Sağlığımız için faydalı olan doğal zeytin çekirdekleri içerisinde özel bir yağ barındırır. Bir zeytin çekirdeğini kırdığınız zaman içinden pıhtılaşmış bir yağ çıkar. İçi boş olan çekirdek mide tarafından kolaylıkla hazmedilebilir.
Olgun zeytinin yağı daha değerli
Olgunlaşmamış 6-7 kg zeytinden 1 kg yağ elde ediliyor. Halbuki, olgunlaşmış 4-5 kg zeytinden 1 kg yağ elde etmek mümkün.
Zeytinin atık olarak çıkan çekirdekleri de aynı fabrikalarda özel makinelerde çeşitli işlemlerden geçirilip granül haline getirilerek, yakıt olarak kullanılmak üzere 25 ve 50 kilogramlık çuvallara dolduruluyor. 1 ton çekirdekten yaklaşık 500 kilogram yakıt elde ediliyor.
Zeytin çekirdeği, mide asidi sayesinde midede hızlıca eriyor. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir. Zeytin çekirdeği, iç organlarda oluşabilecek kanserojen hücreleri tahribata uğratmaya hazırdır.
1 ton zeytin çekirdeği atık olarak ortalama 3-4 kilogram civarında geriye kül bırakıyor. Yine aynı zamanda bölgemizde çoklukla evlerde kaloriferlerde ve sobalarda kullanılıyor. Bu zeytin çekirdeklerini sıkıştırdığınızda şömine odunu olarak kullanabiliyorsunuz.
İlgili 17 soru bulundu
Yoğurma esnasında, makinenin dışında sıcak su dolaştırılarak zeytin ısıtılır. Zeytin ortalama 27 dereceye kadar ısıtılırsa soğuk sıkım zeytinyağı adını alır. 27 derecenin üstünde bir sıcaklığa ulaşırsa sıcak sıkım yapılmış olur. Sıcak sıkımda zeytin, 35 ila 60 derece arasında bir sıcaklığa kadar ısıtılabilir.
Posadan ayrılan zeytin çekirdekleri kalorifer yakıtı olarak kullanılıyor. Burada 50 kilogramlık çuvallara doldurulan yüksek kalorili zeytin çekirdekleri tonu 1750 liradan alıcıya ulaşıyor.
Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
Mide asidi tarafından kısa sürece eritilen zeytin çekirdekleri bağırsak hastalıklarını da önlemektedir. Bunun yanı sıra mide ve bağırsak problemlerini de çözen zeytin çekirdekleri sindirim sisteminin daha etkili çalışmasını sağlar. Basur ve hemoroid sorunu olan kişiler de mutlaka zeytin çekirdeği tüketmeliler.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor. Basur ve prostatı engelliyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltıyor.
Sağlığımız için faydalı olan doğal zeytin çekirdekleri içerisinde özel bir yağ barındırır. Bir zeytin çekirdeğini kırdığınız zaman içinden pıhtılaşmış bir yağ çıkar. İçi boş olan çekirdek mide tarafından kolaylıkla hazmedilebilir.
Çekirdek öncelikle etli kısımdan ayrılarak dikkatli bir şekilde çıkartılır. Çekirdeğe zarar verilmeden düzgünce çıkartıldıktan sonra 4-6 saat suda bekletilir. Ekime hazır hale gelen çekirdek toprağa ekilir. Toprağın nemli kalması sağlandığında zeytin, kısa sürede çimlenecektir.
Generatif üretim. Zeytin çekirdeği ile yapılır. Çekirdekten çöğür elde edilir ve üzerine aşı yapılır. Tohumlar yabani ve ehli zeytin ağaçlarından elde edilirler.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Bir kilogram zeytinden yaklaşık olarak 200 gram zeytin yağı çıkar. Bu yaklaşık olarak 200 mililitre zeytin yağına tekabül eder. Zeytin yağında makbul olan ürünün soğuk sıkım olmasıdır. Yani Zeytin 27 derece ısıyı geçmeyecek şekilde sıkılmalıdır.
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Bağırsağın daha da güçlenmesine yardımcı olarak kabızlığı çözmektedir. Kahvaltı sırasında yutulan 1-2 adet zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendirmekte ve de yiyecekleri daha kolay sindirebilmektedir. Gastrit ve ülser benzeri mide sorunlarına faydalıdır. Prostat ve basura karşı iyi bir çözümdür.
Birçok kişi tarafından da zeytin çekirdeğinin cilde faydaları merak edildiği gibi, zeytin çekirdeği zayıflatır mı sorusu da merak konusu olmaktadır. Zeytinin cilde faydalı olduğu bilinse de zeytin çekirdeğinin cilde faydaları ve zayıflatma konusundaki etkileri kanıtlanmamıştır.
Bilinenin aksine zeytin çekirdeğinin bağırsakları tıkadığı düşünülmektedir. Ancak çekirdeğin sivri uçları size zarar vermemektedir. Fakat günden 1-2 taneden fazla yutmak sizlere zarar verebilir. Bu durumda midemiz bunları sindirirken yorulabilir.
Öğütülmüş çekirdekler genellikle çay olarak demlenerek tüketilir. Çekirdekler ile birlikte zeytin yaprakları da harmanlanabilir. Demlenen çekirdekler demlendikten sonra süzülmeli ve ılımak üzere bir süre bekletilmelidir. zeytin çekirdeği tozu bademcik iltihabı için sıkça bu biçimde demlenerek kullanılmaktadır.
Marmarabirlik 2022/2023 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 46 TL, taban fiyat 18 TL, yağlık zeytin fiyatı da 16 TL olarak belirlendi.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır.
Zeytin çekirdeği yaktığını anlatan Mehmet Ali Aygün, “Zeytin çekirdeği çok kaliteli bir yakacak. Kömüre oranla hiç külü yok denecek kadar az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri