Sağlıklı bir yetişkinde kafein vücutta 3-7 saat kadar kalır. Ancak bebeklerde bu süre 65-130 saate kadar çıkabilir çünkü karaciğer ile böbrekleri henüz tam olarak gelişmemiştir.
Yüksek miktarda alınan kafeinin bebeğe geçmesi ise bebekte huzursuzluk, uyku sorunları gibi durumlara sebep olabilir. Bu sebeple uzmanlar, annelerin emzirmeden 1 saat önce kahve içebileceğini söylemektedir, tavsiye edilen adet ise günde yalnızca 1 kahvedir.
Bebekler kafeini yetişkinler kadar çabuk işleyemese de emziren anneler hala orta miktarda tüketebilir. Günde 300 mg kadar kafeini güvenle tüketebilirsiniz. (veya iki ila üç fincan eşdeğeri (470-710 ml) kahve) . Mevcut araştırmalara dayanarak, bu sınırda kafein tüketirken emzirme bebeklere zarar vermez.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçının.
İlgili 32 soru bulundu
Anne sütünün niteliğini iyileştirmek için katkı maddelerinden olabildiğince uzak durmak gerekir. İçeriğinde çok fazla katkı maddesi bulunan çikolataların tüketilmemesi önemlidir. Doğal ve ev yapımı çikolatalar, emzirme sürecinde güvenle tüketilebilir.
Filtre kahveye süt ilavesi ( insulin direnci değil de) kafeinin etkisini azaltır, süt ekleyerek kafein konsentrasyonunu düşürmüş oluruz. Sütün glisemik indeksi de glisemik yükü de yüksek değil.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Çay ve kahve tüketimi bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kafein tüketimi uykusuzluğa da neden olmaktadır.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
Nescafe, doğum sonrasında anestezinin ve gazın atılmasını kolaylaştırır.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Öneri: Halk arasında bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler süt miktarını arttırmıyor.
Kafein oranı olarak daha az olan filtre ve kafeinsiz kahve tüketimi de normal kahvede olduğu gibi bazı kişilerde gaz ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Ağız yoluyla alınan kafein kısa bir süre içerisinde mide ve ince bağırsakta emilir, beyin de dahil olmak üzere vücutta yer alan bütün dokulara yayılır. Kafein tüketiminden sonra kan değerleri 1 saat içerisinde en yüksek seviyelerine ulaşır. Bu seviyenin yarı yarıya düşmesi 3 – 5 saat sürer.
Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir.
Özetle; gıda alerjisi olsun ya da olmasın süt veren annelerin kafein ve çikolatadan uzak durması şarttır” diye konuştu. Prof. Dr. Yonca Tabak, sütünü arttırmak için tatlıya başvuran annelere, “Sütünüzü artırmak için tek ihtiyacınız bol su tüketmek, uyumak ve istirahat etmektir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Bu doğrultuda türlerine göre de kafein miktarı yüksek olan kahve olarak espresso öne çıkmaktadır. Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Espresso'yu tercih ettiğinizde yüksek miktarda kafein alma durumunuz daha yüksek olmaktadır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri