Bu, marşın yeni bir düzenlemesi değil orijinal tonundan (sol minör) 1,5 ton aşağıya aktarılmış (mi minor) şekli olup, orkestralamada sazların ses sınırları ile ilgili birkaç küçük zorunlu değişiklik dışında, ezgisel veya armonik yapıda hiçbir değişiklik taşımamaktadır.
4. Müziğin 26 vuruşunda tonik akoru, 22 vuruşunda da Dominant akoru kullanılmıştır. Armonik yapıda tespit edilen bu sadeliğe müziğin formunda ve ritmik yapısında karşılaşılmamıştır. Bundan dolayı marş için armonik olarak sade, formal ve ritmik olarak karmaşık denebilir.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
İstiklal Marşı aruzun Feilâtün ( Fâilâtün ) / Feilâtün / Feilâtün / Feilün ( Fa'lün ) kalıbıyla yazılmıştır.
Taşplaklarım içinde en nadide parçalardan birisi Ali Rıfat Çağatay merhumun Acemaşîrân makamında ve Nim Sofyan usulünde bestesi olan İstiklal Marşı'dır (Orfeon Record, 13289).
İlgili 34 soru bulundu
Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde öğrenci yetiştirdi. 50 civarında bestesi ve müzik üzerine çok sayıda makalesi bulunur. Rıfat Bey Mehmet Âkif Ersoy'un Ordunun Duası adlı şiirini besteledi. Ardından 1921'de Akif'in resmi marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın ilk bestesini yaptı.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı “Kahraman Ordumuza” sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi.
İstiklal Marşımızın dörtlüğü, epik şiire örnek olarak verilebilir: Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. Yuvanı ne yapacaksın?
Batılı müzikler gibi 4/4'lük ölçüyle değil de mehter marşları gibi 6/8'lik ölçüyle bestelenmiş olan bu eser, tamamen piyanoda icra edilir.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır. Bu kalıpta ilk cüz fâilâtün, son cüz fa'lün de olabilmektedir. Millî bir marşın niçin hece vezniyle yazılmadığı akla gelebilir. Türk şairleri Müslüman oldukları ilk yüzyıllardan itibaren aruz veznini kullanmışlardır.
İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 beyitten meydana gelmektedir. Epik ve lirik şiir özellikleri taşıyan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Aruz ölçüsü kullanılarak yazılan İstiklal Marşı'nın tüm mısraları tam kafiyelidir. Sadece onuncu kıtanın dördüncü dizesi serbest ölçüde yazılmıştır.
Çünkü hepimiz tenor, soprano sese sahip değiliz ki! 'Bakın,' diyor Atlığ, 'Onuncu Yıl Marşı'nı çok güzel okuyoruz, çünkü 1 oktavdır, İstiklal Marşı 1.5 oktav olunca sesimiz yetişmiyor.
İstiklâl Marşı‟nın toplam 12 ölçüdür ve üç dörtlük eksik başlayacak şekilde dört/dörtlü ölçü ile ölçülenmiştir. 2. Marş içinde 5 tip nota değeri ve tartım kullanılmıştır.
Marş bestelerinin altı tanesi majör tonalitede, üç tanesi ise minör tonalitede, bir tanesi ise rast makamında bestelenmiştir. gelmektedir ve üç zamanlı bir eser yürüyüşü zorlaştırmaktadır.
Şiir Türleri Nelerdir? Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
· İstiklal Marşını söylerken gözümüzle bayrağımızı takip etmeliyiz. · Gür bir sesle söylemeliyiz. · Oturuyorsak kalkmalı ve saygı göstermeliyiz. · Kapalı alanlarda İstiklal Marşı söylenirken ayağa kalkarak marşı yöneten kişiyi takip etmeliyiz.
Örnek: İstiklal Marşımız ne zaman okunur? Cevap: İstiklal Marşımız milli bayramlarımızda, önemli törenlerde ve Pazartesi ile cuma günleri okunmaktadır.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
En eski ulusal marş; İngiltere'de 18. yüzyılın ortalarından beri kraliyet törenlerinde söylenen ve 1825'te ulusal marş ilan edilen God Save the King/Queen (Tanrı Kralı/Kraliçeyi Korusun) adlı marştır.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
şiirlerini yazarken kuran'ı kerim'den ilham alan mehmet akif, istiklal marşı'nı kaleme alırken; peygamber efendimiz'in mekke'den medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklandıkları sevr mağarası'dan yanında bulunan hazreti ebubekir'e "korkma ya ebubekir, allah bizimledir" dediği aklına gelir. istiklal marşı'nı da " ...
Hepinizin bildiği gibi, Mehmet Akif Ersoy bütün şiirlerinin yer aldığı Safahat'a İstiklâl Marşı'nı dâhil etmemiştir. Bunun sebebini sorduklarında "O benim eserim değildir, milletimin eseridir." demiştir. Dolayısıyla 'Safahat'ta onun yeri yoktu' diyen bizzat Mehmet Akif'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri