MS öldürücü bir hastalık değildir. İstatistikler MS hastalarının genel toplumun ortalama yaşam süresine yakın veya birkaç yıl daha az bir hayat süresi olduğunu göstermektedir.
Ölümcül Değil. MS tek başına kanser gibi ölümcül bir hastalık değil, ancak tekrarlayan ataklar sonucu beyinde veya omurilikte tutulan bölgeye bağlı olarak fonksiyon kaybına sebep olur ve hastanın yatalak hale gelmesine neden olabilir.
MS hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Bazı hastalarda ileriki yaşlarda hareket ve bazı bilişsel kayıplara rastlanabilir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da günümüzde tıptaki gelişmeler, erken tanı ve doktor kontrolünde alınacak önlemler, yaşanan sıkıntıları azaltmaktadır.
Çok nadir durumlarda MS, hastalığın başlangıcından itibaren hızla ilerleyebilir ve ölümcül olabilir.
Her ne kadar günümüzde, MS hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da, teknoloji devamlı gelişmekte ve daha güçlü ilaçlar elde edilmektedir. Bu ilaçlar ve teknolojiler sayesinde, MS kontrol edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
MS Hastalığının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genel kanı; yaşanan ağır, üzüntülü bir süreçte ya da genel olarak hayatın stresine karşı, kişinin direncinin düşmesi ile ortaya çıktığıdır.
Engel oranı %40 veya üzerinde engelli sağlık kurul raporu olan yetişkinler ve Özel Gereksinim Raporu olan çocuklar, engelli kimlik kartı/özel gereksinimli birey kartı alabilirler.
Artrit ve osteoporoz gibi başka rahatsızlıklara sahip olmak MS hastasının sıkıntılarını artırabilmektedir. Bir araştırmaya göre, MS hastalığı özellikle 40 yaş ve altı kişilerde artan felç riski ile ilişkili bulunmaktadır.
MS hastaları sağlıklı kadınlar gibi gebe kalabilir ve sağlıklı çocuk sahibi olabilir. MS'in düşük yapma veya doğum sıklığı üzerine etkisi yoktur. MS'in gebelik üzerine zararlı bir etkisi yoktur; uzun vadeli ilerleyişinde değişiklik görülmez. Gebelikte MS belirtileri, gebe olmayan MS hastalarındakinden farklı değildir.
MS 3 farklı tipte ortaya çıkıyor
İlk ataklarda düzelme kendiliğinden dahi olabilir. Ataklarda genellikle tam düzelme beklenir. İkincil ilerleyici yani sekonder progresif MS (SPMS) ataklar ve iyileşme şeklinde başlasa da bir dönemden sonra ataklar sonrası kalıcı şikayetler ve giderek kötüleşme hali ile devam eder.
Şarkıcı Safiye Soyman'ın sağlıklı bir yaşam süren oğlu Harun Akaröz'ün hayatı, yaklaşık 19 yıl önce bir kas ve sinir hastalığı olan Multiple Skleroz (MS) teşhisiyle altüst oldu.
Başbakanlık Engelliler İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapılması gerekmektedir. Kart sayesinde MS hastaları: Kamu ve özel sektörde engelli olarak çalışabilir. Engelli aylığından faydalanabilir.
MS hastalığı ya da multipl skleroz kısaca beyin, omurilik ve göz sinirlerini etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Hastalık; görme, denge, kas kontrolü ve diğer temel vücut fonksiyonları ile ilgili sorunlara neden olur. Hastalık belirtilerinin şiddeti hastadan hastaya farklılık gösterir.
Skleroz(MS) ölümcül bir hastalık değildir. Bu konuda yapılmış pek çok çalışma vardır. Bu çalışmalarda ortalama yaşam süresi açısından MS'lilerle sağlıklı bireyler arasında önemli bir fark olmadığı ortaya konmuştur. MS'de bulaşıcılık söz konusu değildir.
MS hastaları bulundukları şehirdeki devlet hastanelerinden, kriterlere uygun bulunma durumunda engellilik raporlarını alabilirler.
“MS Hastalığı çeşitli bulgular verebilir”
MS hastalığının çeşitli bulgular verebileceğini belirten Uzm. Dr. Meral Üzel, “MS, ölümcül bir hastalık değildir ve kişiden kişiye bulaşmaz.
MS hastaları evlenip yuva kurabilir, çocuk sahibi olabilir. Evlilik öncesi, partnerlerin hastalıkla ilgili bilgileri birbirleriyle paylaşmasında yarar vardır.
MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır.
Ataklı ilerleyici MS (Relapsing Progresif MS): Tümüyle düzelmeyen ataklar ile karekterizedir. İyi huylu MS (Benign MS): Bu hastalarda ataklar arası çok uzundur ve tam iyileşme görülebilir. Hastalık başladıktan 10 yıl sonra bile hastalar hala bulgusuz olabilir. Bu hastalık tipleri dışında farklı MS formları da vardır.
Hastalar ilaçlarını düzenli aldıkları sürece oruç tutabilirler.
Yürüme zorluğu, özellikle yürümenin şekline göre tanımlanır (örneğin "dengesiz yürüyüş"). MS hastaları tanı aldıktan sonra uygun bir biçimde tedavi edilmemeleri ya da tedaviye yanıt vermemeleri halinde yaklaşık 15 yıl içinde yürümek için desteğe ihtiyaç duyabilirler.
Yapılan araştırmalar göre MS atakları en az 24 saat boyunca devam eder ve bir önce alevlenmeden en az 30 gün sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte atak belirtileri günler veya haftalarca devamlılık gösterebilir.
MS hastalar ehliyet alabilirler. Ehliyet almak için mevzuatın belirlediği gerekli şartlara uygun görülen MS hastaları ehliyet sahibi olabilirler.
MS çalışmaya engel değildir. Çoğu MS'li birey, tanı sonrasında çalışma hayatına devam etmektedir.
Engelli bireyin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri