Bölge adliye mahkemesi dosya sorgulama nasıl yapılır? İstinaf aşamasındaki tüm dosyalar, e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay'ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür.
Açık dosyalar, tarayıcınızdan UYAP'a bağlandığınızda görebildiğiniz, üzerinizde çalıştığınız dosyalara karşılık gelmektedir. Açık Dosyalarınızı güncelleyebilmeniz için UYAP'a bağlı olmanız gerekmektedir. UYAP'a bağlanmak için bir önceki kısımdaki UYAP BAĞLANTISI bölümünü inceleyebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.
İstinaf mahkemesi süren vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri de dosya sorgulama işleminin nasıl yapıldığıdır. Davanın ne durumda olduğunu öğrenmenin birincil yolu e-devlet uygulamasıdır. E-devlet girişinin ardından mahkeme dosya sorgulama bağlantıları takip edilmelidir.
İstinaf ve temyiz yolu açık olan davalarda bu yol kullanılmadığı zaman dava kesinleşmiş olur. Bu yolları kullanmak üzere verilen süre değişir. İcra Hukuk Mahkemeleri bu süreyi kararın öğrenilmesinden itibaren 10 gün olarak belirlemiştir. İş Mahkemeleri kararın itibaren 8 gün olarak belirlemiştir.
İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
Bölge Adliye Mahkemesi Dosya Sorgulama
Son dönemde kullanımı oldukça kolaylaşan ve yaygınlaşan e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
İstinafa giden dosya nereden takip edilir? E-devlet sayfanıza girdikten sonra arama kısmına 'Vatandaş UYAP' yazın ve UYAP Bilişim Sistemine bağlanın. Sol sütundaki 'Dosya Sorgulama'dan dava dosyalarınızı görüntüleyin.
Fiziki olarak gelen evrakın istinaf/temyiz dilekçesi olup olmadığı kontrol edilir. İstinaf/ temyiz dilekçesi olması halinde bilgiler UYAP'a işlenerek tarama yapılır.
İstinaf mahkemesi, dosyadaki tüm belgeleri ve delilleri inceleyerek, ilk derece mahkemesinin kararının yerinde olup olmadığını değerlendirir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay arasında sonuçlanır. Ancak, dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir.
Uygulamada sıkça sorulan sorulardan birisi de iş davalarında istinaf sürecinin ne kadar süreceği hususudur. Bu konu mahkemeden mahkemeye değişmektedir. Bununla birlikte uygulamada yaklaşık olarak 2 (iki) yıl kadar sürdüğü söylenebilir.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir. Özellikle ceza miktarı düşük kararlarda ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar istinaf incelemesinin ardından kesinleşebilmektedir.
İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.
İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
İstinaf Dosya Sorgulama E-Devlet
İstinaf sürecindeki dosyanızın son durumunu öğrenmek için e-devlete girerek “Davalarım” yazmanız yeterlidir. Dosyanın hangi aşamada olduğu ve durumu ile ilgili tüm bilgiler bu sayede kolayca ulaşabiliyorsunuz.
İstinaf mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır? İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.
İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri