İstinca, sünnet-i müekkededir. Gaz, taş çıkınca temizlemek, yani taharetlenmek gerekmez.
Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak, o zaman kalan idrar dışarı çıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılık da hoş değildir. İstibra yapmayan kişinin abdestinin bozulduğu kesinleşmediğinden geçmiş namazlarını kaza etmesi gerekmez.
İstibra ve İstinca Nasıl Yapılır? İstibra erkeklerin abdestini bozduktan sonra idrar sızıntısının kesilmesi için bir süre daha beklemesi demektir. Bu süre 2 -3 dakika aralığında değiştiği için Müslümanlara bulundukları yerde en az 40 adım atmaları önerilir. İstinca ise, taharet musluğu açılarak yapılmalıdır.
İstibra, küçük abdesti yaptıktan sonra yapılması gereken temizliktir. İstincanın sözlük anlamı ise, pisliklerden arınmak ve temizlenmektir. İstinca, taharetlenme ile eş anlamlı olarak kullanılan ve büyük abdestten sonra yapılan bir temizlik anlamına gelir.
İstibra, yaklaşık olarak bir dakika sürer. Din bilginleri, süreden ziyade kırk adımlık bir yürüyüşün yeterli olduğu hususunda görüş birliğine varmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
Resûl-i Ekrem'in, idrardan sakınmamanın kabir azabına sebep olacağına dair açıklamalarını (Buhârî, “Vuḍûʾ”, 55; İbn Mâce, “Ṭahâret”, 26) delil alan Hanefî ve Mâlikî âlimleri istibrâyı vâcip (farz), Şâfiîler ve Hanbelîler ise müstehap kabul etmişlerdir.
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez. Elbette idrar damlayan yeri yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha güzeldir.
İstibra için kırk adım yürünmesi akıntının kesilmesini kolaylaştırmak içindir.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
İstibra, yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak yapılır. 16- İstibra yapılmadan tuvaletten çıkılırsa, idrarın çıkma ve çamaşıra bulaşma ihtimali olacağından, tuvaletten çıkmadan önce idrar deliğine, arpa büyüklüğünde bir pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmeli.
Namazın anahtarı da eksiksiz abdest alabilmek, taharet ve temizliktir. İstibrâ, insanların adet ve tabiatlarına göre farklılık arz edebilir. Bazıları yürüyerek, bazıları öksürerek, bazıları da ayaklarını hareket ettirerek istibrâ yapabilir. [2] Kadınların istibrâ yapmaları gerekmez.
Eğer istibra anında çamaşırımıza idrar sızıntısı geldiğini hissetdiysek ne yapmalıyız? Değerli kardeşimiz, Bu konuda efdal olan, istibradan sonra sızıntı olmuşsa tekrar istinca yapmaktır. Bu sızıntının çamaşıra temasını engellemek için tuvalet kağıdı veya bez de kullanılabilir.
Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez. İdrarını yaptıktan hemen sonra isibra yapmadan gusül abdesti alınabilir.
- İstibra nasıl yapılır? Taharetlendikten sonra kişi, idrar yolunda idrarın çıkma ihtimalinden iyice emin olması bakımından da başkalarının dikkatini çekmeyecek şekilde, biraz yürümek, hafifçe öksürmek, ayakları hareket ettirmek, kımıldamak gibi, bazı metotlardan birisini yapabilir.
Bir bireyin ilk olarak bedeninde bulunan pis sayılabilecek her şey den arınması gerekmektedir. Necasetten taharet ve hadesten taharet şartları yerine getirilmediği vakit namaza yaklaşılması mümkün olmaz. Bu şartları yerine getirmeden namaz kılma çabası gösteren bireylerin yapmış oldukları işe ibadet hükmü taşımaz.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir. Ancak bazen şahsa, şartlara ve yaşa bağlı olarak idrardan sonra idrar kanalında az veya çok sızıntı kalabilir.
En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.
Gün içinde bakteri içeren pek çok yüzeyle temas eden ellerimiz gerekli hijyen sağlanmadığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Zararlı mikroorganizmaların en yoğun olduğu yerlerden biri de tuvaletlerdir ve tuvaletten her çıktığımızda ellerimizi mutlaka yıkamalı ve hatta dezenfekte etmeliyiz.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
- Herhangi bir ortamda, bayanlarda oluşan akıntının (meni değil) iç çamaşırları lekeletmesi söz konusu olduğunda, bu çamaşırla namaz kılınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Âdet dönemlerinde akıntı geldiğinde, zaten namaz kılınmamaktadır. Hayız ve lohusa halleri dışında kadınların döl yolundan gelen kana, isihaza denir.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Abdest bozulmasın diye tuvalet ihtiyacını tutmaya çalışarak kılınan namaz MEKRUHTUR! Cemaat sevabı gidecek olsa bile sıkışık abdestle namaza durulmamalıdır. Yalnızca cenaze namazında ve namazın vakti geçiyorsa sıkışıkken kılınabilir.
Küçük ve büyük abdest sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur (harama yakındır). Bunlar, namazda kalb ve zihni meşgul ederek huzura engel olduklarından mekruh sayılmışlardır. Namaz arasında abdest sıkışıklığı zorlarsa, namazı bozmalıdır. Cemâat kaçırılacak bile olsa, namazı bozmak efdâldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri