"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Orijinal Soru: 17 Yaşındayım Boyum Uzar mı? İnsan boyu 21 yaşına kadar uzar yani o yaşa kadar boyun uzayacak.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Kız çocuklarında meme gelişiminden adet kanamasına kadar olan süreçte boy çok hızlı uzamaktadır. Fakat adet kanaması sonrası da 2 seneye kadar boy büyümesi az da olsa devam edebilmektedir. Erken ergenlikte kemikleşme erken tamamlanmaktadır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için, adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanır. Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
20 Yaşından Sonra Kadınlarda Boy Uzar mı? Genetik açıdan kadınlarda boy uzaması 20 ve erkeklerde ise 22 yaşa kadar devam eder. Bu durumda 20 yaşından sonra kadınların boyunun uzama ihtimalinin çok yüksek olmadığını söylemek gerekir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 santimetre adar boy büyümesi olur.Boy büyümesi kızlarda 16-18 yaşlarında,erkeklerde ise 18-20 yaşlarında durmaktadır. Size gelince, yukarıdaki bilgiler ışığında bir sene içinde üç santimetre daha uzayacağınız tahmin etmek zor görünmektedir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Bilimsel olarak erkeklerde 24 yaşa kadar boy uzaması mevcut fakat bu kişiden kişiye değişiyor. 18 yaşından sonra kendini salmışsan boy uzaması için kendi kendine uzaması çok zor. Maksimum 1 2 cm anca uzar. Balık türleri, bacak, omurga egzersis ve sporları ile gene de şansın var.
Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Boy uzatmak için gerekli vitaminleri sıralasak en üst sıralarda E vitamini yer alır.
B Grubu Vitaminleri
kemiklerin, saçların ve tırnakların büyümesini desteklemesi önde gelir. B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
Koşu ve yürüyüş: Koşu ve yürüyüş yapmak bacaklarda bulunan kemiklerin irileşmesini sağlar ve bu sayede bacakların uzamasına etki eder. İp atlamak: İp atlamak bacak kaslarını kolay bir şekilde uzatır. Kasların uzaması direkt olarak bacakların uzamasını sağlar.
Boy kısalığı tedavisi de çocuk endokrinoloji alanına girer. Boy uzaması sağlıklı bir büyümenin adımlarından biridir. Boy kısalığının nedeni genetik olabileceği gibi besin yetersizliği, kronik hastalıklar, tiroid, cushing sendromu, büyüme hormonu eksikliği, iskelet displazileri olabilir.
Büyüme Hormonu Tedavisi yıllık boy uzaması 4 cm'den az oluncaya veya epifiz hattı kapanıncaya kadar devam edilir. Büyüme Hormon Tedavisinin 1 yıllık maliyeti 50.000-200.000 TL (birçok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte) arasında değişmektedir.
Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki boy uzamasında genetik faktörler kadar çevresel ve fiziksel faktörlerinde etkisi büyüktür. Spor yapmak, bol süt ve kalsiyumdan zengin su içmek, yiyecekler yemek boyunuzun daha çok uzamasına yardımcı olur!” dedi.
Kısa cevap: hayır. Ancak DPT, CSCS , kuvvet koçu ve fizik tedavi doktoru Carol Mack'e göre, ağırlık antrenmanına başlamak isteyen gençler için akılda tutulması gereken bazı uyarılar var . "Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğine dair bir kanıt yok" dedi.
Genelde 19-20 yaşında bu süreç tamamlanıyor. Çok nadiren 24 yaşına kadar uzayan insanlar da mevcut. Size tavsiyem doktora gidip film çektirmenizden yana olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri