Görünüşe göre bitkiler hava yolu ile -bazı kimyasalların salınımı- ve toprak yolu ile -kökler ve mantarlar aracılığı ile- haberleşip, iletişim kurarlar. Bitkilerin bu ve benzeri yollarla iletiştikleri bilimsel olarak defalarca kanıtlanmıştır. Bu iletişimde bitkiler kendilerine özgü dili kullanırlar.
Bitkilerin gözleri yok, dolayısıyla göremiyorlar. Ama görsel uyaranlara, örneğin ışığa karşı hassaslar. Kulakları yok, duyamıyorlar, ama havadaki ses titreşimlerine tepki verebiliyorlar. Kokular veya böcek ısırıkları da bitkilerde ilginç savunma davranışlarını tetikleyebiliyor.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Bitkiler, acı çektiklerinde veya strese girdiklerinde ultrasonik frekanslı sesler yayarlar. Bu sesler insan kulağı tarafından duyulamaz, ancak diğer bitkiler tarafından algılanabilir. Bu iletişim şekli bitkilerin birbirlerine yardım etmelerini veya uyarı vermelerini sağlar.
Ancak bitkiler tamamen hareketsiz de değildir. Bitkiler içinde bulundukları ortamdan daha fazla yararlanmak ve muhtemel tehlikelerden korunmak amacıyla çeşitli tepkiler vererek hareket ederler. Bitkilerde '' Durum Değiştirme Hareketleri '' denilen pasif hareketler görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Gerçek Ne? Bitkilerin sizin dediklerinizi anlaması veya sevginizi algılaması mümkün değildir. Bitkilerin müziğin türünü algılaması ve buna göre büyüme şablonlarının değişmesi de mümkün değildir. Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur.
Bitkiler çevreden gelen uyaranlara tepki vererek, bireysel olarak hareket eder gibi gözlense de tüm populasyona avantaj sağlayacak şekilde davranırlar.
Görünüşe göre bitkiler hava yolu ile -bazı kimyasalların salınımı- ve toprak yolu ile -kökler ve mantarlar aracılığı ile- haberleşip, iletişim kurarlar. Bitkilerin bu ve benzeri yollarla iletiştikleri bilimsel olarak defalarca kanıtlanmıştır. Bu iletişimde bitkiler kendilerine özgü dili kullanırlar.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Bitkiler, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) ve ağrı reseptörlerine sahip değil. Bu bilginin ışığında teorik olarak “Dış uyaranlara karşı 'acı verici' bir şey olarak tepki veremezler.” diye düşünebiliriz.
Hayvanlarda, bilincin bulunduğu anahtar niteliğindeki özelliğin bitkilerde bulunmadığı düşünülüyordu. Bilinç sahibi bütün hayvan türlerinde beyni meydana getiren sinir hücrelerinden oluşan, kompleks hiyerarşik bir bilgi işleme ağı bulunuyor. Bitkilerde ise merkezi anlamda beyni oluşturacak sinir hücreleri yok.
Hayır, bitkiler insan ve insan dışı hayvanlar gibi acı çekmiyor ama evet, bitkiler de kesinlikle canlı. En azından günümüzdeki mevcut bilimsel bulgulara göre durum bu. Bitkiler; kokulara, seslere ve ışığa tepki veriyorlar.
Sonuçlara bakıldığında bitki, odaya giren iki yardımcıya farklı tepkiler vermiştir. Bilim insanının bu çalışmasından yıllar sonra da benzer deneylerde sonuçlar değişmedi. Bitkilerin duyguları olduğunu araştırmacılar defalarca kanıtladı.
PlantSnap ile artık gördüğün her çiçeğe ismiyle hitap edebilirsin. Uygulama, fotoğraflarını kullanarak etrafındaki bitkileri tanımanı sağlıyor. Uygulamayı başlat ve ilgini çeken çiçeğin belirgin ve aydınlık bir fotoğrafını çek.
Bitkilerin büyük çoğunluğu su, toprak, güneş ve havaya gereksinim duyar. Ama bu gereksinimler bitkiden bitkiye değişebilir. Örneğin bazı bitkiler çok su ister, bazıları az. Bazıları yalnızca sabah güneşi ister, bazıları tüm gün güneşte olmak...
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Suyun içindeki şeker iç bölgelerdeki tomurcukları besler ve büyümelerini sağlar, böylece dallanma (büyüme) artar.
Vazonun içine bir miktar su ve çiçek tozunu eklemeyi unutmamalısınız. Vazodaki suyun içerisine bir çay kaşığı toz şeker ekleyerek çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Sararan çiçek saplarını düzenli olarak kesmelisiniz.
Çünkü ağaçlar kökleri aracılığıyla iletişim kurabilir ve ihtiyaç duydukları besin maddelerini birbirleriyle paylaşabilir. Bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar da bu iletişime aracılık eder.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
Bitkilerdeki diğer tepkiler arasında tropizm (dokunmaya tepki), niktinasti (hızlı tepki), bitki savunma mekanizmaları ve çiçeklenme gibi süreçler bulunur. Bitki psikolojisi, bitkilerin bu tepki ve davranışlarının ardındaki mekanizmaları anlamak için çeşitli araştırma yöntemlerini kullanır.
Bitkiler de diğer canlılar gibi dışarıdan gelen uyarılara cevap verebilirler. Bitkilerin bu etkilere verdikleri tepkileri genel anlamda bilinen özellikleridir. Işığa, suya, yer çekimine vs. gösterdikleri tepkileri herkesçe malumdur.
Bitkiler de insan ve hayvanlar gibi hareket etme özelliğine sahiptir. Ancak bitkilerin hareketi diğer canlıların hareketine göre biraz farklıdır. Bitkinin güneşe doğru çevrilmesi ve köklerin suya dönmesi şeklinde gerçekleşir. Cansız varlıklar tek başlarına hareket etme sahip değillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri