8 - İsveç: İsveç'te işçiler haftada 36 saat çalışıyor. Yılda ise ortalama 38 bin dolar kazanıyor.
Türkiye'deki bitmek bilmeyen çalışma saatleri (sözde 45 saat) konusuna hiç girmeden İsveç'te yapılan bir uygulamaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. İsveç'te günde 6 saat iş mesaisi uygulanıyor.
Türkiye bu alanda zirvede yer alıyor. Tam zamanlı çalışanlarda haftalık çalışma süresinin en düşük olduğu ülke ise 37,4 saat ile Finlandiya. Kısmi zamanlı istihdam edilenlerin haftalık ortalama çalışma süresi AB genelinde 21,8 saat; Türkiye'de ise 17,4 saat.
BELÇİKA: Dünya genelinde çalışanların haftada dört gün çalışmaya geçmesini resmi olarak yasal bir haka dönüştüren ilk ülke Belçika. Çalışanlar işverenlerinden 4 günlük çalışmaya temelli geçmeden önce 6 aylık bir deneme süreci de talep edebiliyor ve isterlerse geleneksel 5 günlük çalışma modeline geri dönebiliyor.
Finlandiya Başbakanı Marin, ülkede ücret kaybı olmaksızın günlük çalışma saatini 6'ya düşürme çağrısında bulundu. Pandemi bizi çalışma hayatını yeniden değerlendirmeye zorlarken, iş saatlerinin kısaltılması yönündeki bu tarihi çağrının arkasında olmalıyız.
İlgili 26 soru bulundu
8 - İsveç: İsveç'te işçiler haftada 36 saat çalışıyor. Yılda ise ortalama 38 bin dolar kazanıyor.
Verilere göre haftalık en düşük çalışma saatlerine sahip ülkeler ise 29,6 saatle Hollanda, 32,7 saatle Danimarka ve 33,6 saatle Norveç.
İzlanda'da yapılan ve şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin başarı ile sonuçlanmasının ardından sistemin İngiltere'de de test edilmesi bekleniyor.
Yeni Zelandalı Perpetual Guardians şirketi bu uygulamanın başını çeken şirketlerden. Yılın başından itibaren hafta sonu tatilini üç güne çıkaran şirketin yöneticisi, uygulamanın oldukça başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı.
Bu ilginç manzaranın sebeplerinden biri elbette yoğun çalışma saatleri. Japonya bizden 5 saat azda olsa haftalık tam 40 saat çalışıyor.
Almanya'dakiler Türkiye'den 8 saat 20 dakika daha az çalışıyor. Diğer bazı ülkelerdeki haftalık ortalama çalışma saati ise şöyle: İspanya 36,5; İngiltere 36,4; Fransa 36,2; Almanya 34,6 ve Norveç 34,1.
Bu uygulamayla Portekiz; İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka ve Finlandiya'nın ardından Avrupa'da 4 günlük çalışma sistemine geçen 10'uncu ülke oldu.
İsviçre de saat denildiğinde akla ilk gelen ülkedir. Onu diğer saat üreticisi ülkelerden farklı kılan orijinal, yenilikçi ve kaliteli kol saatleri üretme konusundaki başarısıdır.
Gece yarısı güneşi olarak da bilinen bu eşsiz dönemde, yaz mevsiminde 24 saat gün ışığı kalır ve güneş tamamen batmaz. Özellikle İsveç başkenti Stockholm ve Göteborg gibi İsveç şehirleri, beyaz geceleri yaşamak için en muhteşem yerlerdir.
Fransızların yılda 30 gün ücretli izin hakkı bulunuyor. Bu rakam İngiltere'de 28, Danimarka ve İsveç'te 25, diğer Avrupa ülkelerinin çoğunda da 20 gün düzeyinde.
İsveç'te yılın yarısında güneş her daim tepededir. Mayıs ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar güneş gece yarısı batar ve sabah 4 dörtte tekrar yükselir. Şurada Paylaş! Binlerce göl ve adanın ülkesi olan Finlandiya'nın çoğu bölgesinde güneş 73 gün boyunca batmaz.
Hollanda'daki kariyer şirketi Resume.io tarafından Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlarla ülkelerin resmi verilerinden derlenerek hazırlanan rapora göre, yılda ortalama 53 gün izin yapılan İran, çalışanların en çok dinlendiği ülke.
Çalışma saatleri Pazartesi günleri saat 13:00-15:00, Çarşamba ve Cuma günleri saat 09:00-12:00 arasıdır.
Rapora göre; resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Onu 15'er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor.
Almanya'da 2015'ten beri yasal bir asgari ücret vardır. 2020'de bu tutar 9,35 € olmuştur. Tam zamanlı bir çalışıyorsanız haftalık maksimum çalışma süresi 40 saattir, yani 5 günlük bir hafta için çalışma günü başına maksimum 8 saattir.
Çin'de günlük çalışma saatleri çoğu işletmede 10 ila 16 saat arasında değişmektedir ve bu süreler üzerinden haftada altı gün çalışılmaktadır. Ancak, günlük çalışma süresinin 18 saate kadar yükseldiği ve üretim faaliyetinin haftanın yedi günü devam ettiği işletmelerin varlığı da sıklıkla rapor edilmektedir.
Türkiye'de ilk kez kurumsal anlamda bir şirket haftada 4 gün mesai uygulamasını deneyecek. Uygulamayı hayata geçirecek olan şirket akrilik elyaf üreticisi Aksa Akrilik. 1450 çalışanı olan şirket fazla mesai ücreti almayan yaklaşık 200 çalışanıyla 1 Ocak- 31 Mart 2023 tarihleri arasında haftada 4 gün çalışacak.
Tam zamanlı işlerde çalışan erkekler günde ortalama 8,2 saat çalışırken kadınların günde ortalama 7,8 saat çalıştığı görülüyor. Cumartesi ve Pazar'dan çok hafta içi çalışanların sayısı daha fazla. İşi olan kişilerin yüzde 82'si hafta içinde, yüzde 35'i ise haftasonları çalışıyor.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri