Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantarın üst kısmını ise fazla bastırmadan nemli bir bezle silmek yeterli olur. Beyaz renkteki alt yüzey sebze temizleme fırçası ile temizlenir, fakat sebze fırçası yoksa nemli bir bez de işinizi görecektir. Eğer mantarlar çok kirli ise su dolu bir kapta hafifçe çalkalayarak temizlenmelidir.
İstiridye mantarı suyla yıkandığında, besleyiciliğini ve lezzetini kaybeder. Bu yüzden yıkamak yerine, temiz bir bez veya fırça ile temizleyin. Eğer mantarları tavada pişirecekseniz, pişirmeden önce limonlu ve tuzlu suda bekletebilirsiniz.
Genel doğru kabul edilen fikre göre mantarın yıkanması doğru değildir. Mantar çok su çeken bir besindir ve yıkandığı takdirde sünger gibi içine su çekeceği için pişirildiğinde tadını da kaybedecek aromasını yitirecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Büyükçe bir teflon tavayı ısıtın ve üzerine zeytinyağını ilave edin. Tavaya bırakılan mantarlar kızarmış görüntüye sahip olana kadar çevirmememiz gerekiyor, bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafın da kızarmasını sağlayın. Mantarları sık sık çevirmeyin yoksa suyunu bırakır ve kuru bir mantar sote olur.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
İstiridye mantarının şapkası geniş yüzeyli olduğu için temizlenmesi de çok kolay olabilir. İstiridye mantarının dış yüzeyi küçük bir meyve bıçağı ile soyulabilir. İstiridye mantarı suyla yıkandığında su çekebilir.
Mantarları yıkamadan temizlemenin kolay yolları var. İşte onlardan birkaçı: Mantarları aldıktan sonra varsa mantar temizleme fırçalarından yardım alabilirsin. Yoksa da sert bir fırça yardımı ile mantarların üstünde yer alan toprak ve kir kalıntılarını teker teker temizleyebilirsin.
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Soğan doğranır, tavaya zeytinyağ koyulur, soğan eklenip kavrulur. Ardından mantar eklenir, harlı ateşte mantarlar suyunu çekene kadar kavrulur. Doğranmış biber ve domates eklenir, kapak kapatılıp domatesler yumuşayana kadar pişirilir. En son kekik, ezilmiş sarımsak ve tuz eklenir.
Yani o mantarın içerisinde mantar zehirli olsa içinde kurtlar yetişmez.
İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir.
2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip, doğranmış mantarlar ile birlikte soteleyin. Mantarlar suyunu salıp, tekrar çektikten sonra sarımsakları, tereyağı ve limon suyunu da ekleyip 2 dakika ateşte çevirin. Tuz,karabiber, pul biber ve taze kekiği de ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp servis edin.
İstiridye mantarlarını, kapya ve yeşil biberi uzun ince doğrayın. Tavaya zeytinyağı ve mantarları alıp mantarları suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken mantarlara biberleri ve soğanı ekleyip kavurun. Daha sonra domates rendesini de ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Mantarın rengi:
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir.
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın. Asla uzun uzun suyun içinde tutmayın.
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz.
İstiridye mantarı zehirli değildir. İstiridye mantarı zehirlemez. Tüm mantar çeşitlerini alırken dikkat edilmesi gereken husus istiridye mantarında da geçerlidir.
İstiridye mantarı, son zamanlarda tüketilen bu önemli mantarlardan biridir. Kayın ve kavak ağaçlarının gövdesinde yetişen istiridye mantarı, yenilebilir bir mantar türüdür.
İstiridyeyi kabuğunu açmadan önce fırında pişirerek de tüketebilirsiniz. İstiridyelerin etini ayıkladıktan sonra üzerine sarımsak, wasabi, soya sosu, zencefil gibi farklı baharatlar ekleyerek tadını zenginleştirebilirsiniz. İstiridyenin üzerine beyaz şarap ve tereyağı ekleyerek mangalda pişirebilirsiniz.
Farklı pişirme yöntemlerine sahip olan istiridye mantarı, tavada pişirilmeden önce limonlu ve tuzlu suda bekletilmelidir. Bekletme işlemi en fazla 15 dakika olmalıdır, aksi halde mantarlar limonun asidi yüzünden lezzetini kaybedecektir.
Kurutulmuş mantar zehirli değildir. Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri