10 gün geçtikten sonra ise SGK'ya yazılı olarak başvurulması gerekir. İşten çıkış kodunu öğrenmek isteyen çalışanlar e-Devlet İşten Çıkış Bildirgesi sayfasını kontrol edebilir. İşverenin kodu girmesi yani işten ayrılış bildirgesi yapması durumunda kod görüntülenebilir.
İşten çıkış bildirgesini sadece işverenler e-bildirge kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak görüntüleyebilirler. İlla çıkış kodunuzu öğrenmek istiyorsanız bir SGK müdürlüğüne gidip çıkış bildirgesinin çıktısını isteyebilirsiniz.
İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir.
İşten çıkış kodu nasıl öğrenilir? İşçinin iş akdi sona erdiğinde, işvereni tarafından kendisine, “İşten Çıkış Bildirgesi” verilir. Bu bildirgenin, C- Sigortalının Hizmet Bilgileri üst başlığının altında, 16 nolu, “Sigortalının işten ayrılış nedeni(kodu)” kutucuğu yer almaktadır.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün civarında olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz ve işçinin e-devlet üzerinden sorgulama gerçekleştirebildiği bağlantılardan, işçinin işten çıkış bilgisi de sorgulanabilir.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
E-Devlet Üzerinden SGK İşten Çıkış Sorgulama
SGK işten çıkış sorgulaması e-devlet üzerinden de yapılabilir.
SGK'ya verilen işten ayrılış bildirgesinde hatalı veya gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun yazılmış olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sistemi üzerinden işveren rahatça düzeltme yapabilmekte, verdiği bildirgeyi iptal edip yeni bir bildirge verebilmektedir.
Bu nedenle; işyerine alınmayan ve çıkışı da verilmeyen işçinin en kısa sürede notere gitmesi ve bir ihtarname göndermesi gerekmektedir. Bu ihtarnamede; işyerine alınmadığından, fiilen işten çıkarıldığından ve olayın ayrıntılarından bahsedilmeli ve alacaklar talep edilmelidir.
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.
İşten ayrılış bildirgesini zamanında vermeyenler hakkında, tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak üzere her sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası uygulanır.
İşveren, işe alımlar için bir insanı işe alırken sigorta geçmişine baktıklarını ve burada hangi nedenlerle kişinin işten ayrıldığını gördüklerini söylüyor: “Kamuda çalışıp sonrasında KHK'yle işten çıkartılanların çalışma geçmişleri SGK Tescil ve Hizmetleri Dökümünde görebiliyoruz.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
SGK Çıkış Kodu 4 Nedir? Bu kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi“ tanımlanmıştır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilecektir.
31.03.2022 tarihinde işten ayrılan işçinin işten ayrılış bildirgesi aynı gün yani 31.03.2022 de verilebilir mi? Tarih belirtilmek üzere verilebilir.
Kanun maddesi incelendiğinde her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin işveren tarafından feshedilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir. Bu noktada işçinin istifa etmesi veya haklı nedenle sözleşmesini fesih etmesinin önünde bir sakınca bulunmamaktadır.
İşveren bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda çıkış kodu olarak 29 kodu kullanılır. İşten çıkartılan işçiye herhangi bir kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez. Ayrıca işçi işsizlik maaşına da hak kazanamaz.
Yani, 22 numaralı kod diğer kodların aksine belli bir işten çıkarma nedeni belirtmemektedir. Bu sebeple, 22 numaralı kod ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da işsizlik maaşı gibi hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi
Kanun maddesinin hükmüne göre, sebebi ne olursa olsun işe girişi yapılmayan işçinin işe girişi 1 ay içinde yapılabilir. İşe giriş bildirgesinin 1 aydan önceki bir tarihe verilmesi halinde idari para cezası uygulanır.
- “Hak Edilen Ücret” bölümüne, sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretleri girilecek olup, prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç alt sınırının altında ve prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç üst sınırının üstünde ücret girişine izin verilmeyecektir.
İşçinin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı SGK'ya kendi adına verdiği kağıt üzerinde (elektronik ortamda olamayacağından) işe giriş ve ayrılış bildirgesi geçerli değildir, işleme alınmaz ve uygulamada yeri yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri