Sonsuz sayısının içinde sonsuz tane 'tek' sonsuz tane de 'çift' sayı vardır. yani İçinde yer alan sonsuz çift sayısı = İçinde yer alan sonsuz tane tek sayısına bu nedenle çift sayıdır diyebiliriz (Örn: 10'un içinde 5 tane tek 5 tane çift sayı vardır.)
Çift sayılar, 2 ile kalansız bölünebilen (2'nin tam katı olan) sayılardır. Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler.
Matematikte “sonsuz” sıklıkla bir sayıymış gibi ele alınır (örn. Sonsuz sayıda terim vb.) ama aslında gerçek sayılar türünde bir sayı değildir. Sonsuz küçük değerlerini içeren sayı sistemlerinde bu son küçüklerin karşıtı bir sonsuz sayıdır.
EN BÜYÜK TEK VE ÇİFT SAYILAR
Üç basamaklı en büyük tek sayı 999'dur. İki basamaklı en büyük tek sayı 99'dur. Bir basamaklı en büyük tek sayı 9'dur.
Bir sayının tek sayı mı çift sayı mı olduğunu anlamak için birler basamağına bakmak gerekmektedir. Eğer sayının birler basamağında 1 – 3 – 5 – 7 – 9 rakamlarından biri varsa sayı tek; 0 – 2 – 4 – 6 – 8 rakamlarından biri varsa sayı çift sayı olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
En büyük çift sayımızı bulmamız imkansız haldedir , çünkü sayılar 1'den başlayıp sonsuza kadar gitmektedir örneğin ; 1,2,3,4,5,6,7,8,9... 2,4,6,8,10,12,14,16,18..
Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir.
Bu doğrultuda en küçük doğal sayının, '0' sayılar olduğunu söylemek mümkün. Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır.
Sorduğun sorunun cevabı sonsuzdur.
Bu nedenle sonsuzdan 1 çıkarmak sonsuzun tanımı gereği sonsuzluğu değiştirmez. Çünkü çıkarılan sayıya rağmen sonsuzluk bozulmuş olmaz, yani sonsuz yine sonsuzdur. Sonsuzun hangi noktasından veya sayısından 1 i çıkarsanız çıkarın fark etmez.
Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok. Einstein kendi kütleçekim kuramında, evrenin sonlu ve mükemmel bir 3 boyutlu küre olabileceğini söylemiştir.
Pozitif tam sayılar Z+ şeklinde, negatif tam sayılar ise Z- şeklinde gösterilir. Tam sayılar kümesi şu şekilde ifade edilir: Z+ + Z- + {0} Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür.
Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Buna göre ardışık tek sayılar toplamı formülü şu şekildedir: 1+3+5+7+.....+(2n-1) =n.n= n kare bu formülden yararlanılarak ardışık tek sayıların toplamı kolaylıkla bulunabilir bir hal almaktadır.
Googol ve karşılaştırılabilir büyük sayılar
Bir küçük googol 2100 (yaklaşık 1.268×1030) ya da 1,267,650,600,228,229,401,496,703,205,376'ya, bir küçük googolplex 22100 ya da yaklaşık 103.8 × 1029'a eşittir.
Bu sayılar için de geçerlidir. Sonu yok yahut sonsuz sıfatı sonlu olanın karşıtıdır. Dolayısı ile sayılara her ek yaptığımızda (artı veya eksi yönde) artacağından bunun sonu yoktur fakat sonsuz ifadesinin kendisi ne varılacak bir menzil ne de bir sayı değildir.
Googolplex'de 1'in yanında 10 üzeri 100 adet sıfır var.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
Büyük sayılar içinde en sık duyulanlar ise milyon ve milyardır. Bir milyon 1.000.000 şeklinde, bir milyar ise 1.000.000.000 olarak gösterilir. Buradan anlaşılacağı üzere milyarda 9 sıfır bulunur ve toplamda 10 haneden oluşur. Milyardan sonra ise trilyon gelir.
Çift sayılar ise '0,2,4,6,8' şeklindedir. En küçük rakam 0'dır.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri