Lavanta çayı içerisinde kalsiyum, C vitamini ve magnezyum bulunmaktadır.
Lavanta yağı, anksiyete başta olmak üzere stresi yatıştırabilen, baş ağrısına ve migrene iyi gelir. Linalool bileşiği ile kaygıyı ve kan basıncını azaltabilen lavanta yağının faydaları şunlardır: Akne, yara izi, egzama, sedef ve kuru ciltler için onarıcıdır. Böcek ısırmaları, yanık ve kesikler için iyileştiricidir.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
Dört mevsim tüketilebilen içecek, C vitamini açısından oldukça zengindir ve günlük ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için destek olacak özelliktedir. Buna ek olarak lavanta bitki çayı kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengindir. Söz konusu içecek, soğuk algınlığı ya da nezle gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
Karaciğer yağlanmışsa, bu takdirde maydanoz-limon kürünün de desteğine ihtiyaç vardır. Lavanta kürüyle beraber uygulanacak maydanoz-limon kürü, karaciğer yağlanmasını ortadan kaldırabilmektedir. Bu muhteşem ikili kür öylesine güçlüdür ki, kürü uygulamaya başladıktan birkaç gün sonra yavaş yavaş rahatlama başlar.
İlgili 29 soru bulundu
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Bu çayın bilinen çok az yan etkisi vardır ancak lavantaya veya benzeri çiçekli bitkilere karşı alerjiniz varsa tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olabilir. Lavanta çayı, lavantaya alerjisi olan insanlarda, nefes almada zorluk, deri döküntüsü ve boğaz tahrişini içeren alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.
Lavanta çayı demlemesi oldukça kolay bir sıcak içecektir. Ancak günün her vaktinde içilmesi tavsiye edilmez. Bu durumda lavanta çayı ne zaman içilmeli? Çayın içimi için en uygun zaman sabah aç karnına ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra olmaktadır.
Lavanta kürünün ılık olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda lavanta kürü; bal, limon ve şeker ile de tüketilebilir. Lavanta kürünün pek çok duruma faydalı olduğu bilinmektedir. Pek çok bilimsel kaynakta lavantanın faydalı olduğu ortaya konarak kullanım dozları arttırılmadan tüketilmesi önerilmektedir.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Yağ hâlindeki lavantanın saça faydaları arasında kökleri beslemek ve saç uzamasını hızlandırmak bulunur. Lavanta yağı ile saç bakımı yapıldıktan sonra kökler iyice beslenir ve uzama hızlanır. Kökleri beslenen saçta dökülme de azalır. Güçlü kökler, saç dökülmesine karşı bir numaralı önlemdir.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Lavanta tütsüsü ise yakıldığı ortama güzel koku yayıyor olmasının yanı sıra negatif enerjilerden arınmak, zihni sakinleştirmek, yoga ve meditasyon esnasında dinginlik hissini derinleştirmek, odaklanmayı ve yaratıcılığı artırmak ve derin uykuya dalabilmek gibi birçok amaçla kullanılmaya devam ediyor.
Günümüzde lavanta hem çay olarak hem de yağ olarak sıklıkla tüketilen bitkiler arasındadır. Lavanta yağı çok eski yıllardan beri vücut ağrılarına iyi gelmesiyle adından söz ettirir. Lavanta mide bulantısı sorunlarına iyi gelir ve anlık etkisi ile kusmayı engeller.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Karaciğer yağlanması şifalı bitkiler kullanımı sayesinde gerileyebilir. Salatalara eklenebilen karahindiba, maydanoz, tere gibi sebzeler ile yemeği yapılabilen ıspanak, kereviz gibi sebzeler haftada birkaç kez tüketilebilir.
Karaciğer yağlanması bitkisel tedavi kapsamında başta ıspanak olmak üzere çeşitli yeşil yapraklı bitkilerin tüketiminin artırılması önerilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler içerisinde değerlendirilebilecek diğer çeşitli gıdalar şu şekilde özetlenebilir: Baklagiller ve soya. Omega-3'ten zengin yağlı balıklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri