Davanın reddi halinde her iki taraf da maktu istinaf / temyiz harcı öder.
Davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde nisbi İstinaf/Temyiz harcı; davacıdan maktu, davalıdan nisbi alınır. /Yargıtay Kararları /Davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde nisbi İstinaf/Temyiz harcı; davacıdan maktu, davalıdan nisbi alınır. ÖZET: Temyiz eden yatırması gereken nispi karar harcını eksik yatırmıştır.
HMK Madde 344 Gerekçesi
Buna göre, istinaf yoluna başvuruda bulunan, dilekçeyi verirken, tebliğ giderleri de dahil olmak üzere gerekli harç ve giderleri ödemek zorundadır.
Bu bildirime rağmen yedi günlük kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde istinaf yoluna başvurulmamış sayılır. Bu yükümlülüğe uymamanın sonucunu belirlemek başvuruya konu teşkil eden kararı vermiş olan ilk derece mahkemesine aittir.
İstinafa Giden Dosya Ne Olur? İstinaf kanun yoluna taraflarca başvurulduğu takdirde ilk derece mahkemesi esas ve usul yönünden bölge adliye mahkemesinin ilgili dairesince denetlenir. Yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğunun görülmesi halinde karar onanacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.
İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
Buna göre harca tabi olan istinaf kanun yoluna başvuru sırasında gerekli tüm harç ve giderler, istinaf başvuru dilekçesinin sunulması sırasında yatırılması gerekir.
Tebliğ ekindeki 3 sayılı tarife doğrultusunda, başvurma harcı, Vergi Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemeleri için 269,85 TL'ye, Danıştay için ise 562,65 TL'ye çıkarılmış; istinafa başvurma harcı 782,10 TL'ye, temyize başvurma harcı 1.175,70 TL'ye yükseltilmiştir.
Nisbi harca tabi davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde, istinaf/temyiz eden davacı, maktu temyiz ilam harcı ve temyiz başvuru harcını ödemek zorundadır.
İstinaf kanun yoluna başvurma harcı maktu bir harçtır. Harç miktarı 1.169,40 TL'dir. İstinaf kanun yoluna başvurmak isteyen davalı veya davacı söz konusu harcı yatırmak zorundadır.
Dava kim tarafından açıldığı önemli olmaksızın, mahkeme süreçlerinde sizden ödenmesi talep edilen ödemelerin ödenmemesi durumunda mahkemelerde görülmekte olan davalarınız askıya alınabilmektedir. Bu nedenle sizden talep edilen ödemelerin mutlaka zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekmektedir.
Nispi karar ve ilam harcına tabi davalarda ilk derece mahkemesi tarafından verilen kabul kararlarının istinaf ve temyiz edilmesi halinde ise kanun yoluna başvuran taraftan ilk derece mahkemesince verilen nispi karar ve ilam harcının (dava değerinin binde 68,31 oranıdır) dörtte biri peşin olarak alınır.
Karar ve ilam harcı, Karar ve ilam harçlarının dörtte biri peşin, geri kalanı kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Yani, kanun yoluna başvuran taraf eğer davada haklı çıkmışsa peşin olarak yatırdığı temyiz veya istinaf karar harcını ilgili hüküm kesinleştikten sonra iade alabilmektedir.
Bahsettiğimiz bu mahkeme masrafları adliye veznelerinden veya Vakıfbank şubelerinden ödenebilmektedir. Yenilenen UYAP Vatandaş Portalı sayesinde bilgisayarımızdan veya akıllı cihazlarımız aracılığıyla yorulmadan ve de zaman kaybetmeden mahkeme masraflarımızı ödeyebilmek mümkündür.
Katılma Yoluyla İstinaf Harç
Kendisine istinaf dilekçesi gönderilen kişinin cevap dilekçesi ile buna cevap vermesi, katılma yoluyla istinaf olarak adlandırılmaktadır. İstinaf başvurusu yapmak için kişinin bütün tebliğ giderlerini ve gerekli harç ile giderleri de yatırması gerekmektedir.
Hükme bağlı yargılama giderleri kesinleşmeden icra takibine konu edilemeyeceği gibi hükme bağlı harç da tahsil edilemez.
İstinaf ve temyiz yolu açık olan davalarda bu yol kullanılmadığı zaman dava kesinleşmiş olur. Bu yolları kullanmak üzere verilen süre değişir. İcra Hukuk Mahkemeleri bu süreyi kararın öğrenilmesinden itibaren 10 gün olarak belirlemiştir. İş Mahkemeleri kararın itibaren 8 gün olarak belirlemiştir.
Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay'ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.
İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri