Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, Kostantiniyye - 15 Aralık 1574, Kostantiniyye), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.
Osmanlı padişahı ve 90. İslam halifesidir. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur. Şehzade Selim'in çocukluğu İstanbul'da Eski Saray'da geçmiştir.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
Afife Nûr-Banû Valide Sultan, 2. Selim'in tek eşiydi. III. Murat'ın annesi ve Venedik Dükü Sebastiano Venier'in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları'na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violanta Baffo'nun Cecilia adındaki kızı, korsanlar tarafından kaçırılarak hareme hediye edildi.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
İlgili 21 soru bulundu
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Yavuz Sultan Selim, hiçbir direnç ile karşılaşmadan Halep ve Lübnan'ı ele geçirdi. 1517 yılında ise Mısır Memlûkleri ile yaptığı savaşta, Kahire'yi fethetti ve Abbasi halifeliğine son verdi. Mısır seferi ile birlikte, Filistin, Suriye, Hicaz Yöresi ve Mısır Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Tam 8 yıl 2 ay ve 19 gün padişahlık yaptıktan sonra Sultan 2. Selim 15 Aralık 1574 yılında vefat etmiştir.
Yavuz Selîm'in ismi Osmanlı belgelerinde Selîm Şâh olarak geçmektedir. Ancak daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanınmıştır (Emecen 2009: 407).
Osmanlı padişahı ve aynı zamanda 90. İslâm halîfesi olan II. Selim (30 Mayıs 1524 - 15 Aralık 1574), Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğludur. Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da girdiği savaşı kazanmış, babasının desteğini almıştır.
Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.
Sultan II. Bayezid yaşlılığı ve hastalığı sebebiyle devlet işlerini yürütemez hale gelmiş, yönetimi vezirlere bırakmış, onlar işleri yürütemeyince ülke anarşi ve kargaşa içinde kalmıştı. Sultan bu nedenle tahttan çekilmek istedi.
Başlangıçta padişah olmasına kesin gözüyle bakılan, ancak sonraları kardeşi Selim'le giriştiği saltanat mücadelesinde, etrafmdakilerin fitne ve teşvikleriyle işi isyan derecesine götürmüş olan Şehzade Bayezid, vatanından ayrılarak İran Şah'ı Tahmasb'a sığınmak zorunda kalmıştır.
Şurada Paylaş! Padişahların cariyelerle evlenmesinin sebebi ise seçilen cariyelerin ana ve babalarını bilmemesidir. Yani kökenleri hakkında hiçbir bilgileri yoktur ve Türkleşmişlerdir.
Kanuni'den sonraki Dönemde Osmanlı Padişahları ve Nikâh
Süleyman'dan sonra II. Selim eşi Nurbanu Sultan'a nikâh kıymıştır. III. Murad çok sevdiği eşi Safiye Sultan'a nikâh kıymak istediği ancak bunu Nurbanu Sultan'ın engellediği düşünülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri