Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf sürecinde faiz işler mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf sürecinde faiz işler mi?

İstinafta Faiz İşler Mi? Alacaklar bakımından dava açılışından itibaren yargılama sonuçlanıncaya kadar faiz işler. Dolayısıyla istinaf aşamasında da faiz işlemeye devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Istinaf başvurusu yapıldıktan sonra ne olur?

İstinaf başvurusu yapıldıktan sonra Bölge Adliye Mahkemesi'nce işin esası görüşülmeden önce bir “ön inceleme” süreci söz konusu olur. Bu süreç HMK 352'nci maddesinde düzenlenmiştir. Ön inceleme heyet üyelerinden birisi tarafından yapılır ve ön inceleme neticesinde verilen karar heyet tarafından verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinaf cezayı arttırır mı?

İstinaf başvurusu, sadece ceza davasında yargılanan sanık tarafından yapılmışsa, yani sanığın aleyhine istinaf istemi yoksa istinaf mahkemesi yapacağı inceleme neticesinde, sanığın daha fazla cezayla cezalandırılması gerektiği kanaatine varsa bile, kararı ceza miktarı yönünden aleyhe bozamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Istinaftan dönen dosya ne olur?

İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

YASAL FAİZ VE DİĞER FAİZ TÜRLERİ

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf kaç ay sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kaç defa istinaf edilir?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaftan red geldi ne yapmalıyım?

İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaftan karar kaç günde çıkar?

İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf genellikle ne karar verir?

İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararda herhangi bir usule ya da esasa ilişkin hukuka aykırılık görmezse istinaf başvurusunun esastan reddine karar verir. Yani, istinaf mahkemesinin ilk derece mahkemesince verilen kararı yerinde gördüğü anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Ceza istinaf kaç yıl sürer?

Adli olayların ve dava dosyaların düşük olduğu bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Ancak suç oranlarının ve dava dosyalarının sayıları daha yüksek olan bölgelerde ise istinaf karar süresi ortalama 1 yıl ile 2 yıl arasında değişmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Istinaf kararına itiraz edilebilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi davayı bozar mı?

İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle hukuksal alanda vatandaşlar için oldukça önemli bir kanun yoludur. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oerusta.av.tr

Istinaf süreci nasıl işler?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf sonucu kaç günde belli olur?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Istinaf aşamaları nelerdir?

İstinaf incelemesi şekli inceleme ve esas inceleme olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Ön incelemede esasa girmeye engel teşkil edecek hususların olup olmadığı incelenirken; esas incelemede ise istinaf başvurusunun haklı olup olmadığı ve yeniden inceleme yapılıp yapılmaması gerektiği incelenecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istinaftan sonra karar kesinleşir mi?

Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir. Özellikle ceza miktarı düşük kararlarda ilk derece mahkemenin vermiş olduğu karar istinaf incelemesinin ardından kesinleşebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Istinaftan dosya kaç ayda döner?

İstinaf başvurusu süresi 2 haftadır. Kararı veren ilk derece mahkemesine yazılı olarak istinaf dilekçesi verilir. Davaların çoğu istinaf edilerek Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşındığı için sonuçlanması yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl sürebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Istinaf mahkemesi neden uzun sürüyor?

İstinafa gönderilen davaların uzun bir süre ön inceleme aşamasında bulunduğu görülmektedir. Bunun sebebi istinaf mahkemelerinin aldığı dosyaların her yıl artıyor olmasıdır. Büyük bir iş yükü altındaki bu mahkemelerde her yıl istinaf kanun yoluna başvurulmuş dosyaların sonuçlanması daha fazla vakit almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: babaoglanhukuk.com

Cezam onandı ne zaman gelir?

Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Istinaf mahkemesi duruşma yapar mı?

Bu konuda karar bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesi tarafından verilecektir. Esastan inceleme kural olarak istinaf başvurusundaki sebeplere bağlı olarak yapılmakla birlikte, kamu düzenini ilgilendiren hâllerde, mahkeme kendiliğinden de istinaf incelemesi yapabilir. Son aşama ise duruşma aşamasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Istinaf etmeyen taraf için karar kesinleşir mi?

Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/4945 E. , 2021/7465 K. -Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Istinafta neler incelenir?

İstinaf mahkemesi hem olay yargılaması yapar, yani delilleri toplar ve değerlendirir hem de yerel mahkeme kararının hukuk kurallarına uygun olup olmadığını denetler. İstinaf mahkemesi yargılamayı dosya üzerinden yapabileceği gibi duruşma açarak duruşmalı inceleme de yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?

Dosya durumu karara çıkmış teriminin anlamı nihai karar verildiği anlamıdır. Bu nihai karara çıkan dava arkasından davalı ya da davacı istinafa veya temyize götürmek için bu süreleri beklemektedir. Eğer istinaf ve temyiz yolu açık davalarda bu yol kullanılmazsa kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Hangi davalar istinafa gider?

Kural olarak ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Nihai kararlar dışında ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddi ile bu taleplerin kabulü halinde itiraz üzerine verilen kararlara karşı da istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT