İstihkak davaları süratle ve diğer davalardan önce görülerek karara bağlanır. İstihkak davası sonucunda verilen kararlar kesin hüküm teşkil eder. Dava devam ederken haciz kalkarsa dava konusuz kalır. Verilen kararlar temyiz edilebilir.
İstihkak davasının kabulüne ilişkin kararlar mülkiyetin tespitine ilişkin olup kesinleşmeden infaz edilemezler ise de; istihkak davasının reddine ilişkin kararların icrası için kesinleşmeleri koşulu aranmaz.
Nitekim mevzu bahis mallar da istihkak davasının konusu olabilir. “İİK'nın 228. Maddesi uyarınca 3. Şahıslar tarafından istihkak iddiasında bulunulan eşyaların kendilerine verilip verilmeyeceğine iflas idaresi karar verir. İflas idaresince talebin reddi halinde 3. şahsın süresinde dava açma hakkı mevcuttur.
Ayni hakka dayanan ve ayni bir dava olan istihkak davası herhangi bir süreye tabi olmayıp gerekli şartların mevcudiyeti halinde her zaman aşılabilir. Herhangi bir mal, kişinin elinden çıktığı takdirde iki tür dava söz konusu olur. Bu davalar istihkak ve taşınır davalarıdır.
İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespitini sağlayan davadır. Hukukumuzda farklı gerekçeler ile istihkak davası açılabilmektedir. Örneğin; Haciz sebebiyle.
İlgili 33 soru bulundu
Bu davalarda icra mahkemesi görev alanına giren diğer davalardan farklı olarak hâkim takip hukukunun dar kalıpları içinde hareket etmez. Bu gerekçelerle icra mahkemesinin istihkak davaları sonucunda verdiği kararlar kesin hüküm teşkil edeceği kanaatindedirler.
İstihkak Davası İcra Takibini Durdurur Mu, Takibin Durdurulması Mümkün Mü? Mahkeme, 3. kişinin istihkak iddiasını yerinde görür ise icra takibinin talikine (ertelenmesine) karar verecektir. Mahkeme tarafından takibin devamı yönünde karar vermesi halinde icra takibi durmayacak, icra işlemleri devam edecektir.
İstihkak iddiasında bulunma süresi İİK md. 96/3 uyarınca “7 gün” olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde istihkak iddiasında bulunulmadığı takdirde, aynı icra takibi kapsamında bu iddiayı ileri sürme hakkı ortadan kalkar.
Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması Halinde
İstihkak davasını üçüncü kişi açar. İstihkak davasını alacaklı açar.
Eğer alacaklı açtığı istihkak davasında haksız çıkarsa malın üzerindeki haciz kalkar. Malın borçlunun elinde veya üçüncü kişinin elinde bulunması haline göre davayı açacak kişiler değişmektedir. Ancak her iki durumda da istihkak davası icra mahkemesinde açılır.
İstihkak iddia edilen bu malların hacizden kurtarılabilmesi için açılacak dava istihkak davasıdır. Haciz esnasında istihkak iddiasında bulunulduğu halde, bu mallar da haczedilir. Bahsedilen mallar için açılacak istihkak davası üçüncü kişi lehine sonuçlanırsa o mal üzerindeki haciz kalkar.
İstihkak davasında, davacı (veya davalı) konumunda olan 3.kişi icra takibine konu alacağın gerçekte bulunmadığını, borçlu ile alacaklı arasında danışık bulunduğunu ileri sürebilir ve bu iddiasını veya savunmasını tanık dahil her türlü delille ispat edebilir (TMK.m.6).
─ İstihkak davaları diğer davalardan daha önce ve süratle incelenerek karar bağlanır. ─ İstihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir. ─ Dava sonuçlanmadan önce mal satılırsa dava malın bedeli üzerinden devam eder.
Borçlu, istirdat davası sonucunda (lehine) almış olduğu ilamı hemen icraya koyabilir (m. 32). Bunun için, ilamın kesinleşmesi şart değildir; çünkü, ilamın konusu bir para alacağıdır (HUMK m. 443/1; İİK m. 36).
ÖZET: Ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu nedenle aynı ilamda yazılı eklentilerin de infazının istenebilmesi için ilamın kesinleşmesi zorunludur.
Örneğin, tescil davası, istihkak davası, irtifak haklarına ilişkin davalar, yolsuz tescilin silinmesi veya düzeltilmesi davası, ipoteğin kaldırılması gibi davalar sonunda verilen ilamlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
Haciz Sebebiyle Açılan Davada İstihkak Davası Açma Süresi
Üçüncü şahıs, icra mahkemesi kararının tefhim veya tebliğinden itibaren yedi gün içinde icra mahkemesinde istihkak davası açmaya mecburdur. Bu müddet zarfında dava açılmaz ise üçüncü şahıs alacaklıya karşı iddiasından vazgeçmiş sayılır.
İstihkak iddiası malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia eden üçüncü kişi yahut haciz borçlusu tarafından en geç haczin öğrenilmesinden 7 gün içerisinde haczi gerçekleştiren icra müdürlüğüne karşı ileri sürülmelidir.
Konuya ilişkin Yargıtay içtihatlarına bakıldığında (Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2013/11804, 2014/2077) istihkak davası devam ederken satış yapılamayacağı belirtilmiştir. İstihkak davası sürecinde üzerine haciz konulan malın satılması durumunda istihkak davası satış bedeli üzerinden devam etmektedir.
Alacaklı ve borçluya istihkak iddiasını bildirir. Taraflardan biri herhangi bir İtirazda bulunmazsa istihkak İddiasını kabul etmiş sayılır. İstihkak iddiasına itiraz edildiği takdirde, icra müdürü dosyayı karar verilmek üzere İcra Mahkemesine gönderir. İcra Mahkemesi incelemeyi dosya üzerinden yapar.
Alacaklının, icra müdürü tarafından kendisine tanınan yedi günlük süre içerisinde üçüncü kişinin istihkak iddiasının ortadan kaldırılmasını ve haczin korunmasını sağlamak için açtığı davaya istihkak iddiasının reddi davası denir. İspat yükü kural olarak davacı alacaklı üzerindedir.
Üçüncü kişi lehine istihkak iddiasını; borçlu, borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran kişi, bizzat 3. Kişi veya gerçek ya da tüzel üçüncü kişi adına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olan kişi ileri sürebilir.
İstihkak iddiası haczi engellemez ancak durdurmaktadır. İstihkak iddiasında bulunulması sebebi ile İİK 96. Maddesi gereğince mercii incelemesine gönderilmiş ve İİK 99.Maddesi gereğince istihkak iddiasının reddi davası açılmış olabilir.
TMK. m. 639/I'e göre miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundur- duğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. 1 yıllık kısa süreli zamanaşımı, sübjektif ve nispi nitelikte olup, her şeyden önce ...
Üçüncü kişi borçlunun elinde olan malının haczedildiğini sonradan öğrenmişse malın satılıp bedeli alacaklıya verilinceye kadar istihkak davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri