Evet, isyan şiiri - İsmet Özel.
Evet İsyan (İsmet Özel) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
These poems are found in his books Evet, İsyan (1969) and Cinayetler Kitabı (1975).
İsmet Özel'in “Evet, İsyan” kitabı Hıristiyan takvimiyle bundan tam 50 yıl önce yayınlandı.
Şiirlerinde aşk, yalnızlık, özlem, kent, doğa, ölüm gibi temaları işler. Özel'in bu dönemde yazdığı şiirler, Evler ve Dostlar (1966) ve Geceleyin Bir Koşu (1968) adlı kitaplarında toplanmıştır. İkinci dönem: Bu dönem, Özel'in 1970'li yıllarda yaşadığı fikri ve ruhi değişimi ifade eder.
İlgili 32 soru bulundu
1967'de yayınlanan Evet İsyan'daki “köylü –biraz sessizlik- ne tuhaf bir kelime” dizesi ile “Çünkü kavganın göbeğidir benim yerim.” dizesi arasındaki gerilim Türkiye'de kendine sosyalist diyen grupla ülke gerçekleri arasındaki zıtlığın enerjisinin şiirdeki yansımasıdır.
İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
Şair bir süre İkinci yeni akımında yazdıktan sonra Toplumcu şiir anlayışına yönelmiştir. Kafiye, redif gibi şiirin ahenk unsurlarından yararlanmış ve kelime oyunlarına başvurmuştur.
“Tez kızaran güllerden kendini sakın” ifadesi içerisinde bulunan tez kızaran güllere olan çekincesi dikkat çekicidir. Ruhsal açıdan sağlıklı bir insanın güllerden sakınmasını gerektirecek bir durum olamayacağına göre, şairin burada dikkat çekmek istediği tez kızaran ifadesidir.
1972 yılının sonunda Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatında okumaya başlayan İsmet Özel, Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisindeki görevinden de ayrıldı. 1976 yılının başında Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünden sınıf arkadaşı Necla Aslandoğdu ile evlendi.
Sıdıka Hanım ve Sökeli bir polis memuru olan Ahmet Özel'in altıncı çocuğudur. Kardeşleri; Ali Rıza, Hüseyin, Şükrü, Gülseren ve Aysel'dir.
Kemal Özer'in şiiri, ilk kitabından iitibaren açıkça iki döneme ayrılır: 1950 sonrası şiire başlayan birçok şair gibi Özer de önceleri İkinci Yeni etkisinde şiirler yazmıştır. Özellikle ilk üç eseri Gül Yordamı, Ölü Bir Yaz ve Tutsak Kan'da İkinci Yeni'nin getirdiği yenilikleri görmek mümkündür.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
GECELEYİN BİR KOŞU (İSMET ÖZEL'İN İLK KİTABININ İLK BASKISI 1966)
1962'de üyesi olduğu Türkiye İşçi Partisi'nin (TiP) örgütlenme çalışmalarına katıldı. Yükseköğrenimi sırasında Yapraklar, Dost, Evrim, Ataç gibi dergilerde çıkan şiirleriyle dikkat çekti. Bu dönemin şiirlerini bir araya getiren ilk şiir kitabı Bir Ermeni General, 1965'te Ankara'da Toplum Yayınevi'nce basıldı.
"Bir ağaçta gül de biter diken de" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, iyi ve kötü şeylerin bir arada bulunabileceğini, her durumda ve yerde her şeyin mükemmel olamayacağını ifade eder. Aynı ağaçta hem güzellikleri hem de zorlukları görebiliriz.
Türk edebiyatı ve düşünce dünyasına büyük katkıları olan İsmet Özel'in 1970 yılında yayımladığı “Mazot” şiiri, şairin içinden geçtiği siyasal oluşumun nereye geldiğini ve dünya sisteminin Türkiye'ye neler dayattığını dile getiren etkileyici ve büyük bir sestir.
“Mazot” şiiri Özel'in İslami bir kanaate geçiş döneminin şiiridir. O bu şiiriyle insan, varlık, yokluk konularını sorgulamıştır. “Mazot” şiiri bir yönüyle İsmet Özel'in şiirlerinin bir prototipi sayılabilir.
Neşe Bilgen. 1968 yılında, "Ben öyle bilirim ki yaşamak Berrak bir gökte çocuklar aşkına savaşmaktır" diye yazmıştım. Oysa 1972 yılında yazdığım, "Çocukların üşüdükleri anlaşılıyor bütün yaşadıklarımdan" idi.
Cinayetler Kitabı (İsmet Özel) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
İsmet Özel'in 1984 yılında yayımladığı şiirinin ismi şu şekildedir: Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar.
Modern Türk şiirinin 1980 kuşağı imge şiiri anlayışının önde gelen şairlerinden biri olan Haydar Ergülen (d. 1956) dönem içindeki çabası, girdiği tartışmalar ve en önemlisi de yayımladığı nitelikli şiir kitaplarıyla kuşak şiirinin yeni renkler kazanmasında, şiirin estetik düzeyinin yükselmesinde önemli rol oynamıştır.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları » Makale » İSMET ÖZEL'İN AMENTÜ ŞİİRİ ÜZERİNE SEMBOLİK BİR OKUMA.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri