Zencefilgillerden olan kakulenin yoğun aromatik kokusu ve hoş bir tadı var. Baharatın tüm aroması tohumlarında, bu nedenle gördüğünüz dış kabuğu değil sadece içindeki tohumlarını kullanmalısınız.
Asya mutfaklarının vazgeçilmezi olan kakule bitkisi, bilindiği gibi baharat olarak tüketilir ve dış kabuğu ile değil kakule çekirdeği ile kullanılır. Kakule çekirdeği keskin ve aromatik kokusu ile yemeklere enfes bir çeşni katar.
Kakule bitkisinin çekirdeklerini havanda toz haline getirerek de tüketebilirsiniz. Toz formuna kavuştuktan sonra bitkiyi yemeklerinizde ve tatlılarınızda baharat gibi kullanabilirsiniz. Her türden yemekle tüketilebilecek olan kakuleyi tatlılarınızın üzerine ya da yoğurt içerisine ekleyebilirsiniz.
Tüm bitki çayları gibi kakule de şifalı etkiler sunsa da kronik rahatsızlıkları olanlar doktorlarına danışmadan kakule çayı tüketmemelidir. Hamile kadınların ve emziren annelerin kakule çayı tüketmesi önerilmez.
Hindistan'da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
Kakule en çok içeceklerde, çay ya da kahve aromasını desteklemek için kullanılır. Kakule eğer çay olarak kullanılmak istenirse kakule taneleri demlenebilir, bal ve limonla zenginleştirildikten sonra tüketilebilir. Sıcak çikolataya da hoş bir aroma katar. Kakule sadece sıcak içeceklerde değil tatlılarda da kullanılır.
Kakule nasıl çiğnenir? Kakule tohumunu önceden kaynatmış olduğunu bir bardak sıcak suyun içine atın. 10-15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve içine bir çay kaşığı bal atarak tüketin.
Süzerek içeceğiniz çaylarda da baharatın kabuğunu çatlatarak kullanabilirsiniz. Pilav vs gibi yemeklerde kakule kullanmak için kabuklarıyla havanda hafifçe dövmeniz kabuklarını ayırdıktan sonra toz haline getirmeniz gerekiyor.
Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.
2- AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM KAKULEDE!
Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda iyi bir antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterilerle mücadele ederek onları yok eder. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için de ağız kokusunu önler.
Kakule, gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olur. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de oldukça etkili olan kakule, mide asitlerini düzenler. Kakule aynı zamanda bağırsak parazitlerini de en aza indirerek yok eder.
Kakule tadı ve kokusu karabibere benzer. Bu nedenle kakule tohumu baharat olarak yaygın kullanıma sahiptir.
- Düzenli kakule kullanımlarının cinsel gücü arttırmada önemli bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Çünkü kakulenin afrodizyak etkisi de vardır.
Kakule eşsiz bir tat ve harika yağ-yakıcı özelliklere sahiptir. Ayurveda sağlık sistemi yüzyıllardır bu baharatı kullanır! Daha etkili olması için, sevdiğiniz içecekleri kakule ile demleyin veya yeşil çay ile birlikte kullanarak özel bir kakule çayı hazırlayın. Aynı şekilde metabolizmayı oldukça hızlandırır!
Erkekler cinsel hayatı için kakuleyi hayatının bir köşesine koysunlar. İster kakuleyi bir tatlı kaşığı kadar çorbaya katabilir, ister de günde 2 defa sabah akşam aç karnına içeceğiniz kakule çayı ile cinsel performansınızı arttırarak amacınıza ulaşabilirsiniz.
Kakule genellikle çay olarak tüketilir. Kakuleyi bir miktar suya atarak demleyip çay şeklinde tüketebilirsiniz.
Kakule yemeklerde çok kullanılır. Yemeklerle beraber tüketildiğinde mide sorunlarını çözer, mide ağrılarını giderir. Ayrıca yemekten sonra oluşan hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelir. Kakule sadece mide değil antiseptik özelliği ile de insan vücudunu mikroplara karşı korur.
%8 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 275gram 274 TL'ye, %7 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 900gram 899 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kakulenin kullanım formu gibi tüketim şekli de tercihe göre çeşitlilik gösteriyor. Kurutulmuş meyve halindeki kakule, suda demlenerek bitki çayı olarak içilebiliyor.
Kakule enerji verdiği gibi antidepresan özelliği de var. Kahve ve çay ürünleri gibi nabzı yükseltmeden vücudu canlandırıyor.
Kakule bitkisi çayı yapılırken 1 tatlı kaşığı kakule tohumu bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak 10 15 dakika demlenir. Demlendikten sonra ılık tüketilmesi gerekmektedir. Kakuleyi diğer bitki çaylarına ekleyerek karıştırılıp içilebilir.
Nefesteki sarımsak ve alkol kokusunu gidermek için, kimyon ve kakule tohumlarını da çiğnemekte fayda vardır.
Kakulenin antioksidan aktivitesinin kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir. Kakulenin yine hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kolesterol ve trigliserit düşürücü etkisi ortaya konmuştur.
İçeriğindeki A vitamini, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi olarak kullanılabilir.
Bu tohumların kurutulması ve öğütülmesi sonucunda da egzotik bir tada ve kokuya sahip olan kakule ortaya çıkar. Bugün yemeklere ve kahveye aroma katması için sıklıkla kullanılan bir baharat çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri