Bundan dolayı kıyılarda yoğunlaşan çilek, muz, limon, portakal, mandalina, çeltik, yerfıstığı, zeytin, domates, buğday, nohut, keçiboynuzu, yeşillik gibi ürün türlerine yükselti arttıkça nar, erik, kayısı, elma, üzüm, antepfıstığı, incir, kiraz, ceviz, badem eşlik etmektedir.
Mersin'in Silifke ilçesinde yetiştirilen ve ejder meyvesi olarak bilinen tropikal pitaya meyvesi, Arap ülkelerinden yoğun talep görüyor.
İlçemizde ki bu ekolojik zenginlik yetiştirilen tarımsal ürünlerin, tür ve çeşitliliğini artırmaktadır. Silifke ovasında aynı yıl içerisinde bitkilerin iklim isteklerine göre 2 yada 3 ürün alınabilmekte olup, çeltik, buğday, yer fıstığı, susam 2. ürün olarak ekilmektedir.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
İlgili 20 soru bulundu
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Meyve ve sebze deposu Mersin, 9 üründe Türkiye birincisi Meyve, sebze ve tarla bitkisi üretiminde 83 çeşit ürüne ev sahipliği yapan Mersin, TÜİK'in 2019 verilerine göre; muz, çilek, limon, erik, badem, keçiboynuzu, yeni dünya, sakız kabak ve taze bakla üretimde Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır. * Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Silifke (Içel) sancagi bazen Karaman eyaletine bazen de Kibris eyaletine son olarak ta 1870 vilayet nizamnamesine göre Adana eyaletine baglanmistir. 1924'te sancak örgütü kaldirilinca ilçe Silifke (Içel) vilayetine bagli ilçe konumuna gelmistir.
Turizm, ilçenin sahip olduğu önemli değerlerdendir. Silifke Kalesi, Cennet-Cehennem Obrukları, Jüpiter Tapınağı, Aphrodisias Antik Kenti (Tisan Yarımadası), Barborossa Koyu, Astım Mağarası, Uzuncaburç, Ayatekla, Tokmar Kalesi, Liman Kalesi ve Mancınık Kalesi yöredeki turistik merkezlerdir.
Silifke, doğal güzelliklerden daha çok tarihi ve kültürel güzelliklere sahip olan bir ilçedir. Bunun temel sebebi, ilk yerleşim yerinin milattan önce 2000'lü yıllara kadar uzanmasıdır. Silifke, Mersin diğer bölgeleri kadar pek tanınmadığı için çok sakin bir yerdir. Bu yüzden de tarihi yapıları zarar görmemiştir.
Silifke ilçesi %89'u dağlık, %11'i ovalık olmak üzere 2943 kilometrekarelik yüzölçümü ile il yüzölçümünün %18'ini kapsamaktadır. Kıyı kesiminde tipik Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede yazlar sıcak ve kurak; kışlar ılık ve yağışlıdır.
Bu kesin olmayan kanılara karşı bilinen gerçek şudur. Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Kimi tarih kitapları “Varsaklar Yurdu Silifke” diye yazmış, Bu görüşten Silifke'nin bir Varsaklar ülkesi olduğu ve de Silifkeliler' in çoğunluğunun Varsak boyundan geldiği anlaşılır.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Mayıs Ayında Hangi Bitkiler Ekilir? Mayıs ayında, lahana, salata, brokoli, kabak, karalahana, ayçiçeği, karnabahar, kavun, karpuz, kereviz, mısır, pancar, roka, pırasa, pazı, rezene soğanı, domates, bezelye, yeşil soğan, marul, ıspanak, sarımsak, havuç ve patates gibi bitkiler ekebilirsiniz.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Hayvanların geviş getirmeyenlerinin etini yemezler. Yörenin en ünlü et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde yaygınlığını koruyan sıkma ve börek gibi yiyecekler kolay ve çabuk hazırlanmakta, ayaküstü yenilebilmekte ve hamur işi olduklarından uzun süre tok tutmaktadır.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri