İsviçre Silahlı Kuvvetleri, (Almanca: Schweizer Armee, Fransızca: Armée suisse, İtalyanca: Esercito svizzero, Romanşça: Armada svizra) İsviçre'yi dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İsviçre'nin denize kıyısı olmadığından dolayı Deniz kuvvetleri yoktur.
Bunun muhtemelen en temel sebebi, İsviçre'nin coğrafi konumudur. İsviçre, Alp Dağları'nın üzerine kurulmuş bir ülke olduğundan işgali çok zordur. Üstelik Almanya'nın genel coğrafyası güney bölgeleri hariç pek dağlık olmadığından askerleri de dağlık bölge eğitiminden uzaktır.
İsviçre'nin bağımsız bir devlet olarak tanınması 1648'de Vestfalya Barışı çerçevesinde Münster antlaşması ile gerçekleşmiştir. Bu tarihten beri İsviçre dış politikasında tarafsızlığın izleri görülür. Napolyon'un işgali ile kurulan Helvatia Cumhuriyeti tarafsız bir cumhuriyet değildi.
1848'te Anayasası ile bugünkü Konfederasyon kurulmuştur. İsviçre, her iki dünya savaşında tarafsız kalmıştır. 1920 yılında Milletler Cemiyeti'ne üye olmuşsa da, 1938'de tam tarafsızlık gerekçesiyle ayrılmıştır. İsviçre, Eylül 2002'de Birleşmiş Milletlere üye olmuştur.
İsviçre aynı zamanda düşük suç oranlarına rağmen, silah bulundurma oranı en yüksek ülkeler arasındadır. Askerliğin zorunlu olduğu ülkede, orduda görevini tamamlamış her asker, silahına ömür boyu sahip çıkmak zorundadır. Ülkede yarım milyon silah her an bir savaş çıkma tehlikesine karşın hazır bulunduruluyor.
İlgili 24 soru bulundu
-19 yaşını dolduran her erkek İsviçre vatandaşı zorunlu olarak 6 ay askerlik yapmak zorundadır. -18 yaşını dolduran her kadın-erkek İsviçre vatandaşı gönüllü olarak istediği branşta orduya katılıp Astsubay sınıfı ile emekli olabilir.
Haber Merkezi - ABD merkezli Global Firepower, 2023 yılında dünyanın en güçlü orduları listesini açıkladı. Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.
İsveç, 1814 yılından bu yana savaşa katılmayan ülke dünyanın en eski tarafsız ülkesidir.
1798 Fransız işgali
1798 yılında Fransız Devrimi orduları İsviçre'yi işgal ederek zorla yeni bir anayasayı uygulattırdı. Bu anayasa ile ülkenin hükûmeti merkezîleştiriliyor ve kantonlar ortadan kaldırılıyordu. Helvet Cumhuriyeti olarak bilinen yeni devletin halk arasında hiç desteği yoktu.
İsveç'in bugün Finlandiya'da kalan doğu yarısı 1809'da Rusya tarafından ele geçirildi. İsveç'in yer aldığı son savaş ise 1814 yılında gerçekleşti. Bu savaş, İsveç'in, komşusu Norveç'i tek bir ülke altında birleştirmeye zorlamasıyla baş gösterdi.
Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te (Küresel İnovasyon Endeksi) ise 1. sıradadır.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre; Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülke. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır. 41.285 km2 (136.)
Şehrin resmi unvanı başkent değil federal şehirdir ve İsviçre'nin teknik olarak başkenti yoktur, ancak 1848'den beri Bern, Federal Parlamento'nun ve hükümetin merkezi olmuştur ve bu yüzden de fiili başkenttir. 101 metre yüksekliğindeki katedralin ucu şehrin en yüksek noktasıdır.
Refah düzeyi oldukça yüksek olan İsviçre'de; aile yanı, öğrenci yurdu ve stüdyo daire gibi seçeneklerin bulunduğu konaklama masrafı, yeme-içme masrafları, ulaşım masrafları ve de kültürel aktiviteler gibi masraflar göz önünde bulundurulduğunda aylık yaşam masrafı ortalama 30-40 bin TL diyebiliriz.
İsviçre bankalarını bu kadar güvenilir kılan etkenler ise ülke tarihinden, kullandıkları teknolojik sistemden ve ekonomik istikrarından geliyor. İsviçreliler, uzun bir zamandır ünlü, oyuncu, siyasetçi veya iş insanlarının paralarını güvenle saklıyor hatta İsviçre bankaları bu konuda oldukça meşhur.
ÇANAKKALE BOĞAZI. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ilk haftasında işgaller başladı. İlk adım, petrolün bulunduğu Musul 3 Kasım 1918'de, ardından Çanakkale Boğazı 6 Kasım 1918'de ve stratejik İskenderun Limanı 9 Kasım 1918'de, savaş galipleri tarafından işgal edildi. 1.
İki ülke arasındaki kültürel ve toplumsal ilişkilerin önemli bir boyutunu, İsviçre'deki 130.000 civarındaki Türk kökenliler oluşturmaktadır.
Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan İsviçre'de 8.5 milyon kişi yaşıyor ve 2017 verilerine göre orduda 120 bin personel aktif olarak görev yapıyor.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır.
23 Şubat 1945'te Türkiye, Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Savaş ilanı, Başbakan Şükrü Saracoğlu'nun özel bir oturumda yaptığı konuşmada önerildi. Meclis'te oybirliğiyle kabul edilen karar ertesi gün Resmî Gazete'de yayımlandı.
Türkiye Ordusu ve İsrail Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından ikisidir. Her iki ordunun da kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Genel olarak, Türkiye Ordusu daha büyük bir savaş gücüne sahipken, İsrail Ordusu daha gelişmiş ekipmana ve eğitime sahiptir.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır.2023 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 11, NATO'nun ise en güçlü 5. ordusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne son hâlini Mareşal Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.
142 ülkelik listenin başında ABD var. Ardından Rusya geliyor. 3. sırada Çin, 4. sırada Hindistan ve 5. sırada Japonya bulunuyor. Birçok önemli ülkeyi geride bırakan Türkiye listede 13. sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri