İsyan kelimesi, ayaklanma ve başkaldırı anlamlarına gelmektedir. İnsanların beğenmedikleri bir şeye karşı tepki göstermeleri ve mevcut olarak bulunan kuralları değiştirmeye çalışmaları da isyan olarak adlandırılmaktadır.
İsyan şu anlamlara gelebilir: İsyan, düzene boyun eğmeyerek karşı gelmek. İsyan, askerî bir grubun daha önce sadık oldukları örgütlenmeye karşı gelmesi.
Sesli Sözlük - ayaklanmak, yönetime karşı gelmek, isyan etmek.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde, Rönesans, “XV. yüzyıldan başlayarak İtalya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik İlk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımıdır” (TDK sözlüğü, 2008: 457) diye tanımlanır.
Cevap: 1. Uygun bir sıraya, düzene koyma, sıralama. 2. Düzenleniş, sıralanış biçimi.
İlgili 25 soru bulundu
Anlamı: "Tertip" kelimesi, düzen, sıra veya planlama anlamına gelir. Bu kelime, belirli bir düzenin veya düzenlemenin sonucu olan bir düzenlemeyi veya düzenlemeyi ifade eder. Aynı zamanda bir etkinliğin veya olayın belirli bir plana veya programın bir parçası olarak organize edilmesini de tanımlar.
1. Düzenli, derli toplu: “Tertipli bir oda.” 2. Dağınıklıktan hoşlanmayan, her şeyin düzenli olmasını isteyen (kimse).
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı takdirde izan kelimesine karşılık olarak, 'Anlayış, anlama yeteneği' biçiminde ele alındığı görülüyor. Herhangi bir kişinin farklı bir olay karşısında durumu anlaması veya anlama yeteneğini ortaya koyması gibi bir durum üzerinden değerlendirilir.
(اِ.) معبر، گذرگاه .
Kelime Anlamı: Müdafaa kelimesi, savunma, koruma veya kendini savunma anlamına gelir. Tehditlere veya tehlikelere karşı korunma veya savunma eylemini ifade eder. Kökeni: "Müdafaa" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مدافعة" (mudafaa) kelimesi savunma veya koruma anlamına gelir.
Kişinin beğenmediği bir şeye karşı sert tepkiler göstermesi ve kuralları değiştirmeye çalışması da isyan olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözünde ve deyimde de geçer. Bunların arasında en bilineni isyan bayrağını çekmektir. İsyan bayrağını çekmek, başkaldırmak anlamına gelir.
İsyan, kendilerini ifade etmenin hiçbir yolu olmayanların sesidir.” İnsanlar sadece öfke ve hayal kırıklıklarını ifade etmek için toplanmaz. Umutsuz bir durumda çaresiz hisseden insanlar için değişim çağrısı yapmak ve umut bulmak için bir araya gelir.
Ayaklanma en genel tanımıylabir ülkedeki belli bir grubunsiyasi amaçlarla mevcut yönetime karşı harekete geçmesini ifade etmektedir. Söz konusu yönetim bir ülkenin seçilmiş hükümeti olabileceği gibi sömürgeci bir güç ya da işgalci bir yabancı devlet de olabilir.
Sansasyon, kişileri ya da toplumu etkileyen, sevinç, heyecan, merak, korku ve endişe gibi duyguların açığa çıkmasına sebep olan etkileyici olaylar olarak tanımlanabilir. Sansasyonel olaylar ortaya çıkardığı duygular nedeniyle toplumda sıklıkla takip edilen ve merak uyandıran içeriklerdendir.
Gizemci ya da gizemli anlamına gelen mistik kelimesi, insanlar için kullanıldığında bu kişinin bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Bir kişiye mistik diyebilmek onun; sezgilerine önem vermesi, aydınlanmaya odaklanmış olması ve kesin yargılarının olmaması ile mümkün olabilmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan ekseriyet, çoğunluk anlamına gelir. Örneğin bir seçimde oyların yüzde ellisinden fazlasını alan kişi için ekseriyet kelimesi kullanılır. Sayıca üstünlük bildiren bu kelime ''ekseri'' şeklinde de kullanılır.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Riyakâr kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “İkiyüzlü” olarak tanımlanmıştır. Riyakâr, Arapça ve Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
Cevap: Layık olma, yaraşırlık, uygunluk.
Terkipsiz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Bileşim içermeyen.
Düzenli olmak, düzeni olan, yerli yerinde, kararlı, tertipli, muntazam anlamına gelmektedir.
Düzenli insanın zihni de düzenlidir. Zihni düzenli kategorize edilmiş bir insan da beyin haritasını kullanarak aradığı bilgileri, daha hızlı ve daha az değişmiş şekilde ulaşabilir. Bu da her konuda hızlı, daha rasyonel ve daha doğru kararlar vermeyi kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri