İşveren mesela işçi çıkışını; - 10 gün içinde SGK'ya Ek 5 formuyla yapmazsa SGK'dan ceza alır. - 15 gün içinde İŞKUR'a İAB (İşten Ayrılma Bildirgesi) formuyla yapmazsa İŞKUR'dan ceza alır.
İşten ayrılış bildirgesini zamanında vermeyenler hakkında, tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak üzere her sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası uygulanır.
İlerleyen dönemde muhtemel bir dava aşamasında, işveren işçinin devamsızlık yaptığı için işten çıkarıldığını iddia edebilecek ve işçinin bunun aksini kanıtlaması zor olacaktır. Bu nedenle; işyerine alınmayan ve çıkışı da verilmeyen işçinin en kısa sürede notere gitmesi ve bir ihtarname göndermesi gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenler sigortalılığın sona ermesi halinde bu durumu en geç işten ayrılışı takip eden on gün içerisinde e-sigorta yolu ile kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
İlgili 28 soru bulundu
İşveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye önceden durumu bildirmelidir. İşverenin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce, işçiyi işten çıkaracağını işçiye bildirmesi gerekmektedir.
İşçi işten çıkış belgesini internetten görebilmek için, ya e-devlet üzerinden sorgulama yapmalıdır ya da tercih ettiği herhangi bir SGK şubesine şahsen giderek, konu hakkında bilgi edinmelidir.
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.
SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR? İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin hizmet akdinin sona erdiği tarihi takip eden 10 gün içerisinde e-sigorta kanalıyla verilmesi gerekmektedir.
İşçinin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı SGK'ya kendi adına verdiği kağıt üzerinde (elektronik ortamda olamayacağından) işe giriş ve ayrılış bildirgesi geçerli değildir, işleme alınmaz ve uygulamada yeri yoktur.
İş Yargılaması Hukuku
İş mahkemeleri yalnızca işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları incelemez. Aynı zamanda Sendikalar kanunu, Basın İş kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Kamu görevlileri Sendikaları gibi kanunların kapsamındaki uyuşmazlıklarda da görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alınıncaya kadar, konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanların işten ayrılışı, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eki EK-5 te yer alan “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi 4-A B” ile mevcut işten ayrılış programı vasıtasıyla yapılacaktır.
SGK kayıtlarında İşçiden habersiz giriş çıkış yapılması oldukça sık raslanan hukuka aykırılık türüdür. 2014 yılında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) toplam istihdamın %75,8'ini karşılamıştır.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
İşverenin iş sözleşmesini haklı bir nedene dayanarak feshetmesi durumunda işçi kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı talep edecek işçi açısından bilinmesi gerekenlerden biri de zamanaşımı süresidir. İşçi haksız bir nedenle işten çıkarılmış ise ve 1 yıl ve daha uzun süreli çalışması durumunda kıdem tazminatı alabilir.
31.03.2022 tarihinde işten ayrılan işçinin işten ayrılış bildirgesi aynı gün yani 31.03.2022 de verilebilir mi? Tarih belirtilmek üzere verilebilir.
İşten çıkış kodu nasıl öğrenilir? İşçinin iş akdi sona erdiğinde, işvereni tarafından kendisine, “İşten Çıkış Bildirgesi” verilir. Bu bildirgenin, C- Sigortalının Hizmet Bilgileri üst başlığının altında, 16 nolu, “Sigortalının işten ayrılış nedeni(kodu)” kutucuğu yer almaktadır.
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
İşten ayrıldığın gün itibariyle sağlık sigortan iptal olur ve güvencen sona erer. Ayrılma nedenin fark etmeksizin iptal işlemi yapılır. Bu nedenle iş değişikliği ya da başka bir nedenle işi bırakırsan sağlık güvencenin devam etmesi için farklı bir özel sağlık sigortası yaptırman gerekir.
Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında sigortalı çalışanlar için görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, Kuruma verilmek zorundadır. ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilen kimlik numarası yazılır.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
Sigortalının elektronik ortamda ya da e-devlet sisteminde işten ayrılış bildirgesini alabilmesi mümkün değildir. Sigortalı işe giriş ve işten ayrılış uygulamasından işverenler e-bildirge şifreleri ile giriş yaparak işten ayrılış bildirgesini görüntüleyebilir.
Sigorta çıkışı ne zaman gözükür? Bir işçi işten çıkarıldığında işverenin bunu SGK'ya bildirmek için 10 gün süresi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri