İsviçre'de çalışma iznine sahip olmak için İsviçre çalışma vizesi alman gerekiyor. İsviçre'de çalışma izni almadan önce, kendi pozisyonuna uygun bir iş ilanı bulmalısın. İsviçre'de çalışma izni için başvurduğun işe alınman, yani bir iş yerinde çalışan olarak kabul edilmen şart.
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında olan İsviçre 85 bin işçi arıyor. Her ülkeden olduğu gibi ülkemizden de gerekli şartları sağlayanlar İsviçre'de çalışabilecek.
Başka ülkelerle kıyaslandığında İsviçre'de daha az işsiz vardır. Buna rağmen iş arayanlarda aranan özellikler fazladır. Almanca veya Fransızca bilinmesi hemen hemen her işyeri için önemli bir ön koşuldur.
Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen sahasına dahil olan İsviçre, diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımıza sınırda vize alma imkanını tanımamaktadır. Bu nedenle, İsviçre'ye seyahat edecek vatandaşlarımızın, ikamet ettikleri ülkedeki İsviçre'nin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
İsviçre çalışma izni başvurunuz karar için İsviçre'deki yetkili olan kantona, göçmenlik bürosuna gönderilecektir. İsviçre Başkonsolosluğu, yetkili kantondaki göçmenlik bürosu onaylamadığı takdirde talep edilen çalışma vizesine onay verememektedir. Çalışma vizesinin çıkma süreci 8-10 hafta arasında sürebilmektedir.
İsviçre'de İş Bulmak Kolay mı? Öncelikle İsviçre'de çalışmak, İsviçre'de iş bulmak, Avrupa'daki diğer ülkelerde iş bulmaktan bir tık zor. Çünkü firmaların sizi işe alması, kabul etmesi yetmiyor. Siz firmayla tüm şartlarda anlaştınız diyelim, firma sizinle çalışmaya çok hevesli.
Birçok Avrupa ülkesi işçi alımı yapıyor. Pandemi sonrasında kalifiye eleman bulmakta zorlanan İsviçre çözümü dışarıdan 85 bin işçi almakta buldu. Başta sağlık sektörü olmak üzere turizm otelcilik, teknisyen, bilgisayar uzmanı ve mühendis gibi çeşitli kadrolar için alım yapılacağı ülke tarafından ilan edildi.
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre İsviçre, haftada ortalama olarak 35.2 saatlik çalışma süresi ile dünyada en az çalışma saatlerine sahip birkaç ülkeden biridir.
Bu oylama sonucunda İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre frangına (yaklaşık 206 TL), aylık asgari ücret de 4 bin İsviçre frangına (yaklaşık 36 bin TL) yükseltildi. 2022 yılı için yapılan basın açıklamasında ise, geçtiğimiz sene açıklanan ücretlere yüzde 2,8 zam uygulandı.
İsviçre'de Türk vatandaşları en çok gıda, inşaat, emlak, ambalaj, takı ve mücevherat ile telekomünikasyon gibi sektörlerde çalışmaktadır.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre'de ortalama maaş ne kadar? İsviçre'de asgari ücret olmamasına rağmen, İsviçre'deki işçiler dünyanın en yüksek ücretlileri alırlar. 2020'de OECD, İsviçre'deki ortalama yıllık maaşın 60.600 CHF civarında olduğunu açıklamıştı.
İsviçre oturum izni, İsviçre'de 90 günden fazla barınmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür.Oturma izni, İsviçre'de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
İsviçre'de ulusal bir asgari ücret uygulaması olmamakla birlikte, bazı İsviçre kantonları kendi asgari ücret düzenlemelerini yapmaktadır. 2023 yılı itibariyle İsviçre'deki asgari ücret 4.000 CHF veya 3.994,55 Euro'dur ve saatlik olarak 22 CHF veya 21,65 EUR olarak belirlenmiştir.
İstanbul - Isviçre arası uçak yolculuğu ortalama olarak 1 saat 55 dakika sürmektedir.
İsviçre'de yaşam pahalı mı sorusuna hayır şeklinde yanıt verebiliriz. Asgari ücret ile market fiyatlarını ve ev kiralarını karşılaştırdığımız zaman bir bireyin temel ihtiyaçlarını alabileceğini ve sosyal hayatını rahatlıkla devam ettirebileceğini görüyoruz.
İsviçre hukukunda yıllık ücretli izin hakkı İsviçre Borçlar Kanunu'nun24 (OR) 329a vd. maddelerinde düzenlenmiştir. OR 329a uyarınca, işveren işçiye her hizmet yılı en az dört hafta yıllık ücretli izin hakkı tanımalıdır. İşçi yirmi yaşını doldurmamış ise verilecek yıllık ücretli izin hakkı en az beş haftadır.
İsviçre'de işsizlik maaşı geçen altı ay içerisinde sigortalı maaşın %70'ine denk olarak ödenmektedir. Kişinin 25 yaşın altında, sorumlu olduğu bir çocuğunun veya sigortalı aylık maaşının 3,797 İsviçre frangının altında olması durumlarında, İsviçre'de işsizlik maaşı sigortalı maaşın %80'i olarak hesaplanmaktadır.
İsviçre, dağlık inziva yerleşim yeri olan Albinen'e taşınılması durumunda aile başına 25 bin 200 dolar ödeme yapıyor. 2017 yılından bu yana her yıl dört aileye bu teşviki veren ülkede, şartlar ise; 45 yaşından küçük olmak, en az 10 yıl kalmak ve vatandaş olmak ya da vatandaş olan biriyle evlenmek.
İsviçre'ye iltica etmek isteyen kişi İsviçre sınır kapılarında veya bulunduğu ülkede İsviçre'ye iltica başvurusunda bulunabilir. İsviçre'de iltica başvurusunu incelemeye ve bu konuda karar vermeye yetkili Kurum (Staatssekretariat für Migration) kısa adı SEM olan İsviçre Göç Sekreterliği'dir.
İsviçre'de market fiyatları Türkiye ve Avrupa ile karşılaştırıldığında oldukça yüksektir ve bir kişinin bir aylık ortalama market masrafı ortalama 400 ile 650 İsviçre frangı arasında olabilmektedir. İsviçre'nin market fiyatları geçen yıla göre stabil bir düzeyde seyretmiş olup, fiyatlarda bir artış gerçekleşmemiştir.
3. İsviçre, dört resmi dile sahip
Ülkede aynı zamanda İngilizce giderek daha fazla popüler olurken yaklaşık %60 İsviçre nüfusu tarafından yeterli seviyede konuşulmaktadır.
Schengen Bölgesi'nde bulunan ancak Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre'de 4 resmi dil kullanılıyor: Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça. Yaşam standartları oldukça yüksek olan bu ülkede uzun süre yaşamak istiyorsanız oturma izni almanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri