Kur'an'da ayrıca İmrân'ın zevcesinin (Âl-i İmrân 3/36) ve kızı Meryem'in (Meryem 19/18) istiâzelerinden söz edilmektedir. Cin sûresinin 6. âyetinde ise insanlardan bazılarının bir kısım cinlere sığındıkları bildirilmiş ve bunun doğru olmadığı belirtilmiştir. İstiâze konusuna hadislerde de genişçe yer verilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de istiâze Allah lafzı ile yedi, rab ile sekiz, rahmân ismi ve cin kelimesiyle birer defa olmak üzere on yedi âyette geçmektedir. Bu âyetlerde belirtildiği üzere Hz. Nûh bilmediği şeyi istemekten (Hûd 11/47), Hz.
Euzu ne demek olduğunu kısaca izah edelim. Euzu, Arapça okunuşu “Euzu billahi mineşşeytanirracim” olan, Kur'an-ı Kerim okumaya başlamadan önce söylenen ve Nahl suresinin 98. Ayet-i kerimesinde de geçtiği üzere “istiaze” olarak adlandırılan bir nevi duadır.
Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim. Sözlükte “sığınmak, korunmak” anlamındaki avz (ıyâz, meâz) ile bu kökten türeyen istiâze aynı mânaya gelir. Terim olarak her türlü kötülükten korunabilmek için sözle Allah'ın yardım ve himayesini istemeyi ifade eder.
Herhangi bir işe başlarken ve herhangi bir münasebetle "Euzü billahi mine'ş-Şeytani'r-racîm", yani; "Kovulmuş (iyilikten uzaklaştırılarak, lânetlenmiş) olan şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım " cümlesini söylemek.
İlgili 15 soru bulundu
İstiâze, Allah'ın himayesine sığınma, korunma ve güvenli bir sığınağa iltica etme isteği olarak tanımlanır. Dua dua yalvarıp Allah'ın (cc) koruması altına girmek, O'nun himayesine sığınmak tam bir ibadettir. Dolayısıyla istiâze, Rabbe iltica etmenin, O'na yakınlaşmanın farklı boyutudur.
Anlamı ise Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarım demektir. Besmele başında euzu söylendiğinde Arapça euzu billahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde söylenmektedir. Bütün olarak anlamı ise şeytanın şerrinden Allaha sığınırım demektir.
Bunun üzerine Cebrail (a.s)geldi ve : “Ya Muhammed(s.a.v) bu duayı oku.”dedi.Resulü Ekrem(s.a.v) bu duayı okuyunca onların ellerindeki ateşleri söndü,kendilerini de Allah-ü Teala helak etti. Bu mübarek duayı yazarak üzerinde taşıyanlar,şeytanların ve cinlerin şerrinden halas olurlar.
İstiaze, TDK sözlüğüne göre, sığınmak korunmak anlamına gelir. Terim anlamı olarak ise, tüm kötülüklerden korunmak, sakınmak, sığınmak anlamı taşır. Aynı kökten türemiş olan istiaze ve taavvüz aynı anlamı taşır.
Peygamber efendimiz de sıkıntılı hissedilen zamanlarda okuması gereken bir duayı söylemiş. O dua da şöyledir: La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim. Anlamı: Allah'ım beni tüm sıkıntılarımdan kurtar.
Namazda istiâze Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek'atta, Şâfiîler'e göre her rek'atta sünnettir. Mâlikîler ise bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler. Cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kişinin istiâzede bulunması gerekmez.
Neml Suresi (Arapça: سورة النّمل) Kur'an'ın 27. suresidir. Sure 93 ayetten oluşur. İki kez besmele geçen tek sure Neml suresidir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Ne istersen Allah'tan iste. Allah'tan başkasından istediklerinizi yerine gelmez. Onlar iki elinin ayasını suya uzatıp da suyun ağzına değmesini bekliyen kimse gibidir. Su onun ağzına değmez.
En son inen sure ise Tevbe suresidir. -İbn Ebi Hatim, Said bin Cubeyr'den rivayetle Kur'an'dan en son inen (Bakara/281)..
Sonra, Vaslu'l-Evvel mea Kat'ıs-Sâni: (İstiâze ve besmeleyi bitiştirerek okuyup durmak ve sonra sûreye geçmektir). Sonra da, Vaslu'l-Küll: (İstiâze, besmele ve sûreyi bitiştirerek okumaktır).
Genellikle konuşma esnasında besmelenin yerine kullanılan "Esteuzu Billah", "sonsuz kudret ve ilim sahibi Allah'a sığınırım" demektir. Esteizu, korunmak ve himaye edilmek anlamına gelir.
Teavvüz (İstiâze), Eûzü:
Namazda istiâze çekmek yani “Eûzübillâhimineşşeytânirracîm” demek, Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek'atta, Şâfiîler'e göre her rek'atta sünnettir. Mâlikîler ise, bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte, nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler.
“Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı. Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Şeytandan Korunma Duası; “Eûzü bi kelimatillahi't- tammati min şerri ma haleka ve zerae ve berae ve. minşerri ma yenzilü minessemai ve min şerri ma.
BAKARA SURESİ - "Şeytan, içinde Bakara sûresi okunan evden ürker ve uzaklaşır" Hadis-i Şerif - YouTube.
Ahkaf Suresi - 3 harfliler (Cin, Şeytan) o kişiye yaklaşamaz - YouTube.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
Bismillahirrahmanirrahîm" şeklinde yazılıyor. Euzu besmelenin hem Türkçe hem de Arapça yazılışı bulunuyor. Euzu besmele Türkçe olarak "Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm." olarak yazılıyor.
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar. Ayetel Kürsi genellikle namazlardan sonra daha çok okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri