İşveren Markası Tanım: İşveren markası; bir şirketin işveren olarak farklılaşmasını sağlayan bir kavramdır. Tüketici markasındaki müşteri, işveren markasındaki tüketicinin karşılığı çalışandır. İşveren markasındaki temel amaç; Yetenekli çalışanları daha hızlı bir biçimde bulmak, rakiplere kaptırmamak ve elde tutmaktır.
Mevcut çalışanlar ve potansiyel yetenekler müşteri olarak görülüp, çalışılacak en iyi firma olmak için insan kaynakları ve kurumsal iletişim bölümlerinin yaptıkları çalışmaların bütününe işveren markası olarak görebiliriz.
İşveren markası stratejileri arasında şirket kültürünün ve değerlerinin net bir şekilde tanımlanması, şeffaf ve etkili iletişim, çalışan geri bildirimlerinin aktif olarak alınması, EVP'nin (Çalışan Değer Önermesi) geliştirilmesi ve dijital iletişim kanallarının akılcı kullanımı yer alır.
Çalışanlarınıza sunduklarınız iş tatmini yaratır ve şirket içi motivasyon artar. Çalışanlar şirketinizde çalışmaktan ve şirketinizi temsil etmekten mutludurlar. Bu nedenle çalışan devir oranı (turnover rate) azalır. Şirketinizin marka imajı ve saygınlığı konusunda toplumda olumlu bir algı oluşur.
(2019) ise işveren markasının ekonomik, sosyal, ilgi ve gelişim boyutlarının örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Bu grup içinde ifade edilebilecek diğer çalışmalarda ise işveren markası gelişim, uygulama, ekonomik, sosyal ve ilgi değeri boyutları ile ele alınmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
İşveren markası ile işletmeler daha fazla kar elde eder, işletmenin sürekliliği sağlanır, rakiplerden önde ve birçok değere sahip olur, markanın ve işveren markasının ön plana çıkmasını sağlayarak yetenekli adaylara, potansiyel adaylara kolay ve hızlı ulaşılır.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Çalışanların marka ile özdeşleşip, markanın temsilcisi haline geldikleri süreçtir. İçsel markalama yoluyla çalışanların marka elçisi haline getirilmesidir.
İşveren markalaşması, şirketlerin işveren kimliklerini mevcut ve potansiyel çalışanların algılamalarını istedikleri yönde konumlandırmalarıdır.
- İşveren markası, genel olarak şirketin insan kaynakları departmanı tarafından yürütülürken, şirket markası pazarlama ve iletişim departmanları tarafından yürütülür.
İyi bir marka sesi ve tonu, markayı tanımlayan değerleri yansıtmalı, hedef kitlesine uygun olmalı ve marka imajını güçlendirmelidir. Marka sesi ve tonu, markanın iletişiminde önemli bir unsurdur ve doğru bir şekilde belirlendiğinde markanın kişiliğini ve marka kimliğini güçlendirebilir.
Marka, üretici veya satıcıların malını tanıtan, onu başkalarının mallarından ayırmaya yarayan isim, terim, sembol veya şekillerin tamamını kapsamaktadır.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Bu kapsamda, marka yöneticilerin ürünleri için seçeceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ürün grubu ve kişisel ürün adı stratejisidir.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka bir ürünü benzerlerinden ayırmaya yarayan isim, renk, amblem, logo gibi görsel unsurlar ve markaya özgü müzik gibi işitsel unsurlardır. İnsanlar birbirine benzer faydaları sunan ürünleri markaları vasıtasıyla ayırt eder ve satın alma kararlarını marka seçimiyle gerçekleştirirler.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Markalaşma, firmanızla olan tüm etkileşimlerinin ve algıların toplamı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, pratikte bir markanın gücünü, firmanın itibarı çarpı hedef müşteri grubu içindeki görünürlüğü olarak düşünebilirsiniz. Markalaşmada dikkate alınması gereken boyut, hedef müşteri grubuyla olan ilgisidir.
Marka yüzü olmak belirli dönemlerde, belirli periyotlarla bağlı bulunan markanın hizmet ya da ürün lansmanında veya pazarlama faaliyetlerinde stratejinin bir parçası olan kişilere verilen isimdir. Marka yüzleri, bazen birden fazla markanın marka yüzü olabilirken marka elçileri için bu durum biraz daha farklı.
Belirli bir markanın tercih edilme nedeni ürünlerin özellikleri, marka mesajları veya hatta marka değerleri olabilir. Marka tercihi oluşturmanın amacı, tüketicilerin satın alma kararı verirken akıllarına ilk sizin markanız gelen sadık müşteriler hâline gelmesini sağlayan doğrudan ilişkiler oluşturmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri