Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında anlaşmak ve işbirliği yapmak suretiyle birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur. Genel olarak, suçlar bir kişi tarafından işlenebilir.
İştirak, tek kişiyle işlenebilecek bir suçun birden fazla kişiyle işlenmesidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir müessesidir. Çünkü kanundaki suç tanımına uyan hareketi işleyen kişi tek değil, bu suçun işlenişine katılan kişiler de cezalandırılır.
Suça iştirak ancak kasıtlı işlenen suçlarda söz konusu olabilecektir. Taksirle işlenen suçlarda suça iştirakten bahsetmek mümkün değildir. Bu durumda her bir failin kendi işlediği suç oranında sorumluluğu doğmaktadır.
Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi rızâ göstermeyeceği bir söz veya davranışa zorlamak anlamında fıkıh terimi.
İlgili 38 soru bulundu
İştirak, bir işte ortak olmak, paydaşlık etmek anlamına gelir. Söz konusu kavram, bir şirketin diğer firmanın sermayesine ortak olmasını ifade eder. Sermayede farklı firmaların payları bulunuyorsa bu şirketlerin iştirak ettiği söylenebilir.
İştirak kelimesi sözlükte; ortak olma, ortaklık etme, bir işe ortak olma, birlikte bulunma, katılma ve birlik anlamlarında kullanılmaktadır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumu söz konusu ise, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denir.
Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında anlaşmak ve işbirliği yapmak suretiyle birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
5237 sayılı TCK'nın öngördüğü sistemde, suçun işlenmesinde ortaya koy- duğu katkıya göre suça iştirak edenler, fail ve şerik olarak ayrılmış, faillik (TCK m. 37), azmettirme (TCK m. 38) ve yardım etme (TCK m. 39) şeklinde üç tür iştirak hali düzenlenmiştir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu madde 37 – 41 arasında düzenlenen suça iştirak; suçun hukuki tanımında yer alan fiilin bir kişi tarafından değil de birden fazla kişinin anlaşarak fikir ve eylem birliği yapması sonucu işlenmesidir.
İştirak kanunen tek kişi tarafından işlenebilen suçun birden fazla kişi tarafından, aralarında yaptıkları anlaşma ve fiilin işlenişine katkıda bulunarak birlikte işlenmesidir. Suçlar kural olarak icrai, ihmali ve ihmal suretiyle icrai şekilde işlenebilmektedir.
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
İştirak, tek kişiyle işlenebilen suçun somut olayda birden çok kişiyle işlenmesi halidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir özel görünüş biçimidir. Suç tanımında gösterilen hareketi yapan kişilerin yanı sıra o suçun işlenmesine katılanlar da suçtan sorumlu tutulur.
Buna göre azmettiren de meydana gelen suçun cezasını alır. Bağlılık kuralı gereği azmettirenin kastı ile azmettirilenin kastının paralel olması, gerekir. Azmettirilenin azmettirilen suça ilişkin sınırın aşılması durumundaki cezai sorumluluğunu sınırlamaktadır.
İştirakin feshi tapuda yapılan akitsiz işlemlerdendir. İştirak halinde bulunan gayrimenkullerde iştirakçilerin kendi hisselerini satması mümkün değildir. Satış yapılabilmesi için iştirakin feshi gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için iştirakçilerin kendi isteği ile mahkemeye başvuru yapması gerekmektedir.
Bağlılık kuralı Türk Ceza Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kurala göre suç ortaklarının sorumlu olabilmesi için kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmiş bir fiilin varlığı gereklidir. Failin fiilinin kasten ve hukuka aykırı olmadığı hallerde suç ortaklarının sorumluluğu da bulunmamaktadır.
Gayrimenkul üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğu, ancak payların belli olmadığı durumlar elbirliği mülkiyeti olarak adlandırılır. Genellikle miras yolu ile kalan gayrimenkullerde yani terekede karşılaşılan bu durum, iştirak halindeki mülkiyet olarak da bilinir.
İştirak Ne Demektir? İştirakin anlamına bakıldığında; kelime anlamı olarak ortak olma, paydaşlık etme gibi anlamları taşımaktadır. Ortaklık edene ise iştirakçi ismi verilmektedir. Bir şirket, başka bir şirkette sermaye ortağı olarak bulunduğunda ve şirketlerin sermayeleri paylı olduğunda; bu duruma iştirak denmektedir.
İştirak, sözlükte “ortak olma, ortaklık etme, bir işe karışma, birlikte bulunma, katılma ve birlik” anlamlarını taşır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumunda, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denilir.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Bağlı ortaklık dediğimiz iştirak türünde ana (büyük) şirket, ortak olduğu şirkette %50 oranından daha fazla oranda oy hakkına sahip olduğu durumda şirket ile bağlı ortaklık kurmuş demektir. Bu kapsamda şirket ortaklığı dolaylı ya da direkt olarak gerçekleştirilebilmektedir.
242 İştirakler
İşletmenin doğrudan diğer şirketin yönetimine katılmak üzere edindiği hisse senetlerinin izlendiği hesaptır. İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkının en az %10 ile %50 arasında bulunması gerekir.
İcra ve İflas Kanunu'nda (İİK) hacze iştirak, adi iştirak ve imtiyazlı iştirak olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Adi iştirak takipli iştirak olarak da ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri