Gelecekten haber vermek (kâhinlik) ve falcılık haramdır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) fal ve Şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz" (Mâide, 5/90).
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
Müneccimbaşı, müneccim-i sani ve müneccimlerden oluşan müneccim- başılık, sistemli ve teşkilatlı bir Osmanlı Devleti müessesesidir. Bu müessese, Osmanlılardan önceki devletlerin teşkilatları içinde bulunmayıp ilk defa Osman- lılarda ortaya çıkmıştır.
İbnü'l-Müneccim, Arap mûsikisi icracılarının teoriye ve teorisyenlere önem vermedikleri bir dönemde yaşamış en büyük mûsiki nazariyatçılarındandır. Dönemin bazı müellifleri gibi mûsikiyi sadece teoriler bütünü olarak ele almamış, İshak el-Mevsılî ve İbn Hurdâzbih gibi aynı zamanda pratik olarak da işlemiştir.
Devlet geleneği haline gelen bilim : Astroloji
Osmanlı'da olayları ve İnsanları ve etkilediği düşünülen ilme ''nücûm'' ve bu ilme sahip olanlara da ''müneccim'' denirdi.
İlgili 19 soru bulundu
Bu bakımdan astroloji de İslâm âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur. Islâm dini bu işlerle uğraşanlara bir şeyler danışmayı, onların yönlendirmelerine göre hareket etmeyi, onların bu konularda söylediklerini onaylamayı asla tasvip etmez.
genellikle “vahiy” anlamı verdikleri en-Necm suresi ilk ayetinde geçen “necm” kelimesine meallerin neredeyse hepsinin “yıldız” anlamı verildiği görülmektedir. Bk. Mealler.org “Necm suresi 1. ayet” (Erişim 15 Haziran 2022).
Müneccim dendiği zaman akla ilk olarak falcılık öne çıkar. Aynı zamanda geleceği gören ve bu tür işlerle uğraşan kişiler olarak da öne çıkmaktadır.
İlmiye sınıfından seçilen müneccimbaşılar müneccimliğin kelime anlamında mevcut astroloji ve kehanet gibi görevlerinin yanı sıra zamanla devlet katında kullanım için takvim, imsakiye ve zayiçe hazırlamaya başlamışlardır.
Yıldızların durumu ile devinimlerine bağlı olarak anlam çıkartan, gelecek üzerine tahminler yürüten kişiler müneccim olarak ifade edilir. Aynı zamanda falcı şeklinde yine anlatmak mümkündür. Ayrıca yıldız falcısı olarak da ifade edilen kişiler olduğunu söylemek gerekir.
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم “yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog” sözcüğünden alıntıdır.
TDK sözlüğünde Müneccim Yıldız Falcılığı olarak geçmektedir. Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
Farsçadan sırasıyla Yunancaya ve Latinceye geçmiş Maguş sözcüğü Kitabı Mukaddes'in Türkçe çevirilerinde müneccim, kâhin veya yıldızbilimci olarak geçer.
Din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi tasdik etmemek, onaylamamak anlamında bir terim.
Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik.
müneccim / منجم / مُنَجِّمْ
Yıldız falına bakan, astroloji ile uğraşan.
XVI. yüzyılda müneccimbaşıların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok vazifesi bulunmaktaydı. Müneccimbaşılar XVI. yüzyıldan itibaren saray ve ileri gelen devlet adamları için takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapmaya başlamışlardır.
İnsanları ve olayları etkilediği düşünülen ilme 'nücûm' ve bu ilme sahip olanlara da 'müneccim' denir. Bir müneccimin astronomi ve astroloji alanlarında uzman olması beklenir. Bu durum onun tutarlı olma katsayısını artırırken, yaptığı hesapların da bozuk çıkmasına engel olur.
Osmanlı Devleti'nin ekonominin temeli tarıma dayanıyordu. Vergilerin çoğunluğu tarımsal faaliyetlerden alınmaktaydı.
İslam inancına göre, Yüce Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında hiçbir insan gelecekten haber veremez. Dindeki konumu, derecesi, bilgisi ne düzeyde olursa olsun herhangi bir kişiye gayb alanı kapalıdır.
Rüyada geleceği görmek, rüya sahibinin kendi yaşamındaki geleceğine kafasını çok takması anlamına da gelebilir. Sizin rüyanızda gördüğünüz şeyin bir kaç saat sonra gerçekleşmesi büyük bir tesadüf olabilir. Ya da rüyanızda gördüğünüz şey aslında gerçekleşmeden önce farkında olmadığınız bir ipucu veya işaret olabilir.
Geleceği rüyada görmek mümkün mü? Mistik anlamda düşünüyorsanız, hayır. Rüyanızda geleceğinizi görmezsiniz. Rüyalarınız, size gelecekte ne olacağı konusunda kusursuz bir cevap vermeyecektir.
Arap dilbilimcilerin şira kelimesinde Arapça asıllı kabul etmelerine rağmen başka görüşler bu kelimenin eski Yunan diline ait sirius isminin Arapçalaşmış hali olabileceği görüşündedir. Kuran ı Kerim'de ise yıldızlar çeşitli kelimelerle anlatılırken sadece şira özel adıyla kullanılmıştır.
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Sûre, adını ilk âyetin başındaki “en-Necm” kelimesinden almıştır. Necm, yıldız demektir. Sûrede başlıca, Kur'an'ın vahiy eseri olduğu vurgulanmakta, herkesin yaptığının karşılığını göreceği, Allah'ın kudretinin delilleri konu edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri