlidir… SSK tarafından iptal edilmesi hatalı olup, ödenen bu primlerle SSK'dan emekli de olunabilinir…
Sizin verdiğiniz bilgilere göre, 25 yıl, 47 yaş, 5150 gün ve Bağ-Kur'dan sonra Sigorta'ya 3.5 yıl = 1260 gün prim ödeyerek Sigorta'dan (SSK) emekli olabilir. Fakat 01.10.2008'de SSK'da İsteğe Bağlı sona erdi.
İsteğe bağlı sigorta kapsamından yararlanmak için gün sayısını doldurmak gerekir. Çalışmayan ev hanımları sigortaya başvurdukları tarihten itibaren 25 yıl boyunca SGK prim ödemesi yapması şarttır.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri