Kız isteme merasiminde Türk kahvesi, iki ailenin de büyüklerine ve önde gelenlerine ikram edilmektedir. Ancak Türk kahvesinin en özel hali damada ikram edilir. Farklı hazırlanma şekli ve sunumu ise zaman içerisinde bu kahvenin “damat kahvesi” olarak anılmasını sağlamıştır.
İşte, tuzlu Türk kahvesinin hikayesi: Türk toplumunda özel günlerde uygulanan gelenek ve görenekler günümüze kadar ulaşan miraslardan biridir. Bu mirasların başında ise kız isteme merasimlerinde damada hazırlanan kahveye tuz atmak geliyor. Öyle ki niye yaptığımızı düşünmeden, kahvenin içerisine kaşık kaşık tuz attın.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir.
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir.
İlgili 41 soru bulundu
Kız isteme merasimi geleneklere göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Öncelikle bir buket çiçek, çikolata ya da tatlı, söz yüzükleri ve aynı zamanda geline hediye edilecek bir takı seti de gerekiyor. Çikolatayı gümüş bir gondol veya tepside sunmak oldukça hoş olabilir. Gelin bohçası da oldukça güzel geleneklerimizden biri.
Kız istemede ikramlar çok abartılmadan genelde servis tabağı hazırlanarak yapılır. Beni istemeye geldiklerinde biz çay ile birlikte bir servis tabağına 4 yaprak sarma, 1 dilim börek, 3 tane mercimek köftesi, 3 kaşık patates salatası, 1 tane ev poğaçası koyduk, aşırı doldu.
Eğer gelin beğenir ise bolca şeker ekleyerek " seni ailem de ben de istiyoruz" mesajını veriyor. Fakat beğenmez ise damadın kahvesine tuz katarak duygularını belli ediyor. Bunun sonucunda ise tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp ailesine söyleyerek bu işten vazgeçermiş.
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Damattan hoşlanan kız kahvenin içine elbette şeker atar, hele ki aile de damada olumlu bakıyorsa yanına bir de tatlı koyar. Aksi halde, yani gelinin damadı beğenmediği durumda kahvenin içine şeker yerine tuz atar, bahtsız damat adayı kahveyi içince durumu anlar ve mutsuz bir şekilde evin yolunu tutar.
Kız isteme çikolatası seçmeye giderken, tıka basa doymuş ya da çok aç olarak gitmeyiniz. Tok iken ağzınızda başka aromalar olabilir, açken de ilk tattığınızı, açlıktan, hemen beğenebilirsiniz. Çikolatanın görüntüsü parlak, düz ve pürüzsüz olmalı, üzerinde leke ya da renk geçişleri olmamalıdır.
Sözde Kıza Ne Takılır? Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri “Sözde geline ne takılır?” sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
Evlilik teklifi yapan erkeklerin, ilk olarak tektaş yüzük alması gerekir. Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Evde yapılacak söz için abiye yerine kokteyl elbisesi diye anılan nispeten daha sade kıyafetler seçmen uygun olacaktır. Evde yapılacak kız isteme için kısa söz elbiseleri modellerinden tercih edebilirsin. Küçük bir alanda hareket edeceğin için de, seçeceğin söz elbisesi sade olmanın yanı sıra rahat da olmalı.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Tuzun önemli bileşenlerinden olan sodyumun kahvenin acı tadını dengelediği bilimsel bir gerçektir. Bunun nedeni ise tat tomurcuklarının acı yerine tuz tadına tepki vermesidir. Bu nedenle sodyum -bu durumda tuz- kahvenin acılığını bastırmakta şekerden daha doğru bir tercih olabilir.
Kız ya da erkek tarafından biri kurdeleyi kesebilir. Özellikle erkek tarafından birinin kurdeleyi kesme zorunluluğu yoktur. Bu kişi ailede sevilen, sayılan ve hürmet gören kişidir. Bazı yörelerde ailenin babası kim ise o da kurdeleyi kesebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri