"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Boy 2 - 4 yaşları arasında yılda ortalama 7 cm, 4 yaşından ergenliğe kadar ise yılda 5 - 6 cm artıyor. Büyüme hızı ergenlik döneminde hızlanıyor ve kızlarda yılda 7 - 8 , erkeklerde ise 8-9 cm'e ulaşıyor. Prof. Dr.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Uzun kemiklerin büyüme plakları kapandıktan sonra omur boylarının artması ve gövdenin bir miktar daha uzamasıyla nihai boya ulaşılır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır.
İlgili 20 soru bulundu
İlk adet görülmesi (menarş) ile birlikte büyüme yavaşlamaya başlar. Boydaki büyüme hızı, ergenliğin başlangıcından 2 yıl sonra zirveye ulaşmış olur. Kızlar adet görmeye başladıktan sonra, genellikle 2,5-7,5 cm daha büyürme potansiyeline sahiptirler ve yaklaşık 16 yaş civarında yetişkin boyuna ulaşmış olurlar.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
10-10.5 yaşında adet gören bir kız çocuğunun büyümesi 13 yaşında durur artık. Ondan sonra 1 santim bile uzamaz. Ama mesela, 13 yaşında ergenlik belirtileri yeni başlayan, 15 yaşında da adet gören bir çocuk 17-18 yaşına kadar uzamasını sürdürür.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Çocukların kısa veya uzun boylu olma durumu genetik özelliklere %95 oranında bağlıdır. Çevresel faktörler ise boyu %5 oranında etkiler (2). Genel sağlık durumu, beslenme düzeni, günlük fiziksel aktiviteler ve uyku düzeni gibi çok sayıda çevresel faktör boy uzaması sürecinde rol oynayabilmektedir.
Büyümekte olan gençler ve çocuklar, en fazla boy uzunluğuna ulaşabilmek için her gece en az 8 ile 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır. Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Erken ergenlik kızlarda östrojen, erkeklerde testosteron artışı ile büyüme kıkırdaklarının erken ve hızlı kemikleşmesine bu da başlangıçta büyümenin hızlanmasına ancak sonuçta büyümenin erken durmasına ve boy kısalığına neden olabilir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Ortalama menarş yaşı 9-15 olarak kabuk edilir; ancak daha erken veya daha geç olması normal olabilir.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir.
Büyüme hormonu eksikliği olan hastalara ilaç tedavisi uygulanarak, boyları 12-18 santim uzatılabilir. Basket oynamak ya da süt içmek ise, boyun uzamasına küçük katkılar sağlar. Süt bir protein kaynağıdır ancak boy üzerinde direkt bir etki yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri