Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
İstisna faturasının en sık kullanıldığı alan olan ihracat istisnası dışında bu tip fatura kesilebilecek başka alanlar da mevcut: Araçlar, petrol aramaları ve teşvik belgeli yatırımlarda istisna araçlar, kıymetli maden ve petrol aramaları ile ulusal güvenlik harcamaları ve yatırımlarda istisna.
İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır. Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlar: Bazı özel durumlarda, araç satışları, petrol aramaları veya teşvik belgeli yatırımlar gibi işlemlerde istisna uygulanabilir.
E-arşiv istisna faturası da firmalar tarafından kesilebilirler. Bu faturaların geçerliliği diğer faturalar için belirlenen kurallar çerçevesindedir. Ayrıca bazı istisna fatura türleri mevzuat istisna faturası olarak da bilinirler. Bu faturalar yalnızca devlet tarafından belirlenmiş özel durumlarda kullanılırlar.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İlgili 17 soru bulundu
KDV Muafiyeti Nedir? KDV muafiyeti, Katma Değer Vergisinden (KDV) muaf olma durumuna denir. KDV muafiyetinde yapılan işlem üzerine KDV eklenmez. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre belirlenen sektörlerde olan ve işlemleri gerçekleştiren şirketler KDV'den muaftır.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın. Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin. Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
: Özel fatura, Türkiye de yerleşik olmayanlara yapılan teslim ve satışlarda (bavul ticaretinde) katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için düzenlenen belge olarak tanımlanmaktadır.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Özetle, 3. sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi, herhangi bir firmaya 1 gün içerisinde KDV dahil 4.400 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmeniz gerekir.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
Eğer nihai müşteriniz vergi mükellefi olan işletmeler ise kurumsal müşteri grubu olarak adlandırılır. Bu müşterilerinize ürün bedeli karşılığında düzenlediğiniz faturaya da “kurumsal fatura” denir.
e-Fatura hazırlarken mükellefin karşısına hazırlayabileceği iki farklı e-Fatura seçeneği çıkar. Bunlar temel e-Fatura ve ticari e-Faturadır.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
serbest bölgeye yapılan satışlar da mal ihracı kapsamında tam istisna uygulanarak kesilmiş bir fatura ise tam istisna olduğu için kdv sıfır olacak ve istisna kodu olarak da 301 kodu seçilecektir.
Mikro ihracat faturaları, "301-Mal İhracatı" istisna koduyla, KDV'siz olarak düzenlenmelidir. Hızlı kargo operatörlerine teslim edilecek e-arşiv fatura ve İngilizce proforma fatura (opsiyonel) üzerindeki ürün bilgileri ve fiyatların birbiri ile uyuşması gerekmektedir.
İstisna kelimesinin sözlük anlamı, bir şeyi kuralların dışında ya da eş değer olan şeylerden ayrı tutmaktır. Örnek Cümleler: 1- Normalde rezervasyonsuz müşteri kabul etmiyoruz ama sizin için istisna yapabiliriz. 2- Bu, sadece bir kerelik bir istisnaydı!
KDV İstisna Yazısı almak, bir Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında yapılması gereken ilk işlemdir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, yerli ve ithal makine teçhizat listeleri ile bina inşaat harcamaları onaylanır. Bu harcama kalemlerinde KDV İstisnası desteği uygulanır.
Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri