İşverenin verdiği açık veya örtülü izne rağmen çalışanın bilgisayar ve internet kullanımını takip etmesi kişilik haklarının ihlali anlamına gelecektir. Çalışan bu nedenle iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecek, bir zararı doğması halinde bu zararının tazminini talep edebilecektir.
İşverenler, çalışanların özel e-posta hesaplarını, sosyal medya hesaplarını veya şifrelenmiş belgelerini izleyemez. İzleme, yalnızca işverenin meşru çıkarları için gerçekleştirilmelidir. İşverenler, çalışanların gizlilik haklarına saygı göstererek, bilgisayar izleme politikalarını açık bir şekilde belirlemelidir.
İşverenin özel amaçlı kullanıma ilişkin açıklık sağlamadığı durumlarda, çalışanın özel amaçlı kullanımının yasak olduğu kabul edilir. Eğer işveren, çalışana bilgisayar ve internetin özel amaçlı kullanımına sınırsız izin vermişse, çalışanın bu kullanımını takip etmek kişilik haklarının ihlali anlamına gelecektir.
Çalışanların özel hayatlarına saygı gösterilmesi gerektiği yasalara dahil edilmiştir. Bu nedenle, personel takip sistemi kullanırken, işverenlerin çalışanların özel hayatlarına saygı göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca, çalışanların bilgilendirilmesi ve onayı olmadan izleme yapılması yasal değildir.
Gelen ekrana Olay Görüntüleyicisi yazın ve gelen ikona tıklayın. Sol menüde yer alan Windows Günlükleri menüsünü genişletin. Altta açılan Güvenlik sekmesine tıklayın. Orta sekmede açılan menüden oturum bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Uygulamada işyerlerinde genel güvenliğin sağlanması ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından kamera ile izleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İşverenin üstün menfaati kapsamında işyerlerinin ortak alanlarında bu tür kamera izleme faaliyetlerinin yapılmasında hukuka bir aykırılık bulunmamaktadır.
İşverenin işçiye bağırması ise her zaman şerefe ve onura dokunacak haller arasında kabul edilmez. Bağırma içeriğinin ne olduğu, işverenin ağzından hangi sözcüklerin çıktığı önemlidir. Eğer aksi bir durum mevcutsa ve işçi tarafından bu nedenle iş bırakılırsa mağduriyet yaşanabilir.
Anayasa Mahkemesi, işçinin cep telefonu üzerinden iş arkadaşı ile yaptığı yazışmaların işveren tarafından incelenmesinin, özel hayatın gizliliği hakkının ve haberleşme özgürlüğünün ihlali olduğuna karar vermiştir.
Madde metninden de açıkça görüleceği üzere, işverenlerin telekomünikasyon yoluyla işçilerinin iletişimini dinlemeleri ve kayda almaları mümkün değildir. Aksine fiiller haberleşmenin gizliliğini ihlal kapsamında TCK 132 kapsamında suç teşkil etmektedir.
Mesai saatleri içerisinde telefonu ile meşgul olan işçinin işten çıkarılması, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmasına engel değildir. Fesih, iş sözleşmesinin işçi ya da işveren tarafından tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilmesidir.
İşçinin kişisel yaşam hakkı, onun özel yaşamına saygı hakkını içerir. İşverenin işçiyi gözetme borcu da, yönetim hakkının sınırını oluşturmaktadır. İşveren, sınırlı da olsa işçinin işyerindeki yaşam tarzı ve davranışlarına müdahale edebilir.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
İşverene Hakaret Eden İşçinin Ceza ve Tazminat Davaları
Hakaret fiili Türk Ceza Kanunu madde 125'de suç olarak düzenlenmiştir. Temel cezası 3 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezası veya adli para cezasıdır. İşveren işçi hakkında şikayette bulunarak cezai süreç başlatabilir.
Yani işçisine hakaret eden işverene karşı uygulanacak en temel yaptırım işçinin haklı nedenle işten ayrılması olacaktır. İşçi haklı nedenle işten ayrılabilir. İşçinin hakarete uğradığını öğrenmesinden itibaren 6 gün ve her halükarda 1 yıl içinde istifa etmesi gerekir. İşçi kıdem tazminatını alabilir.
İşyerinde güvenlik amacı ile görüntü kaydeden kameralar kullanılması yasaldır. Ancak ses kaydeden kameralar söz konusu olduğunda işçilerin özel hayatlarını ihlal edici bir boyuta ulaşacaktır bu nedenle söz konusu durumun işçilerin rızasını almaksızın gerçekleştirilmesi yasal olmayıp suç teşkil eder.
Güvenlik kamerası kayıtları kişilerin kimliklerinin tespit edilmesine yetecek görüntü kalitesinde en az iki ay süreyle saklanır ve kamera teçhizatının sağlıklı çalışıp çalışmadığı düzenli olarak kontrol edilir.
İŞÇİYİ KAMERAYLA İZLEMEK, SES VE GÖRÜNTÜLERİNİ KAYDETMEK YASAL MI? Ülkemizde işverenler teknolojiyi ne yazık ki kötüye kullanmayı bir marifet biliyorlar. İşyerinde işveren kamera koyup burada işyerini olumsuz olaylara karşı tepki alabilir. Ses kaydı ise ancak kişinin yazılı rızası şartıyla alınabilir.
İşyerinde kavga eden işçi tazminat alamaz. Çünkü haklı nedenle feshedildiği için tazminata hak kazanamaz. İşçinin işyerinde kavga etmesi durumunda işten çıkartıldıktan sonra tazminat alabilmesi için bir işçilik alacağı davası açması gerekir.
Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.
Hakaretin Suç Olmadığı Durumlarda Manevi Tazminat
Suç konusu hakaret eylemi neticesinde ceza davasında mahkumiyet hükmü çıkmasa dahi mağdur hukuk davası yoluyla manevi tazminat isteyebilir.
İstifa eden memur geri dönmek istediği kuruma dilekçe ile başvurmalıdır. Başvuru neticesinde kurum kişinin memuriyete yeniden alınmasına karar vermek idarenin takdir yetkisine bağlıdır. Kurum kişinin atanması yönünde karar alacak olursa atama yapılacak kadro için açıktan atama izni alması gerekir.
Yani bir süre çalışıp işten çıkarılan ya da işten ayrılan işçi belli bir süre geçtikten sonra tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlayabilir, işçi ve işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettikten sonra hukuken bunun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
İşçilerin formları ilk olarak onaylaması ve sonrasında fazla mesaiden vazgeçmesi durumunda da işverene herhangi bir hak tanınmaz. Her iki durumda da işten çıkarma haklı fesih pozisyonuna dönüşmemektedir. İşçilerin bu konuda her zaman hakkını savunması ve sonuçlarından çekinmemesi gerekecektir.
Kanunun açıkça gösterdiği hallerde, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça, kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri