Milli Marş dinlenirken ayağa kalkılır, şapka çıkartılır (Asker ve subaylar şapkalarını çıkarmadan selâmlarlar); ceketin önü iliklenir, esas vaziyetine geçilir; konuşulmaz, gülünmez, cigara içilmez; şarkı mırıldanılmaz, marş bitmeden kımıldanılmaz ve hiçbir lâübâli harekette bulunulmaz...
Milli marşımız okunurken nasıl davranılmalı, nelere dikkat etmeliyiz bunlar hakkında bilgi sahibi olalım. İstiklal Marşı Söylerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar: · İstiklal Marşı başlamadan evvel kılık kıyafetimize çeki düzen vermeliyiz. · Başımızda şapka bulunuyorsa çıkarmalıyız.
Mutlaka bayrağımız yukarı çekilirken ve İstiklal Marşı okunurken hazır olda beklemeliyiz. Böylece ulusumuza, ülkemize ve bayrağımız ile İstiklal Marşımıza her zaman saygımızı gösterebiliriz. Eğer bayrağımızı yerde görürsek onu hemen kaldırmalıyız.
İstiklal Marşı yönetecek kişi, bayrağın hazır olduğunu görünce “Hazır Ol” komutun verir. Ses verdikten sonra marşı söyletmeye başlar. Bu arada bayrak ekibindekiler ve Kurs ve Kamp Müdürü de selam verir. Bayrağı çeken, bayrağı düşmemesi için ipin ucu tutulur ve bu sırada bayrağı çekende selam durumuna geçer.
Törenlerde saygı duruşu ve İstiklal Marşı kaldırıldı o nedenle söylenmeyecek şeklinde bir durumla karşılaşırsanız Bayrak Törenleri Yönergesini hatırlatarak üzerinize düşen sorumluluğu yerine getiriniz İstiklal Marşı bir sosyal etkinlik değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Soru: Saygı duruşu caiz midir, İslam da yeri var mıdır? el Cevab: Caiz değildir. Saygı duruşu dinimizde yoktur. Ama insanların birbirlerine saygılı davranması farzdır.
Saat 09.05'te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir.
(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir.
Bayrak törenlerinde İstiklal Marşı'mızı gür ve coşkulu bir şekilde söyleriz. Bayrak törenlerinde “Hazır ol'' duruşunda durur, bayrağımıza ve İstiklal Marşı'mıza saygı gösteririz.
İstiklal Marşı'nın bitimini takiben “Rahat” komutu ile öğrenciler rahat duruşa geçecek. Bu komutla seyyar bayrak direği ve seyyar flama direğini tutan öğrenciler direkleri taşıma askısından çıkararak, alt uçları yere değecek şekilde sağ elle tutacak.
İstiklal Marşı 1. Kıta
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Bu düzenlemeler sonucunda ortaya 2 versiyon çıkmıştır. Birinci versiyon gençlerin ve toplu grupların söylemesi için hazırlanmışken, ikinci versiyon ise ulusal ve uluslararası resmi üst düzey tören etkinliklerinde kullanılır.
Okullarda her Pazartesi ve Cuma günleri, resmî bayramlarda ve milletimiz için önemli günlerde bayrak töreni yapılır. Bayrak törenine okulda görev alan kişilerin tamamı ve tüm öğrenciler katılır. İstiklâl Marşı okunurken sınıfımız için ayrılan yerde beklemeli, törene geç kalmamalı ve arkadaşlarımızla konuşmamalıyız.
Bayrak, törenden önce indirilir ve törenle göndere çekilir. (4) Bayrak töreninde yapılan konuşmalar, İstiklâl Marşı'nın söylenmesinden önce bitirilir. (5) İstiklâl Marşı'nın ilk iki kıtası, törene katılanlar tarafından birlikte, bestesine uygun olarak yüksek sesle söylenir.
İstiklal Marşı'nı okurken ne hissederiz? O milli duyguyu, vatan sevgisini, yaşadıklarımızı, sevinci bütün duyguları hissederiz…
Son yüzyılda genellikle önemli buluş ve olaylara konu olmuş kişilerin ölümüne ya da ölüm yıldönümünde bir dakikalık ayakta durularak yapılmaktadır. Trajik bir tarihi olayın bir parçası olarak ölmüş olanlar içinde yas ve genellikle saygı duymak içinde yapılmaktadır.
Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Bayrak sırığın ucuna asılmadan önce imam tarafından dua edilir. Bayrağın asılmasına yörede halk tarafından "Bayrak Kaldırma" denir.Davul ve zurnalar çalmaya başlamadan önce, köyde ve çevrede cenazesi olan aile varsa, davul ve zurna ile birlikte düğün sahibi ile birlikte bu aileye "yas alma"ya giderler.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
Madde 17 – İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda, resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür. Özellikle Milli bayramlarda, önemli bir kişinin ölümü ve benzeri gibi durumlarda göndere çekmek kapsamında bayrak en yukarı çekilir.
Siren'de saat 16:00 17 Kasım Cuma iken Türkiye'de 01:00 18 Kasım 2023, Cumartesi dir.
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ölümünün 85. Yıl Dönümü nedeniyle, 10 Kasım Cuma günü kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar güneşin batışına dek yarıya indirilecek, aynı gün günbatımında tekrar gökere çekilecek.
10 Kasım günü saat 09.05'te siren sesleri Türkiye genelinde belediye binaları, okul binaları ya da ilin idari birimlerinin hoparlörlerinden çalar. Atatürk'ün vefatının yıl dönümü olan Atatürk'ü Anma Günü'nde siren çalınması Atatürk'e duyulan sevgi, saygı ve minnetin bir göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri