İşverenler, bir çalışan işten ayrılmaya karar verdiğinde, neden ayrıldığını anlamak için çıkış görüşmeleri yapar. Çıkış görüşmeleri, çalışanların geri bildirimde bulunmaları ve şirketin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak tavsiyeler sunmaları için bir fırsattır.
Çalışanlardan biri işten ayrılmak istediğini belirttiğinde, bu durumun sebeplerini konuşmak amacıyla işverenle birlikte bir mülakata ihtiyaç duyulur. Çıkış mülakatları sayesinde çalışanların iş yerinden ayrılmalarına neden olan sebepleri ve varsa rahatsızlıkları tespit edilir, sorunlar konuşularak çözüm aranır.
İşten çıkış bildirgesini sadece işverenler e-bildirge kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak görüntüleyebilirler. İlla çıkış kodunuzu öğrenmek istiyorsanız bir SGK müdürlüğüne gidip çıkış bildirgesinin çıktısını isteyebilirsiniz.
İşten çıkış kodu nasıl öğrenilir? İşçinin iş akdi sona erdiğinde, işvereni tarafından kendisine, “İşten Çıkış Bildirgesi” verilir. Bu bildirgenin, C- Sigortalının Hizmet Bilgileri üst başlığının altında, 16 nolu, “Sigortalının işten ayrılış nedeni(kodu)” kutucuğu yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir. İşverenler, "Sigortalı İşe Giriş" ve "İşten Ayrılış" uygulamasına e-Bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir.
Yazılı bir belge verilmezse, yapmanız gereken, hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne giderek işten çıkartıldığınızı ve size yazılı bir belge verilmediğini bildiren bir dilekçe vermektir. Bunu yapmazsanız, patrona size “üst üste işe gelmeme” tuzağıkurma şansını vermiş olursunuz.
SGK Çıkış Kodu 5 Nedir? Bu kod “Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi” tanımlanmıştır. İş sözleşmesi belirli bir süre içeriyor ise, sürenin sona ermesiyle beraber sözleşme kendiliğinden sona ermiş olması halinde bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 8 Nedir?
22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir.
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
İstifa mektubunu yöneticinin masasının üstüne bırakmak ya da mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemli. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istenenlerin ifade edilmesi açısından da kritik. İstifa konuşmasında ayrılma nedenlerini belirtirken eleştiri yapmak önemli.
İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşten ayrılış kodu 3, özetle çalışanın kendi isteğiyle iş akdini feshetmesi durumudur. SGK çıkış kodları listesinde 03 numaralı kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)” olarak belirtilmiştir.
Ancak SSK kapsamında sigortalıların aylık bağlanmadan önce çalıştığı işten ayrılması gerekiyor. EYT kapsamında olan çalışanlar emeklilik nedeniyle işten ayrılmak istediğinde işveren Kod-8 ile çıkışını yapmak durumunda.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
14 Numaralı Kod – Emeklilik İçin Yaş Dışında Diğer Şartların Tamamlanması; Sigortalı, yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamışsa ve bunları sağladığına dair yazılı belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alarak işverene ibraz etmişse, bu durumda çıkış kodu olarak bu kodun seçilmesi gerekmektedir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Kısa ve öz konuşurken, nazik bir tavırda olun. Çalışanın itibarını ve egosunu göz önünde bulundurun. İşten çıkarılmak acı verici olduğundan bu süreçte şefkatli olun. Aklına takılan soruları sormasına izin verin ve ne olursa olsun soğukkanlılığınızı bozmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri