6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi Buna göre, istinaf yoluna başvuruda bulunan, dilekçeyi verirken, tebliğ giderleri de dahil olmak üzere gerekli harç ve giderleri ödemek zorundadır.
Cevap dilek- çesinin verilmesi bir harca tabi değildir. Ancak davalı, cevap dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmesi için gerekli tebliğ giderlerini ödemelidir[18].
Katılma Yoluyla İstinaf Harç
Kendisine istinaf dilekçesi gönderilen kişinin cevap dilekçesi ile buna cevap vermesi, katılma yoluyla istinaf olarak adlandırılmaktadır. İstinaf başvurusu yapmak için kişinin bütün tebliğ giderlerini ve gerekli harç ile giderleri de yatırması gerekmektedir.
İstinaf veya temyiz başvurusu için ödenmesi gereken nisbi istinaf/temyiz harcı, mahkemece hüküm altına alınan miktar üzerinden nispi karar ve ilam harcı oranı olan “binde 68,31'in dörtte biri oranında” hesaplanan harçtır.
Bu dilekçe, herhangi bir sorunun yaşanmaması için uzman bir avukat yardımıyla hazırlanıp ilgili mahkemeye sunulmalıdır. 15 gün içinde istinafa karşılık bir cevap dilekçesi verilmezse, karşı tarafın sunduğu itirazın kabul edildiği anlamına gelir. Ancak istinaf dilekçeleri, dava hükmünün gerçekleşmesini durdurmaz.
İlgili 16 soru bulundu
(1) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe; ön inceleme aşamasında ise ancak karşı tarafın açık muvafakati ile iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler.
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde HMK'nın 346/2. maddesi hükmü kıyas yoluyla uygulanır. 21. Buna göre harca tabi olan istinaf kanun yoluna başvuru sırasında gerekli tüm harç ve giderler, istinaf başvuru dilekçesinin sunulması sırasında yatırılması gerekir.
Tebliğ ekindeki 3 sayılı tarife doğrultusunda, başvurma harcı, Vergi Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemeleri için 269,85 TL'ye, Danıştay için ise 562,65 TL'ye çıkarılmış; istinafa başvurma harcı 782,10 TL'ye, temyize başvurma harcı 1.175,70 TL'ye yükseltilmiştir.
Konusu para ile değerlendirilemeyen davalar maktu harcın konusunu belirlemektedir. Konusu para veya para ile değerlendirilebilen bir şey olan davalarda, esas hakkında karar verilmesi ile hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu üzerinden nisbi harç alınmaktadır.
Cevap dilekçesi, kararı veren veya bu mahkemeye gönderilmek üzere başka bir mahkemeye verilir. Dilekçelerin verilmesi tamamlandıktan sonra, mahkeme, dosyayı usûlüne uygun olarak yetkili BAM'a gönderir.
(1) İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ olunur. (2) Karşı taraf, tebliğden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesini kararı veren mahkemeye veya bu mahkemeye gönderilmek üzere başka bir yer mahkemesine verebilir.
Davanın reddi halinde her iki taraf da maktu istinaf / temyiz harcı öder.
Davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde nisbi İstinaf/Temyiz harcı; davacıdan maktu, davalıdan nisbi alınır. /Yargıtay Kararları /Davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde nisbi İstinaf/Temyiz harcı; davacıdan maktu, davalıdan nisbi alınır. ÖZET: Temyiz eden yatırması gereken nispi karar harcını eksik yatırmıştır.
İlk derece mahkemesi kararı kaldırılarak esas hakkında karar verilmedikçe Bölge Adliye Mahkemelerinde nispi değil maktu karar ve ilam harcı alınması gerekir.
HMK Madde 344 Gerekçesi
Buna göre, istinaf yoluna başvuruda bulunan, dilekçeyi verirken, tebliğ giderleri de dahil olmak üzere gerekli harç ve giderleri ödemek zorundadır.
Nisbi istinaf veya temyiz karar harcı, davanın reddi halinde taraflardan maktu; davanın tamamen veya kısmen kabulü halinde davacıdan maktu, davalıdan nisbi olarak alınmalıdır.
Maktu harçlar konusu para ile değerlendirilemeyen hallerde alınan, miktar olarak belirlenmiş ve tarifede bu şekilde yer alan harçlardır. Nispi harçlar ise harca konu yararın para ile ölçülebildiği hallerde söz konusu olur ve tarifede bu yarar veya konunun değerinin yüzdesi şeklinde yer alır.
İstinaf kanun yoluna başvurma harcı maktu bir harçtır. Harç miktarı 1.169,40 TL'dir. İstinaf kanun yoluna başvurmak isteyen davalı veya davacı söz konusu harcı yatırmak zorundadır.
(* * * *) Bölge Adliye Mahkemeleri çalışmaya başlayınca, yeni HMK'nun istinaf ve temyize ilişkin süreleri geçerli olacaktır. (* * * * *) İdari yargıdaki ivedi yargılama usulüne tabi davalarda cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi yoktur, sadece cevap dilekçesi vardır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2021/8373 E., 2021/14398 K sayılı kararına göre: “2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, cevap dilekçesinin ıslahının harca tabi olup olamadığı noktasında toplanmaktadır. Cevap dilekçesinin kendisi harca tabi olmadığı için cevabın ıslahının harca tabi olması düşünülemez.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: “Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Sonradan Delil Bildiremez.” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 20.04.2016 tarihli, 2014/2-695 E, 2016/522 K sayılı kararı ispat hukuku bakımından oldukça önemli bir karardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri