Kangren tedavisi, öncelikle nedenin tedavi edilmesi şeklinde uygulanır. Bunlar kan şekeri düzeyinin ayarlanması, normal kan lipit seviyeleri ve vücut ağırlığına ulaşılması, enfeksiyon varsa tedavisinin yapılması gibi uygulamaları içerir. Sigara ve alkol tüketimi yasaklanır.
Kangren yaşayan kişideki ölü doku tamamen kurtarılamaz ancak bazı tedavi yöntemleri aracılığıyla kangrenin etkisi azaltılabilir. Bu süreçte kangren tedavisine ne zaman başlanıldığı çok önemlidir. Tedaviye erken başlanan vakalarda iyileşme daha çabuk gerçekleşir.
Diabetes mellitus, alkol bağımlılığı, obezite, periferik damar hastalığı, bazı tümörler ve HIV gibi bazı sağlık problemleri ve durumlar da kangrene neden olabilir. Sigara tüketimi, uyuşturucu ilaç kullanımı ve sağlıksız bir yaşam biçimi de kangren gelişimine zemin hazırlayan önemli unsurlar arasında yerini alır.
Bacak kangreni aslında kan akımı azalan ya da tamamen kesilen her dokuda oluşabilir. Burada ana konumuz damar tıkanmasına bağlı gelişen ayak ve parmak kangrenidir. Ayak kangreni damar tıkanmasına bağlı kanlanması tamamen biten bölgedeki doku canlılığını yitirdiği zaman gelişir. Kangren olan doku kömür gibi siyahlaşır.
Gaz tipindeyse, kangrenli dokuda biriken bakteriler ürettikleri gazla ölü dokunun şişmesine neden olurlar. Bu gazın yayılmasıyla, kangren de hızla yayılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Başlangıçta deride kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma ile kendini gösterir. İltihap nedeniyle sıklıkla kötü kokulu bir akıntı vardır. Bu belirtilere genellikle şiddetli ağrı ve cilt bölgesinde yabancı cisim hissi ve his kaybı eşlik eder.
Derinin üst kısmı genellikle sert ve soğuktur. Zamanla deriyi nasır kaplar ve ten rengi koyulaşmaya başlar. Bir süre sonra cilt ölür ve ilk evrelerde yoğun olarak hissedilen ağrılar ortadan kalkar. Kangren olan bölge ölür ve felçli gibi hissiz bir görünüme gelir.
Bu nedenle, kangren tedavisinde girişim zamanı çok önemlidir. Kangrenin devam ettiği durumlarda ise; ayak veya parmakta nekroz (doku, kas ölümü ve yıkımı) gözlenir. Artık bu noktada, görünüm siyahlaşmaya doğru gitmektedir. Kangrenin en ileri safhasında, artık enfeksiyon tabloya eklenmiştir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
Gazlı Gangren Neden Olur? Bu hastalık travma sonuçların da oluşan kirli yaralar, kas yaralanmaları, kas içinde görünen enfeksiyon, bağırsak ve safra kesesi ameliyatlarından sonra ortaya çıkması muhtemel bir durumdur. Bu hastalık oksijen miktarı az olan hasarlı dokularda olurken hızla ilerleyebilirler.
GAZLI GANGREN
Clostridium türü bakterilerin çoğunlukla da Clostridium perfringens'in etken olduğu gazlı gangren, travma veya cerrahi girişimler sonucu iskelet kaslarında or- taya çıkan nekrozla karakterize, progresif ve toksemik bir hastalıktır.
TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Ameliyat öncesi ve en az 10-15 gün sonrasına kadar (bazı hastalarda ömür boyu ) kan sulandırıcı tedavi ve anti embolik çorap kullanımı da hayat süresini uzatan ciddi- kolay yöntemlerdir.
Kırık kemiğin hızlı iyileşmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kırık bölgesine yoğun olarak kalsiyum aktarımı gerçekleşeceği için kırık oluştuğu zaman alınması gereken kalsiyum miktarı da artar. Bilinen en önemli kalsiyum kaynakları ise süt ve süt ürünleridir. Kefir, yoğurt, ayran, peynir veya sadece süt tüketilebilir.
Tırnak Batması Ameliyatı
Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülebilir. Hastalardaki kan akışı yavaşlayabilir ve ayakta bulunan sinir dokusu hasar alabilir. Kimi durumlarda kangrene bile yol açabilir.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir.
Gangren, kan dolaşımı azalması ya da birtakım enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda bir bölgede yaşanan doku ölümü olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla; ayak parmaklarında, ayak ve bacaklarda ve el parmaklarında görülmektedir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Hiçbir kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hiçbir" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hiç bir şeklindedir.
Öğr. Üyesi Şenoğlu, “Fournier kangreni (gazlı kangren) genital veya anal bölgelerin çoklu bakteriye bağlı gelişen bir çeşit cilt ve cilt altı doku enfeksiyonudur.
Klostridyal miyonekroz genellikle klostridyum perfrin- gens taraf›ndan oluflturulan ekstremiteyi tehdit eden ve hayati risk tafl›yan, ciddi seyirli, kötü kokulu, seröz ak›nt›l› nekrotik ülserlerle karakterize h›zla yay›lan anaerobik bir enfeksiyondur.
Fournier gangreni (FG), perineal, perianal veya genital bölgeleri etkileyen, nadir görülen bir nekrotizan fasiittir. Hastalık erkeklerde daha yüksek bir insidansa sahiptir ve gelişme için risk faktörleri arasında diyabet, HIV, alkolizm ve bağışıklık sistemini azaltan diğer durumlar bulunmaktadır.
Diyabetik Ayak Evreleri Nelerdir? Diyabet hastalığında en sık etkilenen organlar ayaklardır. Diyabet, kontrol altında tutulmazsa yıllar içinde ayaklarda pek çok soruna yol açar. “Diyabetik ayak” olarak da adlandırılan bu durum ileri dönemlerde kangrene ve ayağın kesilmesine kadar gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri