Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır. Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir.
Koyu siyah olan bir zeytin yerine kahverengiden siyaha çalan renkte bir zeytin çekirdeği, o zeytinin daha iyi olduğu anlamına gelmektedir. Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir. Bu zeytinde katkı maddesi olabileceğini işaret eder.
İyi ve kaliteli olan zeytinin etinin rengi mat değil, parlak olmalıdır. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler mat olanlara göre daha kalitelidir. Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır.
Sele zeytin tekniği için kullanılacak zeytinler daha çok Balıkesir'in Edremit ve Edincik bölgeleriyle, Bursa'nın Gemlik bölgesinde yetişen zeytinlerden seçilmektedir. Sele zeytin için seçilebilecek en iyi seçim; ince kabuklu, bol etli ve küçük çekirdekli olan, tam olgunlaşmış siyah zeytin çeşitleri olur.
Gemlik Siyah Zeytinler
Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul edilmektedir. Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir.Doğal siyahtır.
İlgili 23 soru bulundu
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Siyah zeytin fiyatları, çekirdeğinin yapısına ve et kalınlığına göre farklılık arz etmektedir. Edremit, ayvalık, memecik, çakır, çelebi, çekişte, çilli, dilimli, salamura ve domat gibi çeşitleri bulunuyor.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Gemlik zeytini: Çoğunlukla Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen Gemlik zeytini, bölgenin önemli zeytin çeşitleri arasında yer almaktadır. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup 'siyah sofralık zeytin' olarak değerlendirilir.
Çakır kırma zeytin çeşidi İzmir ve çevre bölgelerinde yetiştirilen, genel olarak daha iyi bulunan ve lezzeti ile bilinen kırma zeytin çeşididir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Evet, genellikle marketten alınan zeytinler yıkanır. Zeytinler genellikle salamura sıvısı veya yağı içerisinde satılır ve bu sıvılar zeytinlerin üzerinde kalıntı bırakabilir. Bu nedenle, zeytinlerin daha taze ve temiz olması için yıkanması önerilir.
Zeytinin irilik derecesini anlatmak için kullanılan rakamlardır. Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur. Rakam ne kadar küçükse, zeytin o kadar iridir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
Ege Bölgesi: Zeytinin Anavatanı Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin üretimi konusundaki liderliğini pekiştiren ana bölgelerden biridir. Özellikle Ayvalık, Edremit, İzmir ve Manisa gibi şehirler, kaliteli ve lezzetli zeytinlerin yetiştiği bölgeler olarak öne çıkar.
Elek boyları iriden küçüğe doğru duble ham zeytin,1 numara ham zeytin,2 numara ham zeytin,3 numara ham zeytin ve 4 numara ham zeytin olarak geçer . Ham Zeytin kalitesi elek boylarına bağlı değildir,ürünlerin her boyu kaliteli olup birinin diğerinden tek farkı boyutlarının birinin iri diğerinin daha ufak oluşudur.
En çok zeytin Ege Bölgesi'nde yetiştirilir, bununla birlikte Güney Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de bu ürünün tarımı yapılır. Bu bölgelerin ortak özelliği sıcak iklim şartlarına sahip olmalarıdır.
1 kg siyah zeytine 200-250 gr tuz (salamura tuzu-diri tuz) koyabilirsiniz. Tabiki azaltıp çoğaltmak elinizde. Az tuzlu istiyorsanız 150-200 gr, tuzlu istiyorsanız 250-350 gr tuz kullanabilirsiniz. Bu arada tuz zeytini olgunlaştırır ve korur bilginiz olsun.
Kalamata, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük bölgelerinde, Bursa'nın Gemlik bölgesinde ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür. Karamürsel su, Eşek Zeytini veya Su Zeytini gibi isimlerle de bilinmektedir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Hurma zeytin denilen bu meyve kasım ayı sonunda toplanır ve tuzsuzdur. Neredeyse hiç acılığı kalmamış olan tuzsuz hurma zeytin, oldukça yüksek besin değerine sahip sağlıklı bir meyvedir.
Sele Zeytin, özel bir hasat ve işleme yöntemi ile elde edilen bir zeytin çeşididir. Sele, Türkçe de el seçimi anlamına gelir ve bu zeytinlerin elle toplandığı, dikkatlice seçildiği anlamına gelir. Bu özenli süreç, zeytinin kalitesini ve lezzetini artırır.
Kuru sele yöntemi ile üretilen zeytinin tadı, hafif acımsıdır. İçerisindeki yoğun tuz sebebiyle kuru sele zeytinlerinin dayanma süresi kısadır. Genellikle hasat zamanında, zeytini kısa bir sürede olgunlaştırıp tüketmek için kullanılan bir yöntemdir.
Arbequina çeşidi, küçük boyutu, yüksek verimliliği ve kaliteli yağ üretimiyle tanınır. Bu nedenle, sofralık zeytinlerin yanı sıra zeytinyağı üretimi için de tercih edilen bir çeşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri