Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Mezarlık bugün bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.
210 dönümde kurulu Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki 8 bin 200 mezar taşı ve üzerilerindeki yazılar, kabartmalar ile oymalar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Kültür ve inanç turizmi kapsamında hazırlanan bu çalışma, Türkiye sınırları içerisinde Bitlis ilinin Ahlat ilçesinde yer alan Selçuklu Mezarlığı'nın turizm potansiyelini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Ancak bunun dışında yine Süleyman Şah'ın babası Kaya Alp'in mezarının Ahlat'ta olduğuna dair birçok tarihi kaynakta veri var. Özellikle Hasan Bin Mahmut El Bayati, Yazıcıoğlu Ali ve Evliya Çelebi, Kaya Alp'ın mezarının Ahlat'ta olduğunda hemfikirler.
Bu mezarlıkların içinde en önemli bölümü ise “Kadılar Bölümü” oluşturmaktadır. Mezar taşlarına bakıldığında, taşların doğu yüzünde medfunun kimlik bilgileri, bazı örneklerde ise medfunun nereden geldiği ve mesleki bilgiler yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Dr. Kasım Şulul'un birlikte yürüttüğü çalışmada, bin 210 yıllık olduğu tahmin edilen mezar taşının üzerinde “Korunmuş Ruha şehrinde hicri 190 yılının Cemaziyelahir ayında Allah ona Kur'an okuyan ve rahmet duasında bulunana rahmet etsin” Arapça yazısının bulunduğu belirtildi.
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur.
Ahlat, Sübhan ve Nemrut dağları arasında Van Gölü'ne nâzır eğilimli platolar üzerinde kurulmuş, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
2-Ahlat'ta Çeşitli Hakimiyetler
İsmini de bu dönemde alıyor. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” , Ermeniler “Şaleat” , Süryaniler “Kelath” , Araplar “Hil'at” , İranlılar ve Türkler ise “Ahlat” demişlerdir.
Özellikle Ahlat mezar taşları görülmesi gereken tarihi noktalardan birisidir. Ayrıca şehirde Rahvan Kervansarayı, Emir Bayındır Cami, Ahlat Müzesi, Ahlat Sahil Kalesi, İslahiye Medresesi, Tarihi Hizan Camii Bitlis'in meşhur yerlerindendir.
Vadi es-Selam Irak'ın Necef şehrinde bulunan dünyanın en büyük mezarlığıdır. Hadis kaynaklarda bu mezarlığın faziletiyle ilgili çok sayıda hadis mevcut olduğundan dolayı bu mekan şiilere dini bir öneme sahiptir.
Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi.
Medine'de ki ilk Müslüman mezarlığı olarak Cennetül baki mezarlığı bilinmektedir. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in mezarlığına yaklaşık olarak yüz metre mesafe de bulunur. Cennetül baki demek "Meşhur Medine Kabristanı" anlamına gelmektedir.
BULUNAN EN ESKİ MEZARLIK
Mezarlık, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde "İnsanlığın Beşiği" (Cradle of Humankind) adı verilen paleoantropolojik sit alanında bulundu. Dünyadaki en eski mezarlarının daha önce Ortadoğu ve Afrika'da yer aldığı ve yaklaşık 100 bin yıllık olduğu düşünülüyordu.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştı; Ahlat ise Anadolu'nun kapıları Türklere açıldıktan sonra Türklerin ilk yerleştiği şehir olarak anılıyor.
Halat, Hılat veya Ahlat kelimelerinin köküne baktığımızda Arapça “H L T” kökünden türetilmiştir. Gerek Ahlat ve gerekse Hılat veya Halat kelimeleri Araplar tarafından karışık manasında kullanılmıştır. Mesala Araplar arasında, karışık insan topluluğu manasında; “ahlatun mine'n-nas” sözü meşhurdur.
Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur. Ayrıca Yolçatı Köyü gibi Çerkes köyleri de mevcuttur. Etnik yapının fazla olduğu ilçede kültürel zenginlikler ön plana çıkmaktadır.
Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Ahlat kümbetleri, Selçuklu, Ġlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu Dönemleri'ne tarihlenmektedir (Beygu, 1932). Ahlat'ta 15 adet kümbet bulunmaktadır.
Anadolu da ilk Türk yerleşmesi Ahlat'ta olmuştur.
Nüfus yapısı
Tatvan'ın yerli halkı tamamına yakını Kürt halkından ibaret olmakla beraber az sayıda da Ahlat'tan göçmüş Türkmenler, Topal Osman (Topal Osman Çepni'dir) isyanına katılmış ve sürgün edilmiş bazı Laz aileler ve çevre ilçelerden göç edenlerden oluşmaktadır.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı'da 535 bin 435, Bingöl'de 281 bin 768, Bitlis'te 350 bin 994, Elazığ'da 587 bin 960, Erzincan'da 234 bin 431, Erzurum'da 758 bin 279, Hakkari'de 280 bin 514, Kars'ta 284 bin 923, Malatya'da 806 bin 156, Muş'ta 411 bin 117, Dersim'de 83 bin 443, Van'da 1 milyon 149 bin 342, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri