Gece yarısı güneşi olarak da bilinen bu eşsiz dönemde, yaz mevsiminde 24 saat gün ışığı kalır ve güneş tamamen batmaz. Özellikle İsveç başkenti Stockholm ve Göteborg gibi İsveç şehirleri, beyaz geceleri yaşamak için en muhteşem yerlerdir.
İsveç'te yılın yarısında güneş her daim tepededir. Mayıs ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar güneş gece yarısı batar ve sabah 4 dörtte tekrar yükselir.
Güneşin batmadığı yer: Kruttvatnet Gölü (Norveç)
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
İlgili 33 soru bulundu
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
İsveç ve Norveç sınırında bulunan Krutvatnet Gölü senede birkaç gün güneşin batışının gerçekleşmediği bir göl olarak biliniyor. Peki Kruttvatnet Gölü'nün onu dünyaca ünlü yapan özellikleri ve doğal güzellikleri nelerdir? İşte Kruttvatnet Gölü hakkında merak edilenler...
ABD'de 19 Ekim 2007'de vizyona giren film, Türkiye'de 16 Kasım 2007'den itibaren gösterilmeye başlanmıştır. Filmin konusu, Dünya'nın en kuzeydeki şehri olan Alaska'nın Barrow şehrinde geçmektedir. Şehirde yaşayanlar 30 gün sürecek olan gece hayatı için hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşacaktırlar.
Norveç, Kuzey Kutup Dairesi'nde yer aldığı için gün batımı görmeyen bir ülkedir. Avrupa'nın bir parçasıdır.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Güneşin Batmadığı Yer Var mı? Yaz aylarında Kuzey Kutbu Dairesi'nin kuzeyinde veya Güney Kutbu Dairesi'nin güneyinde olan kısımlarda güneş yılın belli zaman aralıklarında batmıyor. Buna 'gece yarısı güneşi' (midnight sun) adı veriliyor. Bunun nedeni ise Dünya'nın eksen eğikliği.
8 - İsveç: İsveç'te işçiler haftada 36 saat çalışıyor. Yılda ise ortalama 38 bin dolar kazanıyor.
Türkiye'deki bitmek bilmeyen çalışma saatleri (sözde 45 saat) konusuna hiç girmeden İsveç'te yapılan bir uygulamaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. İsveç'te günde 6 saat iş mesaisi uygulanıyor.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Rusya'nın eski başkenti St. Petersburg, 'beyaz geceleri' ile meşhur. Yaz aylarında gündüz uzunluğunun 19 saati bulduğu kent milyonlarca turisti ağırlıyor.
Asırlardır varlığını sürdüren, birçok önemli kırılmalardan geçerek üzerinde güneş batmayan ülke ismini alan İngiltere'nin tarihini özetledik, keyifli okumalar!
İzlanda Hakkında Temel Bilgiler
Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gündüz ve gece olabilir.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor. Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor.
Soğuk mevsim 3,8 ay uzunluğundadır ve 18 Kasım tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 3°C altındadır. Oslo bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -7°C iken yüksek sıcaklık -1°C düzeyindedir.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.
Güney Kutbu Antarktika kıtasında yer alırken, Kuzey Kutbu Arktik Okyanusu'nun ortasında yer almaktadır. Kuzey Kutbu'nda kara yoktur, sadece kalın bir buz kütlesi vardır. Bu da Kuzey Kutbu'nda bir istasyonun yapılmasını imkânsız kılmaktadır. Kuzey Kutbu, dünyanın en kuzey noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri