•Satış tutundurmanın güçlü yönleri Dağıtımı geliştirir ve teşvik eder. Satış noktalarında ürün ve markaya ek satış alanı kazandırır. Ürün ve markanın daha bulunur ve görünür olmasını sağlar.
– Kişisel iletişime dayalıdır. Bu nedenle mesaja ilişkin tepkileri anında belirleme olanağı vardır. – Bireysel olarak müşterinin ihtiyaçlarına ve tepkilerine göre davranabilme, mesajları düzenleyebilme, alternatif çözümleri analiz edebilme esnekliği vardır.
Aracı İşletmelere Yönelik Satış Tutundurma Araçları
Aracı işletmelere yönelik gerçekleştirilen başlıca satış tutundurma faaliyetleri; satış noktası malzemeleri, bayi toplantıları, yarışmalar, hediyeler ve fuar ve sergiler olarak sayılabilir.
Diğer pazarlama stratejilerinden ve rekabet tekniklerinden, sistematik olarak yararlanmaktadır. Fiyata dayalı olmayan ve sosyal eylemler içeren rekabet aracı olarak tanımlanmaktadır. Toptancı ve iş birlikçileri, tutundurma eylemlerinin hedef kitlesi arasında yer almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Satış özendirme araçları; •yeni ürünün denenmesini sağlayarak, •tüketicinin satın almadan kaynaklanan olası risklerini azaltmasına, •marka değiştirmesine fırsat tanımasına •ürünü tüketiciye yakınlaştırmaya sebep olmaktadır.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
Satış geliştirme; kişisel satış, reklam, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama çabaları dışında kalan, genellikle sürekli olarak yürütülmeyen, fuarlara katılma, teşhirler, sergiler vb. devamlılığı olmayan diğer satış çabalarıdır (8).
Amaç müşteriyi satın almaya ikna etmek ve satış yapmaktır. Örneğin bir giyim mağazasında satış danışmanının müşteriye yardımcı olarak ona alternatif ürünler sunması ve müşteriyi alışa ikna etmesi kişisel satış örneğidir.
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
Kişisel satış teknikleri, müşteriyle birebir etkileşim kurularak yapılan en etkili pazarlama stratejileridir. Kişisel satış tekniklerinde müşterilerin memnuniyeti çok önemlidir. Kişisel satış tekniklerinde özellikle müşterinin satış kapama evresindeki garanti, servis gibi gereksinimlerine özen gösterilmektedir.
Satış sürecinde müşteri ve satış elemanının ilk iletişim kurduğu adım yaklaşma olarak bilinir. Müşteriyi olumlu bir tutum ve gülümsemeyle karşılamak, sıcak, kibar ve samimi bir biçimde yaklaşmak önemlidir. Yaklaşma aşaması satış elemanının müşteriye yardımcı olmak konusunda samimi istekliliğini göstermelidir.
Kişisel satış stratejisi, bir bireyin veya satış profesyonelinin müşteri ilişkileri kurma, ürün veya hizmetleri tanıtma ve satış yapma sürecini yönetmek için kullandığı plan ve yaklaşımların bir kombinasyonudur.
Örneğin belli bir satış kotasına erişen bayilerin tutundurma amacı ile bedava tatile gönderilmesi, bu bayilerin söz konusu şirketin mal ve hizmetlerini tüketiciye itmesini yani satın almaya ikna edilmesi çabalarını ve satışları artıracaktır.
SATIŞ ÖZENDİRME
Satış özendir- menin amacı, satın alma kararını yönlendirerek ve bu sürece hız katarak satışlarda geçici bir artış yaratmaktır (Blythe, 2001:211). Satış özendirme faaliyetleri bu amacıyla ilişkili olarak kısa dönemli karlara odaklanmıştır.
SATIŞ ÇABALARININ ÖNEMİ
Satış çabaları genel olarak dört araçla yürütülmektedir. Bunlar kişisel satış, reklâm, satış geliştirme, halkla ilişkilerdir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Kişisel satış, satış geliştirme, reklam, halkla ilişkiler ve klasik tutundurma karması elemanları olarak kabul edilebilir.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir. Bir züccaciye satıcısının tezgahı. Satıcı veya mal ve hizmetlerin sağlayıcısı, bir devralma, tahsis, talep veya satış noktasında alıcıyla doğrudan bir etkileşime yanıt olarak bir satışı tamamlar.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri