Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 1-5682 sayılı Kanunun 14'üncü maddesinin A bendinin 2'nci fıkrası hükmü uyarınca memuriyetten çekilen Devlet memurlarının hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmeleri mümkün bulunmaktadır.
Pek çok kişinin yanıldığının aksine, memurluktan kendi isteği ile istifa eden (yani kanundaki adıyla memuriyetten çekilen) kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı var. Kendi istifa etmese de müstafi sayılanlar için de ayni durum söz konusu.
İstifa eden kamu personeli, istifa etmiş olsa dahi, emsalinin hak ettiği tarihte, 5682 sayılı Pasaport Kanununun ek 4. maddesine göre yeşil pasaport talebinde bulunabilir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18-25 yaş aralığındaki yeşil pasaport sahibi kişilerin çalışmaya başlaması halinde hakkını yitirmeyeceğini söyledi. Halihazırdaki düzenlemeye göre 'yeşil pasaport' sahibi erkek ve kadınlar, 25 yaşını doldurdukları andan itibaren hakkını kaybediyor.
İlgili 34 soru bulundu
Cevap: Pasaport Kanunu'na göre derece ve unvan gibi diğer şartları taşıyanlardan, emeklilik veya çekilme sebepleri ile görevlerinden ayrılanlara da yeşil pasaport veriliyor.
Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.
Gerekli koşulları taşıyan devlet çalışanlarının aileleri de yeşil pasaport sahibi olabilmektedirler. Ancak anayasal düzen karşıtı bazı suçlar işleyenlerin yeşil pasaportları iptal edilmektedir. Görevi kötüye kullanma, rüşvet alma gibi suçlar yeşil pasaportun iptal edileceği durumlara örnektir.
Buna göre, öğrenimi sona eren ve sigortalı olarak çalışmaya başlayan kızınız, 25 yaşını doldurmamış olsa da söz konusu pasaportu kullanamaz.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
50 milyon ABD doları üzeri ile 100 milyon dolar arasındaki (100 milyon ABD doları dahil) firmalara 4 (dört), 100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmaların ise 5 (beş) yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
CHP'li Şeker, “Pasaport Kanununun ilgili hükmü uyarınca Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerde sağlık hizmeti sunan hekimler gerekli şartları yerine getirerek hususi damgalı pasaport kullanımına hak kazanabilirken aynı görevi özel sektörde sunan hekimler bu haktan mahrum kalmaktadır.
Mevzuatta istifa sonrası dönüşte istifa edilen kuruma dönme sınırlaması bulunmamaktadır. Bu çerçevede; Memuriyetten istifa ederek ayrılan devlet memurları ayrıldıkları kurum veya memur kadrosu olan diğer kurum veya kuruluşlara da atanmaları mümkün bulunmaktadır.
Eşinden dolayı yeşil pasaport alan bir kişi, boşanma kararı kesinleştikten ve nüfus kütüğüne işlendiğinde yeşil pasaportunu kullanamaz hale gelir. Yani boşanma durumunda, yeşil pasaportun geçerliliği otomatik olarak sona erer.
CEVAP: 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14'üncü maddesi hükmünce, memuriyetten sadece emeklilik veya çekilme (istifa) sebebiyle ayrılanların yeşil pasaport alma hakları bulunuyor.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçükse şartsız bir şekilde alabilir. 25 yaş altı için çalışmamak, birlikte ikamet etmek, evli olmamak, öğrenime devam etmek gibi şartlar bulunur.
(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir. verilir. Hususi pasaport alamaz. pasaport alamaz.
Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
FİİLEN 10 YIL HİZMETİ BULUNAN TÜM DEVLET MEMURLARINA HUSUSİ (YEŞİL) PASAPORT VERİLMELİDİR.
İlk 3 dereceli kadroda görev yapma imkanı bulamayan memurlar, hizmet süreleri ve aylık dereceleri ne olursa olsun, yeşil pasaport alamıyor.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
5434 sayılı Kanuna tabi olup da, en az 10 yıllık memurluk hizmetini doldurduktan sonra istifa edenler, herhangi bir yerde çalışmamak ve primlerini kendileri ödemek kaydıyla, memurluk statünden emekli olabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri